EVLİLİK VE İLİŞKİ TERAPİSİ

Evlilik terapisi; birbiriyle çatışmada olan iki insanın etkileşimini değiştirmek için düzenlenmiş bir psikoterapi biçimi ve karı koca arasındaki sorunlar üzerinde yoğunlaşan bir terapi yaklaşımıdır.

Haberin Devamı

Evlilik terapistleri, çeşitli taktikler kullanarak eşlerin adil bir şekilde duyarlı oldukları konuları tartışabilmelerini, kendilerini anlamalarını, yeni ilişki ve etkileşim becerileri kazanmalarını ve sorunları konusunda bir içgörü kazanmaları konusunda onlara yardım eder. Terapide genel amaç, eşler arasındaki çatışmaları azaltmak, çözmek ve aynı zamanda eşler arasında var olan etkileşim sisteminin dengesini değiştirmeye çalışmaktır.
Evlilik terapisi, çiftleri ve bireyleri etkileyen ilişki içindeki farklı ve zor konuları fark edip, düşünebilmelerinde yardımcı olur. Bağlılık, kıskançlık, öfke kontrol bozukluğu, güvensizlik, evlilik dışı ilişkiler, cinsel sorunlar, boşanma ve ayrılıklar, zayıf iletişim, aile içi kötü muamele vb. nedenlerin tümü, çiftler ya da bireyler için tartışma konusu olabilir. Çiftler bu tür bir sorunla başa çıkamadıklarında, nitelikli bir evlilik terapistinden yardım istemelidir.

Haberin Devamı

İLK GÖRÜŞME VEYA DANIŞMA

İlk adımın en zor tarafı genellikle iletişim kurmaktır. Çiftler ve terapist arasındaki ilişki son derece önemlidir. Sürecin ilk adımında çiftin ihtiyaçları tartışılır. Bu ilk görüşme randevusu, çiftin endişelerini daha ayrıntılı bir şekilde tartışabilmek adına onlar için önemli bir fırsattır. Belirli bir terapistle çalışmak için karar vermeden önce, çiftin birden fazla terapist görmesi, doğru karar vermeleri açısından uygun olabilir.

DEĞERLENDİRME GÖRÜŞMELERİ

İlk seanslar değerlendirme oturumları şeklinde olacaktır. 5 görüşmeden oluşan bu seansların her biri 45 dakika sürer. İkisi erkekle, ikisi kadınla, beşincisi ise çiftle birlikte yapılır. Endişeler tartışılır, geleceğe dair birlikte nasıl bir çalışma yapılması gerektiği ve faydaları konuşulur. Bu karşılaşma, terapist ve çift için iyi bir fırsattır.

NEDEN TERAPİ İSTENİR

Evlilik terapisti genellikle bir kriz anında ya da umutsuzlukta aranmaktadır. Aslında normal bir ilişki gidişatı içinde, her hangi bir noktada, evlilik terapistinden yardım alınabilir. Eşle ya da partnerle konuşabilmek ya da bazı şeyleri düşünebilmek adına terapiye zaman ayırmak yaygın olarak görünen bir durumdur. Evlilik terapisi, daha mutlu ve olumlu bir çözüm için uygun olan bir adımdır.

Haberin Devamı

Sabit sıklık diye birşey yok

Yaklaşık olarak 8 senelik evliyim ve bir çocuğumuz var. Evlendiğimizden bu yana cinsel ilişki sıklığında eşimle hep bir çatışma halindeyiz. Çocukla bir ilgisi yok aslında ama çocuğumuz olduktan sonra cinsel ilişki sıklığımızda bir kademe daha azalma oldu. Cinsel ilişki sıklığı ne kadar olmalıdır?

Her kadın ve erkeğin cinselliğe ilgisi, cinsel etkinliği farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşamın ön koşulu sürekli, yakın ve sıcak bir ilişkidir. Böylece insanın kendini ve karşısındakini bedensel ve ruhsal olarak tanıması, kabullenmesi, olabilecek en üst düzeyde yakınlaşması, hem zevk alıp hem zevk verebilmesi mümkün olur. Cinsel ilişki sıklığı kişiden kişiye değişebilir, aynı kişide farklı zamanlarda ilişki sıklığı geçici olarak artabilir veya azalabilir. Kişide cinsel ilişki sıklığını belirleyen cinsellik dürtüsünün doyurulma ihtiyacıdır. Yaşla birlikte sıklık azalmasına rağmen, cinsel arzuyu doğuran kaynağın gücü aynıdır, ancak kaynağın doyurulma ihtiyacı değişebilir. Cinsel ilişki sıklığında uyuşamama, çift için önemli bir cinsel sorun kaynağıdır. Uyuşmanın en rahat yolu duyguların düşüncelerin ve isteklerin paylaşımına ağırlık verilmesidir. Size önerim eşinizin duygularını anlamaya çalışmanız, cinsel yaşamınızla ilgili açıkça birbirinizle konuşmanız, bu konularla ilgili doğru bilgiler verebilecek kitaplar okumanız yönünde olacaktır.

GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı

Başkalarının kusurlarını bulup çıkaranlar, ironik bir şekilde kendilerinde olanı keşfederler.

Yazarın Tüm Yazıları