Eurovision’a hangisi gitsin

Güncelleme Tarihi:

Eurovision’a hangisi gitsin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2009 13:43

Bu yıl Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi kimin temsil etmesi gerektiği üzerine yapılan tartışmalar yılan hikâyesine döndü. Son bir haftadır Manga, Şebnem Ferah ve Emre Aydın’ın isimleri geçiyor. Son albümüyle Manga, pek çok kişinin favorisi gibi görünüyor. Emre Aydın hayranlarının desteğini arkasına alıyor. Geçen sene de son iki isim arasında kalan Şebnem Ferah yine TRT favorileri arasında. Biz de bu üç ismi sahne şovları, kariyerleri ve stillerine göre karşılaştırdık.


EMRE AYDIN
/images/100/0x0/55ea666af018fbb8f87d6f1a
Yalnızların sesi


Müziğe nasıl başladı: Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat mezunu. 2002’de Sing Your Song beste yarışmasına katıldı. 6. Cadde isimli grubuyla Türkiye birincisi oldu. 2003’te aynı grupla ilk albümünü yayınladı. Aynı yıl gruptan ayrıldı. İnternete koyduğu “Belki Bir Gün Özlersin” isimli şarkısıyla ismini geniş kitlelere duyurdu.
Parladığı an: Solo kariyerinin ilk çalışması olan “Afili Yalnızlık”ı 2006’da çıkardı. Şebnem Dönmez’in rol aldığı klip kısa sürede ilgi gördü.
Kariyer: Şebnem Ferah’ın çok gerisinde. Tek bir solo albümü var. Üç yıldır yeni şarkı yapmadı.
Neden seviliyor / sevilmiyor: Özellikle yalnızlık ve ayrılık içerikli şarkı sözleri beğeniliyor. Sevgilisinden ayrılan gençler tarafından ilgiyle dinleniyor. Rock müziğin yeni nesil erkek starı olarak görülüyor. Buna karşılık şarkı sözlerini ve üç yıldır yeni şarkı yapmıyor olmasını eleştirenler de var.
Stili: Modern ve sade, şık kıyafetler giyiyor. Pek çok rock şarkıcısı gibi favori rengi siyah. Sahnede tişört veya salaş gömleklerinin üzerine ceket giymeyi tercih ediyor.
İnternet faaliyeti: Facebook’ta fan grubu en kalabalık olan isim: 581 bin üyesi var. Resmi sitesi düzenli olarak yenileniyor. Hakkında çıkan haberlere sitesi üzerinden anında yanıt veriyor. İnternette hayranları tarafından açılmış olan onlarca site var.
Sahne hâkimiyeti: En çok üniversite konseri veren isimlerden. Albüm sonrası performansları 250’nin üzerinde. Canlı performansı pek çok kişi tarafından beğeniliyor. Bazıları bağırarak şarkı söylemesini eleştiriyor. Sesini çok tiz bulanlar da var.
Ödülleri: En iyi çıkış, en iyi albüm, en iyi yorumcu gibi birçok dalda 30’a yakın ödül aldı. MTV Avrupa Müzik Ödülleri 2008’de Şebnem Ferah’la kıyasıya yarıştı ve halk oylarıyla birinci oldu.
Albüm satışları/Şimdi ne yapıyorlar: Satışı 100 binin altında. Katıldığı bir televizyon programında ikinci solo albüm temasının efkâr olacağını söyledi. Bir de İngilizce albüm çıkaracağı konuşuluyor.

