Ev kazaları korkutuyor

Güncelleme Tarihi:

Ev kazaları korkutuyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2013 00:00

Türkiye’de yılda 6,5 milyon kişi evde kaza geçiriyor ve 4 bini ölüyor.

Haberin Devamı

Düşme, yanma, zehirlenme, boğulma gibi evlerde yaşanan kazalar çoğunlukla göz ardı edilse de sakatlanmadan ölüme kadar sonuçlara neden olarak insanların yaşamını karartıyor.
Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, iş ve trafik kazaları kadar yaygın görülen ev kazalarını ve korunma yollarını anlattı. Akdur, “Bizim yaptığımız hesaplamalara göre Türkiye’de yılda 6-6,5 milyon kişi ev kazasına uğruyor. Bu kazalarda 3-4 bin kişi hayatını kaybediyor, yaklaşık 300 bin kadar kişi de hastanelerde tedavi görüyor” dedi.

DÜŞME İLK SIRADA
 
Ev kazalarının sıklık ve ölümcüllük açısından iş ve trafik kazalarından geri kalmadığını ancak onlar kadar göz önünde olmadığını belirten Akdur, toplumun ev kazaları konusunda uyarılması gerektiğini söyledi. Akdur, ev kazalarından en çok yaşlıların, çocukların ve kadıların zarar gördüğünü ifade ederek, ev kazaları deyince birinci sırada düşmenin geldiğini, bunu yanma-yangın, boğulma, elektrik çarpması, ev aletleriyle yaralanma ve zehirlenmenin takip ettiğini kaydetti.

Haberin Devamı

SIZINTI ALARMI

“Kazaların önlenmesi için öncelikle evlerin standartlara uygun olması lazım” diye Akdur, metanın kokusuz ve renksiz olması nedeniyle fark edilmemesinin zehirlenmelere ve can kayıplarına yol açtığını belirterek, “Zehirlenmeleri önlemek için evlerde kullanılan doğalgaza koku katılarak fark edilir hale getirilebilir. Ayrıca metan detektörü kullanılarak sızıntı halinde çalan alarmla tedbir alınabilir” diye konuştu.

SİNEĞE VAR GAZA YOK

Önceki yıllarda hava gazı uygulamasında sarımsak kokusunun kullanıldığını hatırlatan Akdur, doğalgazda da benzer bir uygulama yapılmasının önemine dikkati çekti. Fiyatı 20-100 lira arasında değişen karbonmonoksit ve metan detektörünün herhangi bir elektrikçiden ya da büyük marketlerden alınabileceğini söyleyen Akdur, “Sivrisinekkovarı herkes alıyor ama gaz detektörlerini kimse bilmiyor. Bunu kullansalar sabahlara kadar emniyetle uyuyabilirler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!