Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Evlerde Fas stili

Gizemli kapılar içinde kurulmuş dekor gibi bir kent.

Daracık sokaklar, kapalı çarşılar, pazarlar, medreseler, sakin suratlı insanlar. Keskin bir deri, maden, buhur ve gülsuyu kokusu. Masal kitaplarından çıkmış gibi duran Marakeş, bütün büyülü özellikleriyle dekorasyonda da güçlü bir ilham kaynağı yaratıyor ve Fas stiliyle sıcak, renkli, zengin mekanlar tasarlanıyor.

Her yönüyle büyüleyen ülke Fas, güney ve sahil evlerine olduğu kadar, kent mekanlarına da rengini, dokusunu, kokusunu bulaştırıyor.

Fas'ın kendine has bir mimarisi var. Hemen hemen bütün yapıların köşeli ve çıkıntısız oluşu, ilk göze çarpanlardan biri. Eski yapılarda çatılar düz, dam yerine farklı amaçlarla kullanılan teraslar oturtulmuş üzerlerine. Yağmur ve kara çok alışık olmayan Fas şehirlerinde, bu teraslar adeta evlerin bahçesi görevini üstleniyorlar. Oynayan çocuklar, havalansın diye dışarıya bırakılan kilimler, ipe gerilmiş çamaşırlar, sohbete gelmiş komşular... Hepsi bu teraslarda toplanıyor.

Akdeniz’den daha canlı

Evlerin kübik yapısı, dış süslemeleri, camilerin minare formları ve değişik renkleri, iç mekanların yerel öğeleriyle birleşerek Fas’ı dekorasyon açısından tarz sahibi bir konuma taşıyor. Camilerin ve sarayların içlerinde görülen ahşap süsleme sanatı örnekleri, kapılar ve "zelij" adı verilen seramik süslemeler de bu tarzın diğer anahtarlarını oluşturuyor.

Akdeniz bölgesi evlerine hakim olan Güney Fransa ve Yunan stillerinden daha canlı, daha parlak, daha sıcak renklere sahip olan Fas stili, ülkenin doğulu kimliğiyle de karışarak güçlü bir görsel etki yaratıyor. Ülkenin iklimi de, bu stili doğrudan etkileyen öğelerden biri. Sıcak havalarda serin alanları tercih eden Faslılar, iç mekanlarda çok zaman geçiriyorlar. Kat kat giyim tarzları, dekorasyona da yansıyor; kilimler, minderler ve tüller üst üste kullanılıyor.

Rengarenk doku cümbüşü

Hardal ve safran sarıları, kırmızı, turuncu, kızıl gibi sıcak tonlar, parlak mavi ve yeşiller, bu stilin ortak renkleri. Zaten rengarenk bir görünüme sahip bu doku cümbüşüne, yine canlı renklerde tera cotta taşlar, renkli mozaik duvarlar ve boyalı camlar eşlik ediyor. Kobalt mavileri, turkuazlar, koyu kızıllar duvarları boydan boya boyarken, alçak büfelerde ve kocaman orta sehpalarda ahşabın en koyusu tercih ediliyor. Paravanların da Fas dekorasyon stilinde önemli bir yeri var. Üzerlerine atılmış bol desenli kumaşlar ile yaşadıkları alanlara zenginlik katıyorlar. Bir diğer karakteristik eleman olan mozaikler hiçbir zaman tek renk kullanılmıyor, aksine farklı desenler birbirine karıştırılıyor. Aksesuarlar ise hiçbir zaman yalnız ve 'tek' değil, gruplar halinde yerleştiriliyor. Farklı renklerde birden fazla bardak, renkli cam şişe, tepsi ve gül yapraklarıyla doldurulmuş kaseler yan yana diziliyor. Renkli camlı fenerler de vazgeçilmez bir unsur.

Sisley bu kez evimizde

Moda koleksiyonlarıyla tanıdığımız bir marka daha evlerimize girmeye hazırlanıyor. Zorlu Tekstil Grubu tarafından Türkiye pazarına sunulacak olan Sisley Casa, yılda iki farklı ev tekstili koleksiyonu hazırlayarak, yatak odalarımıza, mutfaklarımıza ve banyolarımıza yepyeni seçim hakları sunacak. Hoşgeldin demek gerek!

Zamanınız azalıyor

Sihir Mobilya, 30 Ocak tarihine kadar kırmızı noktalı ve klasik ürünlerde %35 indirim sunuyor. Aklınıza takılan bir kanepe, sehpa, dolap ya da aydınlatma varsa, rotanızı Sihir Mobilya mağazalarından birine çevirmenin tam zamanıdır. Tel: (0212) 324 00 72

Fırsat bu fırsat

"Ev ve yaşam için herşey" sloganıyla aksesuar ve mobilya piyasasında fırtına gibi esen Mudo Concept, bazı ürünlerine "fırsat bu fırsat" indirimi uygulayarak alışverişinize keyif katıyor. Özellikle bambu koleksiyonu, uygun fiyatları nedeniyle çok revaçta!

Tanıdık bir adres

Aykut Hamzagil adeta yeniden doğarak atağa geçti. Yeni damask desenli ya da düz kadifelerini, renkli emprimelerini, şık dantellerini ve yılın vazgeçilmez ürünü duvar kağıtlarını görmek için gittiğinizde büyük bir hediye kampanyasıyla karşılaşıp kendinizi tutamayabilirsiniz. Tel: (0212) 295 59 00
Yazarın Tüm Yazıları