MANGA
5 yıl sonra döndüler

/_np/6361/9376361.jpg

Müziğe nasıl başladı: Hikâyesi gitarist Yağmur Sarıgül’le başlıyor. Sarıgül önce okuldan en yakın arkadaşı Orçun Şekerusta’yı gruba dahil etti. Sonra Özgür Can Öney, Efe Yılmaz ve Ferman Akgül gruba dahil oldu. Bir süre sonra Orçun gruptan ayrıldı. Bas gitarist Cem Bahtiyar’ın aralarına dahil olmasıyla Manga şimdiki halini aldı. Emre Aydın gibi 2001’de “Sing Your Song” yarışmasına katıldılar. “Kal Yanımda” parçası ikincilik kazandı. Yarışma sırasında tanıdıkları prodüktör Haluk Kurosman, Türkiye konserleri ayarladı.
Parladığı an: İlk albümleri 2004’te çıktı. Kendileri için yarattıkları anime karakter Spa’nın yer aldığı klipleri ilgi gördü. “Dursun Zaman”da Göksel’le yaptıkları düetin klibi listelerde uzun süre bir numarada kaldı.
Kariyer: İlk albümlerinin ardından beş yıl sessizliğe gömüldüler. Dağıldıkları bile söylendi. Sonunda bu sene ikinci albümleri Şehr-i Hüzün’ü tamamladılar. “Beni Benimle Bırak” parçası, albümü listelerde üst sıralara taşıdı ve adını yılın albümleri arasına yazdırdı.
Neden seviliyor/sevilmiyor:Elektronik, rap ve rock’ı bir arada kullanmaları seviliyor. Bir tarzları var. Kimileri popüler kültürden beslenmelerini eleştiriyor.
Stili: Grup üyeleri kıyafetlerinin birbirine uyumuna dikkat ediyor. Farklı şapkalar ve aksesuvarlar seviyorlar. Kot veya rahat kumaş pantolonlar giyiyorlar. Bazı grup üyeleri saç modelleriyle Emo gençlere benzetiliyor.
İnternet faaliyeti: Facebook’taki fan grupları, üye sayısı bakımından ikinci sırada: 242 bin üyeleri var. Resmi web ve fan siteleriyle yakından ilgileniyorlar.
Sahne hâkimiyeti: Konserlerde seyirciyi coşturuyorlar. Grup olarak hâkimiyetleri de Emre Aydın’ın önüne geçmelerini sağlıyor. Ama 2005’te Mimar Sinan’da verdikleri konserde, öğrenciler gruba yumurta atmıştı.
Ödülleri: İki albümleriyle en iyi klip, en iyi grup ödülleri kazandılar. MTV Avrupa Müzik Ödülleri’nde Avrupa’nın en iyisi seçildiler.
Albüm satışları/Şimdi ne yapıyor: İlk albümleri 180 bini aştı, MÜYAP’tan Altın Plak kazandırdı. Geçtiğimiz hafta üçüncü video klipleri yayınlandı. Bu yıl çıkan albümlerinin tanıtımını yapmaya devam ediyorlar.

ŞEBNEM FERAH
Şeboistler arkasında

/_np/6362/9376362.jpg

Müziğe nasıl başladı: Müziğe ilkokulda solfej dersleriyle başladı. Okul orkestrasına solistlik yaptı. Küçük gruplarda şarkı söyledi. Lisede “Pegasus” isimli bir grubu vardı. 1988’de tamamen kadınlardan oluşan “Volvox”u kurdu. 1994’te grubu dağılınca kariyerinde solo devam etti.
Parladığı an: 1996’da “Kadın” isminde ilk albümünü çıkardı. İlk klibi “Vazgeçtim Dünyadan” rock müzik dünyasına bomba gibi düştü.
Kariyer: 1999’da ikinci albümü “Artık Kısa Cümleler Kuruyorum” çıktı. Bunu 2001’de “Perdeler” takip etti. 2003’te “Kelimeler Yetse”, 2005’te “Can Kırıkları”nı yayınladı.
Neden seviliyor / sevilmiyor: Yazdığı sözleri felsefi bulanlar var. Dinleyicileri boş geçilecek şarkı yapmadığı görüşünde. Bazıları da tam tersine şarkı sözlerine takmış durumda. Magazin gündeminde, popüler kişilerle adının anılması da eleştiriliyor.
Stili: Gotik makyaj seviyor. Her zaman siyah giyiyor. Sahne kıyafetlerinde dekolte ve transparan tercih ediyor. Sık sık deriler ve uzun pardösüler içinde görebilirsiniz.
İnternet faaliyeti: Oldukça güçlü bir fan kitlesi var. “Şeboist” ismiyle anılıyorlar. Onu hiçbir konserde yalnız bırakmıyorlar. Üç yıl önce, “Kadın”ın 10. yılı şerefine 10. yıl plaketi yaptırdılar.
Sahne hâkimiyeti: Çok güçlü bir sahne performansına sahip. Onu izlerken büyülendiğini söyleyenler var. O da bunu farkında. İki sene önce Bostancı Gösteri Merkezi’nde Orhan Şallıel yönetimindeki konserinin DVD’si ve iki CD’den oluşan performans albümünü satışa sundu. En çok satan konser DVD’si oldu.
Ödülleri: Okullardan, radyolardan, televizyon kanallarından ve yazılı basından sayısız ödül kazandı. Geçen sene PowerTürk Müzik Ödülleri’nde “En İyi Konser” ödülünü aldı.
Albüm satışı: Albümü Can Kırıkları 100 binden fazla satarak MÜYAP’tan 2006’da Altın Plak kazandı. Şimdi stüdyoya kapanmış durumda.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!