Evliyagil’in menzili

Güncelleme Tarihi:

Evliyagil’in menzili
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2013 00:00

Ajanstürk’ün Yönetim Kurulu Başkanı Sarp Evliyagil’in 197 eserlik koleksiyonundan seçilen 60 eser, ‘Menzil’ başlığıyla 24 Ağustos’a dek Ankara’daki 1886’da sergileniyor. Evliyagil’le koleksiyonerliğe nasıl başladığını konuştuk.

Haberin Devamı

Koleksiyonerliğe nasıl adım attınız? Sizi etkileyen, destek veren kimler ya da ne oldu?
- Koleksiyonerliğe 1992-1993 yıllarında ufak tefek beğendiğim işleri satın alarak başladım. O zamanlar ‘Akpınar Sanat Galerisi’ vardı. Onun sahibi Ünal Akpınar’ın kendi galerisinde sergisini açtığı sanatçılardan aldığı işlerden oluşan bir koleksiyonu vardı. O koleksiyondan etkilendiğimi hatırlıyorum. Daha sonra arkadaşım Çağla Cabaoğlu ve annesi Kamuran Hanım o yıllarda da sanat eseri ticareti yapıyorlardı. O dostlukla da bazı sanatçı atölyelerine gezilerimiz ve alımlarımız oldu. 22-23 yaşlarındayken böyle bir hevesle başladım işte...
Tüm yaşamınıza baktığınızda sizi ilk etkileyen eser ya da sanatçı neydi?
- Amcamın salonunda asılı olan, Hikmet Onat’ın 1977 tarihli Boğaziçi Sırtlarından adlı eseri galiba beni ilk etkileyen eserdir.
Koleksiyonunuzu oluşturmaya hangi eserle başladınız? Bu eserin sizin için önemi ne olmuştu. Bu eser, hâlâ koleksiyonunuzda mı?
- 1992 yılında katalog basımını yaptığımız Armoni Sanat Galerisi’nden satın aldığım Nuri Abaç’ın 60x70 cm bir tuval üzeri yağlıboya eseri ilk satın aldığım iştir. Bu eser uzun yıllar benimle yaşadı. 3-4 sene önce, sanatçının çok önemli bir dönemine ait olmadığını düşündüğüm ve oluşmaya başlayan koleksiyonla çok ilintili olmadığını gördüğüm için başka bir eser alırken takas ettim.
Şu anda koleksiyonunuzda kaç eser yer alıyor?
- 197 adet eser var. Bu sayı son sergi sırasında tüm envanter ortaya çıkınca belli oldu.
Koleksiyonunuzda daha çok hangi döneme ait eserler yer alıyor? Neden?
- 1950 sonrası Türk modern ve çağdaş dönemi eserler çoğunlukta. Her dönem ve her milletten sanatçıya yer vermek zaten imkânsız olduğu için, bu olguya özen göstererek koleksiyonumu genişletmeye çalışıyorum.
Koleksiyonunuzu oluştururken özellikle peşinden koştuğunuz, takip ettiğiniz bir eser oldu mu?
- Peşinden koştuğum ve takip ettiğim çok eser oldu ama birçoğuna zamanında bütçem el vermediği için sahip olamadım. Bazılarına ise olabildim. Onlar da zaten koleksiyonu oluşturdu.
Yine koleksiyonunuzu oluştururken başınıza gelen, unutamadığınız bir anı var mıdır?
- 2000 yılıydı. Galeri Nev’in sahibi Ali Artun bana Mübin Orhon eserlerini göstermişti. O zamanki görgüm ve bilgim onları anlamama ve sevmeme yetmiyordu. Kucağıma bir Mübin kitabı verip dersimi çalışmamı ve eğer bunları seversem tekrar konu üzerinde görüşmemizi söylemişti! Zamanla sevdim. Kimse annesinin; karınından havyar severek doğmuyor!
Koleksiyonunuzda sizi en çok etkileyen eserler hangileridir?
- Osman Dinç’in dev yağmur çeşmesi heykeli, Erdal Duman’ın tankı ve eskiden yatak odamda asılı duran Avni Arbaş’ın küçük kız portresi etkilendiğim eserlerden. Bir de Bedri Rahmi’nin küçük bir kolajı var, onu çok seviyorum.
Ofisinizde ya da evinizde duvarlarınızı hangileri süslüyor? Bunları dönem dönem değiştiriyor musunuz?
- Ofistekiler sık sık değişiyor. Şu anda karşımda Osman Kerkütlü’nün Deniz Artun’u resmettiği tablo asılı. Evdekiler son 5-6 yıldır sabit, evimde tavan yüksekliğinden ötürü işleri değiştirmek için iskele kurmak gerekiyor, o da zor iş!
Sergi açma fikri nasıl doğdu peki?
- Sergi açma fikri Döne Otyam, Deniz Artun ve Cansın Seyhan’dan geldi. Yeni koleksiyonerleri özendirmek bu serginin ana amacı. Ben de seve seve kabul ettim.
Sergilenen eserler neye göre seçildi?
- Deniz Artun seçti. Sadece bir iki eserde fikrimi söyledim. Sergi kurulumu ve küratörlüğü ona aittir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!