Evlenmek için Almanca öğreniyorlar

Güncelleme Tarihi:

Evlenmek için Almanca öğreniyorlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2014 11:56

Muş'un Varto ilçesinde yaşayan ve nişanlıları Almanya'da bulunan genç kızlar, bu ülke tarafından aile birleşimi için getirilen dil bilme şartı nedeniyle Almanca öğreniyor.

Haberin Devamı

Almanya'da yaşamak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için uygulanan "dil bilme şartı", nişanlıları bu ülkede bulunan Muş'un Varto ilçesindeki genç kızları da dil öğrenmeye sevk etti.

İlçede açılan dil kursuna giden onlarca genç kız, Almanca öğrenip A1 adı verilen sertifikayı almak için ter döküyor.

Çeyiz hazırlamak yerine dil kursuna giden Vartolu kızlar, müstakbel eşlerine bir an önce kavuşabilmek için gece gündüz ders çalışıp günlerini dil öğrenmekle geçiriyor.

Aralarında, uzun süre nişanlı olmalarına rağmen dil sınavında başarılı olamadığı için sertifika alamayan genç kızların da bulunduğu kursiyerler, sınav nedeniyle sürekli düğünlerini ertelemek zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Muş Alman Kültür Derneği Başkanı Murat Akbaş, yaptığı açıklamada, dernek olarak düzenledikleri Almanca kursuna Varto ilçe merkezi ile köylerde yaşayan genç kızların yoğun katılım gösterdiğini söyledi.

Öğrencilerin kurs sayesinde hem dil öğrendiğini hem de Almanya hakkında bilgi sahibi olduğunu anlatan Akbaş, "Burada belirli bir seviyede Almanca öğretiyoruz. Öğrencilerimizin Almanya'dan vize alabilmesi için A1 seviyesinde dil sertifikası alması lazım. A1 belgesini aldıktan sonra vizelerini yaptırarak rahatça Almanya'ya gidebiliyorlar" dedi.

Akbaş, Alman hükümetinin ülkede oturum izni almak isteyenlere "dil bilme şartı" getirdiğini bildirerek, kursların ortalama 3 ay sürdüğünü ifade etti.

Geçmiş dönemlerde okuma yazma bilmeyen kişilerin de dil öğrenmek için kursa katıldığını anlatan Akbaş, "Bu öğrencilerimiz için de önce Türkçe, daha sonra Almanca dersi verdik. Bu sayede hem Türkçe hem de Almanca öğrenen öğrencilerimiz oldu" diye konuştu.

Kursiyerlerden 24 yaşındaki Alev Çetin ise nişanlısının Almanya'da yaşadığına değinerek, "Bu sınavı kazanıp yurt dışına gitmem lazım. Zorlanıyoruz ama zoru başarmak güzel. Böyle bir yolda başarmamız gerektiği için inşallah çalışıp başaracağız" ifadelerini kullandı.

2,5 ay önce nişanlanan 20 yaşındaki Menekşe Ok da aile birleşimi için gerekli olan sınavı kazanmak amacıyla dil kursuna geldiğini vurgulayarak, Almanca öğrenmenin zor olduğunu fakat Almanya'ya gitmek için sınavda başarılı olması gerektiğini farkında olduğunu dile getirdi.

Önceki dönem düzenlenen kursa katılarak sınavda başarılı olan Merve Doğaner ise sertifika almanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Sınava girecek arkadaşlarına başarı dileyen Doğaner, vize için müracaatta bulunduğunu ve vizesi çıktıktan sonra düğün yapıp Almanya'ya gideceğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!