Evdeki mobilyaları baştan yaratın ahşap boyama

Güncelleme Tarihi:

Evdeki mobilyaları baştan yaratın ahşap boyama
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2009 00:00

Evinizin dekorasyonundan, eskiyen mobilyalardan sıkıldınız mı? Niyetiniz ortama biraz renk katmak ama aradığınızı da bir türlü mağazalarda bulamıyor musunuz. Elinizden biraz da iş geliyorsa, ahşap boyama tam size göre. Sürekli görmekten sıkıldığınız eski mobilyanızı baştan yaratabilir ya da kazınmış ahşaptan ucuza yeni eşyalar alıp dilediğiniz desenle süsleyebilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey biraz ilgi ve sabır. Çok yetenekli olmayı gerektirmeyen ahşap boyama, herkese ve her keseye uygun bir hobi.

Ahşap boyama eğitimleri Türkiye’de artık hemen her ilde veriliyor. Büyük şehirlerin bazı semtlerinde her köşebaşında bir atölyeye rastlanıyor. Üstelik kurs fiyatları da aylık 60-200 lira arasında değişiyor.
Bu kurslardan birini tercih ettiğinizde, öncelikle kullanılacak malzemeyi ve tabii ki renkleri tanıtıyorlar. Örneğin maviyle kırmızıyı karıştırdığınızda moru, turuncuyla siyahı karıştırdığınızda kahverengi tonlarını elde ettiğinizi bilmeniz, ileride çok işinize yarıyor.

Ahşap boyama yaparken renkler dışında bazı temel işlemleri de bilmek lazım. Örneğin ahşap bir objeyle çalışmaya başlarken yapılacak ilk işlem zımparalama. Ama siz evdeki bir eşyanıza değil de yeni bir objeye ahşap boyama yapacaksanız, hobi malzemeleri satan mağazalarda hazır zımparalanmışını bulabilirsiniz.

Zımparalamanın ardından boyama işlemi geliyor. Bu süreçte evinizin dekorasyonuna göre istediğiniz her rengi kullanabilirsiniz. Eğer düz renk istemiyorsanız varak, çatlatma, mozaik, mumlu eskitme, sedef, dekupaj, transfer gibi tekniklerle istediğiniz gibi desenler verebilir, yüzeyler yaratabilirsiniz. Bu efektler için sünger, bez ya da peçete gibi kolaylıkla bulunabilen malzemeler kullanılıyor. Tekniklerin bazıları zor olsa da her birini öğrenmeniz ortalama bir ay sürüyor.

POPÜLER TEKNİKLERDEN TRANSFER

Ahşap boyama meraklıların en çok kullandığı yöntemlerden biri. Seçtiğiniz herhangi bir resmin ya da figürün renkli fotokopisini, ahşap üzerine transfer tutkalı yardımıyla yapıştırıyorsunuz.
Malzemeler: Transfer tutkalı, fırça, sünger, zımpara, vernik, obje, desene uygun renkte akrilik boyalar.
Uygulama: Objeyi zımparalayın, nemli bezle tozunu alın. Birinci kat beyaz akrilik boya sürün. Renkli fotokopinin altına gelecek zemin mutlaka beyaz boyanmalı. Objeyi ikinci kez zımparalayın, ikinci kat boya sürün ve kurumaya bırakın. Transfer yapılacak resmin renkli fotokopisini çekin. Transfer tutkalını resmin renkli yüzeyine eşit miktarda sürün. Belirlediğiniz yere hiç beklemeden yapıştırın, iyice bastırın. İçinde hava kalmamalı. Fotokopiden taşan tutkalı nemli bezle silerek temizleyin. Hava şartlarına göre 5-12 saat kadar bekletin. Fotokopinin üzerini ıslak süngerle ovarak kağıdı ahşaptan çıkarın. Kağıdın üzerinde net görüntüyü görene kadar soymaya devam edin. Desene uygun şekilde etrafını tamamlayın veya diğer tekniklerle bütünleştirin. En az 24 saat sonra vernikleyin.

