Ev için ahşap, ofiste metalik ama mutlaka ergonomik

Güncelleme Tarihi:

Ev için ahşap, ofiste metalik ama mutlaka ergonomik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2011 21:48

Ev için ahşap, ofiste metalik ama mutlaka ergonomikİster bilgisayar başında, ister kitap ve defterlerinizin arasına gömülerek çalışın, bir işle uğraşmak fiziksel ve zihinsel bir odaklanma gerektiriyor. Bu da beraberinde yorgunluğu getiriyor. Bu yüzden çalışma sırasında size istediğiniz konforu sağlayacak bir sandalye ya da koltuk seçmeniz lazım. Markalar evlere ve ofislere uygun onlarca farklı seçenek sunuyor. Yeni teknoloji kumaşlar terlemeyi engellerken, evler için ahşap sıcaklığını veren modeller tercih ediliyor.

Haberin Devamı

1970’lerle birlikte ergonomi kavramı, çalışma koltuğu kavramını ortaya çıkardı. Bu tür koltuklar ergonomi kurallarına göre çalışmanın getireceği olumsuzlukları en az hissettirmek için üretildi. Kol koyma yerleri, kişinin isteğine göre ayarlanabilen ve beli destekleyen sistemleri, farklı kumaşları ve tasarımları zamanla sektörü büyüttü. Özellikle tekerlik sistemi ofislerde veya evlerde bir yerden bir yere kolay ulaşımı sağladı. Ve şimdi bu koltuklar motivasyonu da arttırma özellikleriyle artık pek çok markanın ürünleri arasında var.Koltuğunuzu ofis için mi ev için mi seçtiğiniz önemli. Minimal ve endüstriyel görünümlü ofislere uyum sağlaması açısından metalin daha ön planda olduğu, modern hatlı, minimal çalışma koltuklarını tercih ediliyor. Ev içinse hem tasarım hem kullanılan malzeme açısından ev sıcaklığına daha uygun, daha basit fonksiyonları olan ahşap iskeletli, ahşapla derinin birarada kullanıldığı koltuklar moda.

Haberin Devamı

FİLE TERİ ÖNLÜYOR DERİYİ YÖNETİCİLER SEÇİYOR

Uzmanlar çalışma koltuklarında hem rahat hem uzun ömürlü oldukları için kumaş olarak derileri öneriyor. Bu modeller özellikle duruşuyla yöneticiler tarafından da tercih ediliyor. Vücut şeklini alan ortopedik koltuklarsa gitgide daha popülerleşiyor. Bu tür ergonomik koltuklar sırtı destekliyor. File modeller vücutta oluşabilecek fazla terlemeyi önlüyor. Uzun süreli çalışmalarda faydalı oluyor. Yeni nesil koltuklarsa memory foam teknolojisiyle üretiliyor. Yani vücudun ağırlığına, ısısına, şekline kendini adapte edebiliyor. Çalışma için en uygun ortamı sağlıyor. Mudo Concept’te modern ve klasik modellerden oluşan 13 farklı çalışma koltuğu var. Fiyatları kullanılan malzeme ve fonksiyon çeşitliliğine göre 195-495 lira arasında değişiyor. Sandalyeci markasında da onlarca farklı model mevcut. File ve deri seçenekleri var. Fiyatları 400-2.300 lira arasında. Nurus’ta Boomerang, Dat-O gibi ilginç isimlerde modeller bulabilirsiniz. Fiyatları 800 ile 1800 lira arasında. Koleksiyonun ofis koltuk grupları Tristan, Nava ve Gala... Bu modeller kendi içinde yönetici, operatör ve ziyaretçi koltukları gibi kollara ayrılıyor. 520 liradan başlayan fiyatlar malzemesine göre artış gösteriyor.

Haberin Devamı

AYAKLARI RAHATÇA DÖNMELİ

Çalışma koltuğunun öncelikle ergonomik olması gerekiyor. Yüksekliğine, genişliğine, ağırlığına, sırtı destekleyip desteklemediğine, rahatlığına, sandalye kollarının rahatlığına ve kolay hareket edilebilirliğine dikkat etmek lazım. İdeal ofis koltuğunun yüksekliği 40-50 santimetre olmalı ve bu yükseklik ayarlanabilmeli. Ayakları rahatça her yöne dönebilmeli.

ILIK SABUNLU SUYLA SİLİN

Metal ya da ahşap iskeletler için en ideal temizlik yöntemi nemli bir bezle silinmesi. Koltukların temizliği için bir bez üzerine konulacak bulaşık deterjanıyla ya da sabunlu suyla bakım yapılabilir. Toz için ıslak bir bezle temizlik yeterli. Elektrikli süpürge de kullanabilirsiniz. Üzerine içecek dökülmesi durumunda yapılması gereken ilk şey ılık sabunlu suyla temizlemek.

Haberin Devamı

EVLERE FARKLI RENKLER

Klasik döşenmiş bir ev için en uygun çalışma koltuğu ahşap iskeletli olanlar. Bu modellerin deri döşemeli olanları da odalara uyum sağlayabilir. Modern çalışma odalarındaysa metal iskeletli file modeller iyi bir tercih. Bunun yanısıra farklı renklerdeki deri koltuklar arasında tercih yaparak odanızı renklendirebilirsiniz.

