Evlerin yeni misafirleri: Robotlar

Güncelleme Tarihi:

Evlerin yeni misafirleri: Robotlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2017 15:33

Ahmet CAN

Haberin Devamı

1960'li yıllarda yayınlanmaya başlanan fütüristik çizgi film Jetgiller'i hatırlamayan yoktur. Baba George Jetson, hava aracını kullanarak karısı Jane Jetson'ı alışverişe götürür. Çocuklar Judy Jetson ve Elroy Jetson, bilgisayar oyunları oynar. Ama Jetgiller'in en önemli karakteri ise tartışmasız robot 'Rosie'ydi. Gündelik hayatta kullanılan ev tipi bir robot olan Rosie, temizlikten yemeğe kadar birçok işi yapabiliyordu. Başka bir deyişle evin tüm sorumululuğu bir robottaydı.



Düşünün, bundan yaklaşık yaklaşık 60 önce bir çizgi filmde ev tipi robotlar hayal edildi. Ve şimdi bu robotlar evlerde görev almaya başladı. Sesli asistanlar evde kullanıcılardan komut bekliyor. Temizlik robotları evleri yerleri süpürüyor, camları siliyor. Hatta çocuklara masal okuyan, yaşlıların yardımına koşan bile robotlar geliştirildi. Başka bir deyişe robotların evlerde üstlediği görevler arttı. Durum böyle olunca biz de robotların evlerde, günlük hayatta kullanılan robotları mercek altına aldık.

Haberin Devamı

Sesli asistanlar

Evlerin yeni misafirleri: Robotlar

Teknoloji şirketlerinin üzerinden en çok durduğu ürünlerin başında sesli asistanlar geliyor. Kullanıcılar, sesli asistanlarla önce mobil cihazlarla tanıştılar. Siri ve Google ilk akla gelen örneklerden. Sesli asistanlar, mobil cihazlardan bağımsız, tek başına bir cihaz olarak da sunulmaya başlandı. Bunun ilk örnekleri Amazon Alexa ve Google Home. Ev veya ofislerin bir köşesine konulan ve komutları yerine getiren bu cihazlar, aslında robot kullanımı çağının kapısını da aralıyor. Kullanıcıların "Ok Google" ve "Hey Alexa" demesi ile aktif olan sesli asistanlar, aydınlatma sistemlerinden siparişe kadar birçok farklı işlemin gerçekleştirilmesini sağlıyor. 

Kuri

Evlerin yeni misafirleri: Robotlar

Bu yıl başında tanıtılan 'Kuri' adındaki robot, yarım metre boyunda ve altında bulunan tekerlekleriyle yürüyebiliyor. Kamera ve 4 mikrofon sayesinde kullanıcıların komutlarını dinleyen Kuri, cevap da verebiliyor. Wi-Fi, bluetooth gibi kablosuz teknolojilerle internete ve evlerdeki cihazlarda bağlanan robotun, gerçek zamanlı olarak tepki verebilmesi ise dikkat çeken özelliklerinden. Örneğin; çocuklara uyumadan önce masal anlatabiliyor. Kuri, şarjının azalması durumunda ise şarj noktasına kendisi gidiyor.

Haberin Devamı

PICO

Evlerin yeni misafirleri: Robotlar


Panasonic'in geliştirdiği PICO, yaklaşık 50 cm yüksekliğinde ve altında özel olarak tasarlanmış 4 adet tekerleği bulunuyor. Tasarım açısından bir yumurtaya benzeyen modelin üst kısmı açılıyor ve içerisinden bir projektör çıkıyor. Kullanıcıların istediği bilgileri hem sesli hem de görüntülü olarak duvara yansıtan PICO, insanlarla olan etkileşimini üst seviyeye çıkarıyor. Modelde 5 kızılötesi sensör, 8 megapiksellik bir kamera yer alırken, tam şarjla 6 saatlik kullanım sunuyor.


Hub Robot

Evlerin yeni misafirleri: Robotlar


Robot konusunda iddialı giden şirketlerin başında LG geliyor. Evlerde kullanılmak üzere 'Hub Robot' adındaki modeli geliştiren şirket, evdeki diğer akıllı cihazlara bağlanıyor. Klima ya da kurutma makinesi gibi cihazlar bu sayede sesli olarak kontrol edilebiliyor. LG'nin geliştirdiği 'Havalimanı Rehber Robotu', yolculara akıllı bir bilgi asistanlığı sağlayıp, İngilizce, Çince, Japonca ve Korece olmak üzere dört dilde soruları yanıtlıyor. 'Havalimanı Temizlik Robotu' üzerinde bulunan çok sayıda fırça ve motorun yanı sıra, geniş kapasiteli bir toz kutusu ile donatılmış olan süper boyutlu bir robotik elektrik süpürgesi olarak görev yapıyor. Çim Biçme Robotu ise çimlerin doğru ve isabetli şekilde düzeltilmesini sağlıyor.

CUTII

Haberin Devamı

Evlerin yeni misafirleri: Robotlar

Özellikle yardıma ihtiyaç duyabilecek kişilere yardımcı olmak için geliştirilen CUTII, sesli komutları dinleyen robot modeli. Komutlara göre yardım edebilen robot, yaşlıların diğer aile yakınlarıyla veya doktorlarıyla iletişime geçmesini sağlıyor. Model aynı zamanda internet üzerindeki içerikleri sesli olarak kullanıcılarına aktarıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!