Evde etnik rüzgarlar

Güncelleme Tarihi:

Evde etnik rüzgarlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çoğu tasarımcı tercihini etnik renklerden yana koydu. Bu, dekorasyon için de geçerli...

Giyim kuşamdan dekorasyona, iki yıldır güçlü bir trend yaşanıyor: Etnik rüzgarlar... Renginden, motifinden, otantik malzemesinden; günlük yaşama çok şey yansıdı. Afrika, Hindistan, Meksika... Tasarımcılar bu uzak ülkelerin kültürlerini gardroplarımıza ve evlerimize taşıdı.

Çölde Çay (The Sheltering Sky), Tibet'te Yedi Yıl (Seven years in Tibet), Son İmparator (Last Emperor), Volkanın Altında (Under the Volcano) filmlerinden sonra evde hep değişiklik yaptım. Her seferinde dekorasyon renk kazandı, aksesuvarlarla atmosfer ‘‘özelleşti.’’ Öyle çok büyük değişiklik yapmak da gerekmiyor. Zaten evi tepeden tırnağa tek bir ‘‘tema’’ya uygun döşemek yaşanılan yeri show room'a çevirmek olmuyor mu? En iyisi minimalist bir yaklaşımla temeli oluşturmak, gerisini aksesuvarla, aydınlatmayla halletmek. Yani atmosfere kimlik kazandırmak. Sözgelimi kanepenin üzerindeki yastıklar, özgün aksesuvarlar ve minik bir kilimle yapacağınız mütevazı değişiklikler aradığınız tadı sağlayacaktır.

EGZOTİK AYRINTI

Etnik trende uygun olarak aradığınız malzemeleri bulmak da kolay. Hemen her dekorasyon-hediyelik eşya mağazasında aradığınız ruha uygun ufak tefek vurgulu ayrıntıyı bulabilirsiniz. Sözgelimi renkli yastıklar, pirinç veya tahta şamdanlar, küllükler, tahta ya da çini kaseler, vazo, hasır malzeme, deniz kabukları, mask, eğer bütçeniz elveriyorsa ayna, iskemle veya sehpa yapacağınız değişiklik için zengin seçenekler sunuyor. Yeter ki hangi egzotizmi istediğinizi bilin... Ama benden bir öneri: Fazla ‘‘büyük’’ malzemeye kaçmayın. Çünkü değişiklik isteği insanı sık aralıklarla yokluyor! Ve bir püf noktası: Evinizde tropikal bitki varsa, egzotik ruhu yakalamanız daha kolay.

ORTA AMERİKA

Ve renk dansının ülkesi Meksika. Sıcak renkli dokumaları, ister yastık, ister perde, kilim, ister örtü olsun; çingene pembesi, kırmızı, turuncuları bir arada kullanarak; cilasız yaldızsız barok ya da rokoko eski bir duvar aynasıyla Meksika'dan esintiler getirebilirsiniz evinize.

Bu sayfada, dekorasyona renk katmak için size ilham verecek objeler görüyorsunuz. Daha önce de dediğim gibi, eğer yalın ve nötr sayılabilecek bir temeliniz varsa, bu objeler size aradığınız etnik atmosferi sunacaktır.

DOĞU

Doğunun gizemi pek çok kişiyi etkiler. Uzakdoğu... Çin ve Japonya. Uzakdoğu, epeydir minimalizmi ile dekorasyona damgasını vurdu. Eğer Uzakdoğu sizi çekiyorsa işiniz çok kolay. Olabildiğince yalın ve az malzemeyle; az sayıdaki aksesuvarla aradığınız ruhu elde edebilirsiniz.

Bunun için ince dokuma hasır malzeme, çini ya da seramik kase veya vazo işinizi görür. Hele bir de phenelopsis türü orkide bulursanız (yok, sizi masrafa sokmuyorum, piyasada gerçeğinden ayırt edilemeyen, plastik olmayan yapay olanları var, öylesine ince bir malzemeyle yapılmış ki) Uzakdoğu oturma odanız kadar yakın!

Hindistan ve Tibet bana önce sarı-turuncuyu çağrıştırır. Sonra tütsü, Buda heykelcikleri, mum... Mumları kalın, fildişi renkli silindir şeklinde seçebilirsiniz. Üzerinde doğu motifleri olan turuncu ya da sarı yastıklarla vurguyu tamamlayabilirsiniz.

AFRİKA

Bir de Afrika var tabii. Ortası ve kuzeyi. Yani Fas, Tunus ve Kenya. Kuzeye doğru arabesk, ortalarda çöl... Küçük ayrıntılarda arabesk, sözgelimi etnik vurgu taşıyan bir içki şişesi ve bardakları; pirinç aksesuvarlar (yastık, şamdan, küllük, sehpa üzeri için sigara kutusu, sürmelikler, fildişi görünümlü ilaç kutuları gibi) kuzeyi; mask, tahta kaseler, abanoz ağacından minik heykelcikler, çömlekler çöl Afrika'sını evinize taşıyabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!