DOKTOR GÖZÜYLE

Rengi değil ergonomisi önemli

Doç. Dr. Selda Bağış Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı

Çalışanlar zamanlarının yüzde 70’ini ofiste geçiriyor. Genellikle de sandalyenin üzerinde ve bilgisayar karışısında. Bu yeni yaşam ve çalışma şekli, “ofis hastalıkları”nı beraberinde getirdi. Boyun, sırt, bel ağrılarından en az birinden şikayeti olmayan ofis çalışanı neredeyse yok.Gelişen teknolojiyle birlikte bilgisayar kullanımının yaygınlaşması ve ekran karşısında geçirilen sürenin artışı, işe bağlı kas-iskelet sistemi problemlerine davetiye çıkarıyor. Çalışanların uzun süre ve aynı pozisyonda oturmaları, boyun, sırt ve bel kaslarında kan dolaşımının azalmasına, kas geriliminin artmasına ve sonuçta ağrılara neden oluyor. İşe bağlı kas iskelet sistemi hastalıkları her geçen gün artıyor, günümüzde bu oran tüm meslek hastalıklarının yüzde 30-35’ni oluşturuyor. Kas iskelet sistemi hastalıkları hem işgücü kaybına hem de sağlık giderlerinin artışına neden olarak ülke ekonomisi üzerinde de olumsuz etkiye yol açıyor. Çalışanlar zamanlarının yüzde 70’ini ofiste oturarak geçiriyor ve ofis ortamı çalışanlar üzerinde önemli rol oynuyor. Doğru oturuşun öğrenilmesi kadar çalışma alanının ergonomik olarak düzenlenmesi ve kullanılan malzemelerin ergonomik olması da bu hastalıkların önlenmesinde büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

AYARLANABİLİR KOLTUK TERCİH EDİN

İyi bir duruş ve ayarlanabilir koltuk, konforlu bir ofis ortamı için en önemli unsurlar. Özellikle ofis koltuğu seçimi çok önemli. Tasarımı iyi olan bir çalışma koltuğu, anatomik performansı arttırarak vücuttaki gerilimi azaltıyor. Ayrıca fizyonomik yapıya uygun seçilen koltuklarda kalça, diz ve ayak bileği ekseni ve vücut ekseni birlikte hareket edeceği için kas zorlanmaları önlenebiliyor. Bu nedenle koltuk seçerken rengi, görüntüsü ve fiyatından çok ergonomik özelliklerinin tercih edilmesi gerekiyor. Ayrıca:* Seçilecek koltuk 360 derece dönebilmeli ve her yöne kolay hareket edebilmeli. * Bel ve sırt destekleri içermeli, yüksekliği ayarlanabilmeli ve kol destekli olmalı. * Diğer önemli bir nokta da kumaşın cinsi. Antiallerjik ve ter emen kumaşların seçilmesi gerekiyor. Çünkü koltukta uzun süre oturan kişilerde terlemeyle ve terin vücutta kalmasıyla kas ağrılarına olan eğilim artıyor. * Öncelikle koltuk omurgayı desteklemeli. Sırt ve bel destekleri olmalı ve kişiye göre ayarlanabilmeli. Böylece özellikle dik oturulduğunda duruş desteklenerek, yükün eşit şekilde dağılması sağlanıyor. * Dik oturma, omurgaya yaklaşık yüzde 25 daha az yük binmesini sağlıyor ve bir çok sırt ve bel problemini önlüyor. * Sırtta ayrıca geriye hafif derecede esneme olanağı sağlayan açı ayarı olmalı. Bu ayar gövdeyle üst baldır arasındaki açıyı arttırır ve sırtın alt bölümündeki iç eğimi düzelterek diskler üzerindeki baskıyı azaltıyor. * Kol destekleri de önemli. Çünkü bu destekler kol ve boyun kaslarına binen yükü azaltır ve kas gerilmelerini önlüyor.

Haberin Devamı

DOĞRU OTURMA POZİSYONLARI

Koltuk seçiminden sonraki en önemli adım doğru pozisyonda oturmak için doğru koltuk ayarı yapılması. İdeal oturma pozisyonunda baş dik, sırt ve bel destekli, kalça vücut açısı 90-120 derece, diz büküklüğü 90-130 derece ve ayak bilekleri ayaklar yere basarken 90-120 derece olmalı. Ayrıca:* Koltuk yüksekliğinin ayarlanması önemli. Ayakta dururken koltuğun oturma yeri diz kapağı seviyesinin altına gelmeli. Bu pozisyon otururken ayağın yerde düz durmasını sağlayarak, bel ve alt ekstremiteye binen gerimi azaltıyor. * Koltukla birlikte masa yüksekliği de önem taşıyor. Çalışma masası yüksekliği dirsek hizasında olmalı. Eğer çalışma yüzeyi yükseltilemiyorsa koltuk ayarlanmalı ve koltuğun kendi içindeki ölçü oranlarını koruyabilmek için ayak desteği kullanılmalı.* İdeal koltuk derinliği, otururken dizlerin arkasına baskı yapmadan, sırtın desteklenebilmesini sağlıyor. Arkaya yaslandığınızda dizler ile oturma yeri arasında 5-10 cm fark olmalı. Eğer koltuk derinse ekstra destek kullanılabilir. Koltuk genişliğinin 43-50 cm olması, sırt yüksekliğinin 30-48 cm arasında olması öneriliyor..* Kol destek yüksekliği dirsekler 90 derece olacak şekilde ve çalışma masasını engellemeyecek şekilde ayarlanmalı. Koltuğun çalışma alanına olan uzaklığı da ayarlanmalıdır. Genellikle gözle bilgisayar ekranı arasındaki ideal uzaklık 65 cm’dir.

Benim çalışma koltuğum

Yasemin AksoyMaison Française dergisi Yayın Yönetmeni

Çalışma masamın takım arkada

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!