MALZEMEYİ TEKNİĞE GÖRE SEÇİN

Ahşap boyamada kullanılan malzemeler her teknikte farklılık gösterir. Örneğin transfer tekniğinde sünger ve aktarılacak desenin fotokopisi önemli malzemeyken, çatlatma için çatlatmada kullanılan karışım önemlidir. Önemli bir malzeme olan fırçaların yanı sıra rahat boyama veya çeşitli efektler için ek malzemeler de gereklidir:

Rulolar: Geniş yüzeyleri hızlı bir şekilde boyama işleminde kullanılır. Sadece su bazlı ve sentetik boyalarda değil, aynı zamanda vernikleme işleminde de kullanabilirsiniz.
Doğal süngerler: Sentetik süngerlere göre pahalıdırlar. Ama doğal görünümlü ve yumuşak dokulu boyama işlemleri için idealdirler. Çeşitli dekoratif efektlerde kullanılırlar.
Sentetik süngerler: Dekoratif efektler yaratmak için kullanılır. Doğal süngerlere göre daha ucuzdurlar fakat kullanımları biraz daha zordur.
Renk ayırma bantları: Birden fazla renk ile boyama yapılırken, renkleri birbirine karıştırmamak için boya kaldırmayan bantlar kullanılır.

FIRÇALARINIZA İYİ BAKIN

Boya fırçası satın alırken fırçanın çeşidine ve kalitesine dikkat etmelisiniz. Ahşap boyama yaparken hazırlanacak tasarıma göre farklı fırçalar kullanılıyor. Ayrıca fırçaların sağlam kalması için boyamaya gösterilen özenin fırçalara da gösterilmesi gerekiyor.
Fırça satın alırken...
Fırçanın sapı ile kılların sıkı bir şekilde bir arada tutulmasını sağlayan halka, lekesiz ve bozulmayacak metalden olmalı. Fırçanın kılları sabit, sıkı ve biçimli bir uca sahip olmalı. Fırça sapı ise suya dayanıklı, lake veya cilalı olmalı.
Fırçaları saklarken...
Doğal kıl fırçaları yıkayıp kuruttuktan sonra lastik bantla tutturup kalın mukavva kartona sararsanız daha uzun ömürlü olur. Kalın fırçaları asarak saklayın. Desen fırçaları için en uygun saklama şekli ise dik tutmaktır.

BUNLARA DİKKAT

Boyaları kullanırken kutu üzerindeki talimatları mutlaka dikkate alın.
Çatlatma yaptığınızda asla ıslak fırça kullanmayın.
Zemin boyanırken, bir sonraki kat boyayı uygulamadan önce, son kat boyanın kuruduğundan emin olun.
Desen fırçalarını su içinde bekletmeyin.
Ekonomik olsun diye ucuz malzeme almaktan kaçının. Biraz pahalı da olsa kaliteli malzeme seçerek hem iyi sonuç elde edin, hem de objenizin ömrünü uzatın.

HANGİ DESENDE HANGİ FIRÇA

YUVARLAK FIRÇA Geniş olanları, sulu boyaları yaymada ve geniş alanların boyanmasında kullanılır. Nokta uçlu fırçalar ise çizgilerin boyanmasında ve ince detaylarda işe yarar.
YELPAZE FIRÇA Boyaları birbirine karıştırmak içindir. Dışa açılan kıllara sahiptir.
SAMUR FIRÇA Samurun kuyruk kılından yapılan bu fırçalar, güçlü ve esnek olur. Esnek olması fırçaya hâkimiyet sağlar ve boya kontrollü biçimde uygulanır. Samur fırçalar dayanıklıdır ve şekillerini uzun süre korur.
DETAY FIRÇASI Çoğunlukla hat sanatlarında tercih edilir. Uzun ve sivriltilmiş bir uca sahiptir.
FINDIK FIRÇA Yassı bir yüksük ve dik kılları vardır. Diğer fırça türlerinin özelliklerini birleştiren bir yapıya sahiptir.
YASSI YA DA KESİK UÇLU FIRÇA Yassı bir yüksük ve kare kesimli kıllara sahiptir. Geniş kıllar boyanın kısa vuruşlarla uygulanmasında ve geniş alanlara yayılmasında kullanılır. Dar kenarıyla ince çizgiler yapılır.

KURSLAR

İSTANBUL Erguvan Sanat Merkezi 0216 338 16 38, Gönül Tuna Kültür Merkezi 0216 334 58 16, Meercat Sanat Atölyeleri 0212 265 98 28, ANKARA Lemur Ahşap 0312 359 09 29, İZMİR Akademi Ege 0232 489 85 00, BURSA Ekim Sanat Atölyesi 0224 224 75 57, ADANA Adana Sanat Evi 322 459 94 36, ANTALYA Sedef Sanat 0544 771 07 06.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!