Euro’yu Almanya’nın aşkı öldürecek

FRANSA’nın da sallanan ülkeler arasında sayılmaya başlandığı Pazartesi sabahı, Koç Üniversitesi ile TÜSİAD’ın birlikte düzenlediği “Avrupa Borç Krizi” konulu bir toplantıya katıldım.

Haberin Devamı

Toplantıya biri İsviçre’den diğeri Almanya’dan iki para politikaları profesörü katıldı. Yerli kontenjanından İş Bankası’ndan Serhat Gürleyen ve ben vardım. Alman Hoca aynı zamanda Alman Merkez Bankası’nın araştırma bölümünde görevliymiş.

SIKI MALİYE POLİTİKASI CENNETTEN ÇIKMADIR

İki profesör, birlerini dinlerken sürekli kafa sallayıp, meslektaşı ile hemfikir olduğunu salona göstermeyi ihmal etmedi. İkisinin görüşü de tıpatıp aynıydı: Avrupa Birliği, biri Kuzeyliler, diğeri Güneyliler olmak üzere iki kümeden oluşuyordu. Güneyliler yani Akdeniz’e sahili olanlar cırcır böceği, Kuzeyliler (Almanya ve saz arkadaşları) karıncaydı. Cırcır böcekleri “el parasıyla sefa sürmenin sonunu düşünmeden” hareket etmişler ve borca batık hale gelmişlerdi. Şimdi kalkıp “karıncalara” bizi kurtarmaya mecbursun diyorlardı. İşte bu dayanılmazdı. Baş karınca Almanya, cırcır böcekleri, sıkı maliye politikası uygulayıp “karıncalaşmaya” söz vermedikçe onlara yardım edilmemeli diyordu. İspanya ve İtalya belki düzeltilebilirdi. Ama Yunanistan tam sopalıktı. Euro’ya geçerken Avrupa Parasal Birliği’nin kabul ettiği “Kamu Borcu/Milli Gelir” oranı % 60’ı, “Bütçe Açığı/Milli Gelir” oranı % 3’ü geçemez kuralı üye ülkelerin Anayasa’larına yazılmalıydı. Anayasa’sına bunu yazmayan veya yazdığı halde bu kurala uymayan üye devlet, Avrupa Para Birliği’nden kovulmalı yani euro’dan çıkarılmalıydı.  

Haberin Devamı

ALMANYA EURO’DAN ÇIKSIN

Ben de şunları söyledim: “Kamu Borcu/ Milli Gelir” oranı yüksek olan İtalya ve İspanya, Avrupa Merkez Bankasının manevra alanı, Almanya tarafından daraltıldığı için, yüksek faizle kamu borçlarını döndürmektedir. Yüzde sıfır hatta eksi büyüyen bir ülkenin, hiç bütçe açığı olmasa bile, yüksek reel faizle borç döndürmeye çalışması “sürdürülemez” bir süreçtir. Yapılması gereken ilk iş İtalya ve İspanya’nın kamu borçlanma faizleri Avrupa Merkez Bankası marifetiyle reel olarak sıfıra indirmektir. Eğer Almanya buna izin vermeyecekse kendisi euro’dan çıkmalıdır. Almanya’nın euro’dan çıkmasıyla euro devalüe olacaktır. Bu sayede 1) Güneylilerin rekabet güçleri artacak, 2) Sıfır reel faizle borçlanabilecekler, 3) Değerli euro ile aldıkları borçları, değersiz euro ile ödeyerek borç stoklarını reel olarak azaltabileceklerdir. Alman Hoca cevaben: “Doğru, ama Almanya euro’dan çıkmayacaktır” dedi. Herhalde, ortaya çıkacak  “değerli” Alman Markı”nın ihracata dayalı Alman ekonomisine yapacağı trilyon euro’luk olumsuz etkiyi hatırladı.
Son Söz: Ayrılmak, birleşmekten zordur.

 

Yazarın Tüm Yazıları