Euro Yükselmeyi Unuttu

ABD’nin Fannie Mae ve Freddie Mac’e el koyması başta piyasada olumsuz algılanmıştı.

Ancak Dolar faizlerin bir anda yükselmeye baÅŸlamasıyla birlikte bu durum hem Dolar lehine döndü hem de bu politikayla ABD devletli emlak sektöründeki krizin ve daralmanın sonunun baÅŸladığı düşünülerek uluslar arası piyasalarda Dolar deÄŸer kazandı. Bununla birlikte petrol fiyatlarındaki yükseliÅŸin de son derece sönük kalması da Dolar’ın güçlenmesinde hızlandırıcı etki yarattı. Â
 
Ancak yine de her fırsatta söylendiği gibi FED’den Fisher dün yaptığı konuşmada ABD’de enflasyonun ekonomik yavaşlamayla birlikte devam ettiğine diğer yandan Hazine Bakanı Henry Paulson da Freedie Mac ve Fannie Mae’nin kamulaştırma stratejisinin konut fiyatlarının yeniden yükselmesine bağlı olduğunu söyledi. Diğer yandan da tüketici kredilerindeki düşüş pek Dolar olumlu değildi.
 
Bugün Almanya’dan açıklanmış veriler Temmuz aynı yansıtıyor bu nedenle çok bir etkisi olmaz. Ancak akşamüstü ABD’den açıklanacak konut satışları ve Bernanke’nin açıklamaları önemli gelişmeleri beraberinde getirebilir.
 
Teknik olarak Dolar kısa vadede aşırının da ötesinde alınmış ve bir düzeltme yapması gerekiyor. Åžu an için aÅŸağıya gitmeye devam etmesine neden olabilecek tek faktör 1.4380’den itibaren yada daha da yukarılardan  Dolar karşısında Euro alım yapmış yatırımcıların, satıcılar tarafından stoplanmaya çalışmak üzere sıkıştırmaları olabilir. Yani piyasa belden aÅŸağılara vurmaya devam ederse ancak o zaman düşüş devam eder diyorum. Â
Â
Altın Çok Dirençli
 
Petrol fiyatları düşüyor, Dolar yükseliyor ve petrol düşüyor ama altın sapasağlam yerinde duruyor. Nedeni şu: Artık enflasyon her zaman dediğim gibi kullandığımız kalemde bilgisayarda ve her yerde. Dolayısıyla aylar içinde oluşan enerji fiyatlarındaki yükselişler çekirdek enflasyonun içinde girdikten sonra petroldeki ya da tarım ürünlerindeki kısa vadeli düşüşler çekirdek enflasyona pek etki etmez. Ancak zaman içinde ve enflasyonu yaratan faktörler düşmeye devam ederse enflasyon düşer. Zaten bu yüzden de FED ve AMB yetkilileri ekonomik yavaşlamaya rağmen enflasyon endişesi içinde olmaya devam ediyor.
 
Bu durumda fonların altını elden çıkartmaları zor oluyor. Eğer Dolar düşmeye başlar ve petrol yeniden yükselişe geçecek olursa yakında altın fiyatlarının yeninde 840’ları zorladığını görebiliriz. Ancak aksi durum olursa yani Dolar yükselmeye devam eder ve petrol de düşüşüne devam edecek olursa o zaman altının 795’in altını kırması durumunda 750’yi hedefler. Ben bu hareketin aşağı yönlü değil yukarı yönlü olabileceğini tahmin ediyorum.
 
Petrol de Dolar’a Bağlı
 
Değer kazanan Dolar’la birlikte petrol fiyatları da ne yaklaşan Ike Kasırgası’na ne de petrol arzın düşük olmasına ya da OPEC’in petrol üretimini kısabileceğine bakıyor. Hatta işin enteresan tarafı, düşen petrol stoklarının üç haftadan beri aynı şekilde devam ediyor olması ve yarın açıklanacak petrol stokları öncesinde de piyasaya hiç tedirginlik yaşanmaması, petrol fiyatlarının ne kadar Dolar’la birlikte yükselmiş olduğunu ve bunun Araplarla ABD’nin bir oyunu olduğunu bir daha gösterdi. O halde OPEC’in üretim artırabilecek olması gibi haberleri artık çok dikkate almamak gerekiyor. Yani bakılması gereken tek şey bence Dolar’ın nereye gideceği. Ben Dolar’daki düşüşün bir şekilde başlayacağını düşündüğümden ve son 3 haftadan beri stokların zayıf geliyor olmasından dolayı yukarı yönlü atakların gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Ancak 104.50'nin altında çok farklı bir resimle karşılaşabilir ve o durumda da petrol 101 ve ardından 98’i denek isteyebilir. Ama ben yukarı yönlü beklentimi korumaya devam ediyorum.
Yazarın Tüm Yazıları