Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Evde Provence ruhu

Bu hafta Akdenizli Provence stilinin doğum yerine; lavanta tarlaları ve parlak güneş ışığıyla ünlü Côte d’Azur bölgesine uçuyoruz.

Haberin Devamı

Rahat, rustik ve aynı zamanda natüralist bir kabuk içinde patine mobilyaların, ferforje tasarımların, doğal dokulu kumaşların boy gösterdiği yaşam alanları, mis gibi lavanta kokuyor!
Güney Fransa dekorasyon stili, yazlık veya kışlık, her evde romantik-nostaljik bir kır havası estiren ve her daim moda olan bir stil. Bölgede yaşayan insanların kültürlerinin çok uzun bir zaman süreci içerisinde, coğrafya, iklim ve en önemlisi bitki örtüsünün etkisinde yaşamlarına yansımasıyla ortaya çıkan Provence, aynı zamanda oldukça bağımsız bir tarz. Tek ortak yön ise her şeyin, özellikle de renk paleti ve kullanılan malzemelerin doğadakine en yakın şekilde kullanılması. Bol güneşli ve doğayla iç içe olan Güney Fransa evlerinin baskın rengi beyaz olsa da aslında bu stil özellikle aksesuarlar için her renge açık. Renk paletinde doğanın Güney Fransa’ya sunduğu tüm renklerin yeri var. Yeşil rengin açık tonları, patine gri ve krem rengi, gökyüzünün en uçuk tondaki mavisi, tozpembe, açık sarı ve tabiki lavanta rengi yumuşak bir şekilde kombine edilebilir. Taş, ahşap, kil gibi doğal malzemeler ağırlıkta olmalı.
Bu stilde yemek yenen mekan, bölgenin yaşam tarzı gereği, evin ana merkezlerinden biridir. İncecik beyaz perdeler, eski bir dolap, meşe ya da çamdan yapılmış çiftlik evi tarzında bir masa düşleyin. Buna birbirinden farklı boyalı sandalyeleri ve pencere eşiğinde büyüyen otları ekleyin. İşte bu Fransız kır tarzıdır. Tabii iyi yemek, şarap ve rustik rahatlığı da göz önünde bulundurmak gerekir.

Haberin Devamı

PENCERELERE DİKKAT

Provence tarzının en önemli başrol oyuncularından biri de pencereler... Asla kalın dokulu perdelikler seçmemeli, uçuşan tüllerden hoşunuza giden birini kullanmalısınız. Avize ve aplikler mümkün olduğunca yalın olmalı, çünkü bu stilde asıl aydınlatma kaynağınız güneş... Taş duvarlar, doğal taş ya da ham görünüşlü parkelerle desteklenmeli, halı yerine kilimler tercih edilmeli. Renkli çanaklar, seramikler ve aynalar ise her odada mutlaka yer bulmalı. Asla eksik etmeyeceğiniz bir aksesuvar ise, pastoral yaşamı eve taşıyan taze kır çiçekleri.

Stil İpuçları

Haberin Devamı

- Patine duvar boyaları ve mobilyalar
- Tül cibinliklerin altında uykuya davet eden geniş ve rahat kanepeler
- El dikimi kilimler
- Doğal taştan yapılmış bir şömine
- Açık renk masif ahşap rabıtalar
- Siyah takozlarla desteklenmiş doğal taş karolar
- Büyük bir ada mutfak
- Ferforje ve cam aksesuvarlar
- Ham keten örtü ve minderler

Yöresel alışveriş

Yolunuz St Tropez’ye düşerse -şarap dışında- mutlaka eve taşımanız gereken bir liste var: Keten masa örtüleri, lavanta sabunları, lavanta saşeleri, yerel artistlerin eskiz çizimleri ve el yapımı parfüm şişeleri…

Cours Saleya pazarları

Nice’nin en ünlü pazar yerlerinden Cours Saleya, kalabalık bir renk cümbüşü içinde çiçek, taze meyve-sebze ve hediyelik eşya için çok canlı ve neşeli bir adres. Pazartesi günleri büyük bir bit pazarı ve antika pazarı kuruluyor; hiçbir şey satın almasanız bile Provence tarzının nostaljisini yaşayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Fikir almak için

Güney Fransa ve Gustavyen yaşam tarzlarını takip etmek istiyorsanız size üç internet sitesi  önerebilirim: French Essence başlığı altında pek çok farklı fikir ve öneri sunan www.vickiarcher.com; Desireé Ashworth tarafından yapılan decordeprovence.blogspot.com ve Fransız kır yaşamından vintage-country örnekler veren frenchcountrycottage.blogspot.com. İnternetten alışveriş yapmayı seviyorsanız www.cottagechicstore.com’u ve www.provence-shop.com’u deneyebilirsiniz.

En yeni adres

Provence ruhunu İstanbul’a taşıyan en kapsamlı adres, geçtiğimiz aylarda Akaretler’de açılan Riviera Maison. Amsterdam’da yıllar önce çiçekçi olarak açılan Rivièra Bloemsierkunst, bugün Rivièra Maison adıyla dekorasyon dünyasında güçlü bir marka. Her mevsim yeni ürünler sunan Rivièra Maison koleksiyonlarının her birinin ayrı bir hikayesi var. Riviera Maison’un ilham perisi ise “Provence” yaşam stili...

Yazarın Tüm Yazıları