Evden eve-elden satış yapanlar vergi öder mi

Sevgili Güzin abla, ülkemizde ev hanımları ya da çalışan hanımlara ek gelir sağlamak üzere kurulan ve yalnızca satış temsilcileri vasıtasıyla evden eve, elden satış şeklinde yayılan bazı güzellik ürünleri ve mutfak eşyaları pazarlaması yapılıyor.

Bunlar genellikle yurt dışından gelen ürünler. Bildiğim kadarıyla, bu Tupperware- Avon-Amway-Orifllame gibi firmalara farklı bir prosedür uygulanmakta. Bunlar ‘doğrudan satış’ derneğine bağlı çalışıyorlar ve bu firmaların muhasebeleri ve çalışma şekilleri diğer firmalardan farklı. Faturayı müşteriye yani satış temsilcisine kesmekteler.

Bu doğrudan satış sisteminde yalnız Türkiye’de 10 binin üzerinde eleman çalıştırılıyor. Şimdi bu elemanların vergi mükellefi olmaları mı gerekli? Yani kendilerine doğrudan fatura kesilip, gönderilen ve ürünü elden pazarlayan satış temsilcisi, kendisi adına mükellef olmak zorunda mı? Benim bir yakınım, bu satış temsilcilerinden biri olarak çalışıyor ve bu konuda endişesi var.

Vergi konusunda bir yanlış yapmaktan çekiniyor. Lütfen bana bu konuda bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

RUMUZ: VERGİ MÜKELLEFİ OLMAK

Sevgili okurum, bu ciddi ve bilgim dışındaki konuda bilgi vermek haddim değil.

Bu nedenle, sizin bu sorunuzu, gazetemin vergiler konusundaki ‘Güzin abla’sı, Sayın Prof.Dr. Şükrü Kızılot’a danışmayı uygun buldum.

Eksik olmasın, sizi rahatlatacak şu cevabı gönderdiler:

‘Yakınınız olan kişinin, konusu çok basit. Kendisi adına mükellef olması gerekmiyor.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 9. maddesinin, sondan ikinci fıkrasında yer alan ‘özel hüküm’ nedeniyle, bunlar ‘vergiden muaf esnaf’ sayılıyorlar.

Yasa maddesi aynen şöyle:

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre, gerçek ve tüzel kişilerin mallarını, iş akdi ile bağlı olmaksızın, bunlar adına kapı kapı dolaşmak suretiyle tüketiciye satanlar, gelir vergisinden muaftır.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 10/b maddesine göre; bu kişilere yapılan ödemelerden (prim, komisyon vs.) yüzde 20 vergi kesintisi yapılması gerekiyor.’

Prof.Dr.Şükrü KIZILOT


Erkekler benden hep cinsel yaklaşım bekliyor

20 yaşında bir üniversite öğrencisiyim. Hoşlandığım, benden de hoşlandıklarını düşündüğüm erkekler bir süre sonra sadece cinsel yönden yaklaşmaya çalışıyorlar.

Karşı cinsle arkadaş olmak istesem de, yine cinsel bir beklenti içine giriyor. En son aşık olduğum genç, benden cinsel yönde bir yakınlaşma istedi, yoksa benimle ne sevgili, ne de arkadaş olabileceğini söyledi. Reddedince, ayrıldık. Neden bu hep benim başıma geliyor. Hata bende mi?

RUMUZ: EDA İ.

Sevgili kızım, bunun yalnızca senin sorunun olduğunu düşünme. Günümüz ilişkilerinde cinsellik ön planda. İlişkilerde artık eskisi gibi romantizme, karşı cinsle arkadaşlığa pek sıcak bakılmıyor.

Bazı genç kızlarımız da, ilişkinin başında, daha gerçek anlamda bir sevgi ya da ciddi bir beraberlik söz konusu olmadan, cinselliğe adım atıveriyor, tatlı sözlere hemen kanıveriyorlar. Şimdi kısa süreli ilişkiler revaçta.

Genç kızlar da ister istemez bu oyunun bir parçası olmayı sürdürüyorlar. Erkekler artık ilişkiyi hemen cinsellik boyutuna taşımayı tercih ediyorlar. Ama yine de genelleştirmeyelim, senin düşüncen doğrultusunda gençler de var elbette.


Ya dört yıl sonra ilişkimiz yıpranırsa


Sevgili ablacığım, öncelikle tıpkı anneniz gibi sizin de yorumlarınızı okumaktan büyük keyif alıyorum. Bu arada web sayfanızı da çok beğendim.

Ben 20 yaşında, üç yıldır çok güzel bir beraberliği olan bir genç kızım. Erkek arkadaşım gerçekten beni çok seven, bana karşı çok fedakar biri. Ben de onu çok seviyorum. Annemden ve babamdan gördüğüm karşılıksız sevgiyi ondan da görüyorum. Biz birbirimizi çok seviyoruz ve evlenmeyi düşünüyoruz, ailelerimizin de sorun çıkarmayacağına eminim, ama ikimiz de okuyoruz; bir de onun askerliği var.

Bu durumda nereden baksan evlenmemiz için dört yıl geçmesi gerekiyor. Bir yazında, sekiz yıllık bir beraberlik için ‘Bu çok uzun bir süre ve artık birbirinize vereceğiniz bir şey kalmamış’ diyordun.

Benim korkum bizim ilişkimizin de ileride çıkmaza girmesi. Onu kesinlikle kaybetmek istemiyorum, aramızdaki bu sevgiyi koruyabilmemiz için bütün bu yıllar içinde ne yapmalıyız?

RUMUZ: PAMUK



Sevgili kızım, bu konuyu hatırlamıyorum tabii. Ancak kimbilir, belki bu uzun süre içinde birbirlerini yıpratmaları söz konusuydu.

Belki adam evliydi ve boşanamıyordu, bu yüzden genç kızı sekiz yıl bekletmişti.

Eğer siz birbirinizi çok seviyorsanız, endişe etmene gerek yok. Ancak, birbirinizi kırmaktan, sürekli didişmekten, ailelerinizi ve maddi konuları sorun yapmaktan, durmadan tartışıp sevginizi yıpratmaktan mümkün olduğunca kaçınmalısınız.

Askerlik gibi bir ayrılık sırasında, sevdiğine sevimli ve sevgi dolu mektuplarla destek olmalısın. O zaman birbirinize çok daha yakın olacağınızı göreceksin.
Yazarın Tüm Yazıları