Evdeki 'bubi tuzakları'na dikkat

Güncelleme Tarihi:

Evdeki bubi tuzaklarına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2000 00:00

Hastanelerin acil servislerine başvuruda ev kazaları, ilk sıralarda yeralıyor. Vazgeçilmez özellikteki eşyalar, dikkatli kullanılmazlarsa, adeta ''bubi tuzağı'' gibi yaşama malolabiliyor. Islak bezden şampuana, prizden topa her türlü eşya, evdeki sessiz tehlikeler listesinde yer alıyor.

Aygaz, ev kazalarıyla ilgili bir kitapçık hazırladı. Yanıkların, evlerde en sık rastlanan ciddi yaralanmalar olduğunun kaydedildiği kitapçıkta, diğer yaralanmalar ise şöyle sıralandı:

Haşlanmalar, elektrik çarpmaları, düşmeler ve kırılmalar, kesici ve delici aletlerle yaralanmalar, şofben kazaları, boğulmalar, böcek sokmaları ve ısırıklar, zehirlenmeler.

Hayat kurtarmak ise bazı basit kurallara uymakla mümkün olabiliyor. Kitapçıkta yer verilen bazı basit önlemler şunlar:

Ateş yakma gereçlerini ortalıkta bırakmayın, sıcak sıvıları çocuklardan uzak tutun, yatakta sigara içmeyin, evde daima dolu bir yangın söndürücü bulundurun. Islak ortamda elektrikli cihaz çalıştırmayın, topraklı priz kullanın, aletleri kılavuzuna uygun kullanın, elektrikle uğraşırken lastik tabanlı ayakkabı giyin. Merdivenleri iyi aydınlatın, kıvrık halı kenarını düzeltin, banyo küvetinin tabanını kaymayı engelleyen malzemelerle kaplayın, kaygan yüzeylerin temizliği sırasında yaşlıları ve çocukları uzak tutun. Kesici ev ve tamir aletlerini açıkta bulundurmayın, çocuklarınıza tehlikeli oyuncaklar almayın. Şofbeni mutlaka iyi çeken bir bacaya bağlayın, korsan tüp kullanmayın. Tüm ilaçları kolay erişilmeyecek bir dolaba koyun ve kilitleyin.

Acil servisler, ev kazalarına çalışıyor

Bu arada, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İş Sağlığı Bilim Dalı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ev kazaları, hastanelerin acil servislerine başvuruda da ilk sıralarda yer alıyor.

Düşme sonucu yaralanma acile başvuruda üçüncüyü sırayı alırken, bu tür kazalar daha çok çocuklarda görülüyor. Dördüncü sırada yer alan ev kazalarında ise, başvuranların büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor.


Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!