Çukurova Haberleri

ÇUKUROVA

    Evde gıda üretmek ’riskli’ olabilir

    DHA
    10 Aralık 2014 - 15:08Son Güncelleme : 10 Aralık 2014 - 15:08

    ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Erginkaya, evde yapılan gıda ürünlerinin, sanayi ürünlerine göre daha riskli olabileceğini söyledi. Erginkaya, sokak sütü satışının da yasal olmadığını belirtti.

    Gıda kaynaklı tehlikelerin azaltılması için ’çiftlikten sofraya gıda güvenliği’ yaklaşımının öne çıkartılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Erginkaya, bazı tüketicilerin birçok ürünü evde yapma ’çılgınlığına’ tutulduğunu ifade etti. Bu konuda çeşitli önerilerede bulunan Prof. Dr. Erginkaya "Gıda kaynaklı tehlikeleri önlemek amacıyla beş altın anahtar kuralına dikkat edilmelidir. Bunlar şu şekildedir; temiz ol, çiğ ve işlem görmüş materyali ayır, ısıl işlemi doğru uygula, doğru sıcaklıklarda muhafaza et, güvenli su ve ham madde kullan" diye konuştu.

    SOKAK SÜTÜ YASAL DEĞİL

    Türkiye’de tüketilen sütün büyük bölümünün hijyenik açıdan yetersiz altyapıya sahip işletmeler tarafından üretildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Erginkaya, denetimden uzak, her türlü mikrobun bulaşmasına açık bir şekilde hayvandan sağılıp steril olmayan kaplar içerisinde yine açık bir şekilde sütün sokakta satıldığını hatırlattı. Sokakta satılan sütün sağlıklı olmadığına dikkat çeken Erginkaya, şunları kaydetti: "Bozulmadan tüketiciye ulaşması amacıyla süte karbonat ve soda gibi maddelerin yanı sıra yine hile amacıyla su katılmaktadır. Ayrıca, sütü 10-15 dakika kaynatmak, hastalık yapan mikropları öldürebilir, ancak, içinde bulunabilecek antibiyotik, toksin gibi tehlikeler yok edilemez. Sokak sütü satışı yasal değildir."

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı