Euro Toparlanmak Bilmiyor

Petrol fiyatlarının düşmesiyle değer kazanma eğiliminde olan Dolar, ABD’den açıklanan ekonomik verilerin istihdam hariç Dolar olumlu olmasıyla güçlendi ancak paritedeki durmak bilmeyen gerileme AMB başkanı Trichet’ten gelen açıklamalarla hız kazandı.

 Trichet'nin yaptığı açıklamalar faiz indirimine davet şeklinde olduğundan piyasa Euro’da satışına devam etme kararı aldı.
 
ABD ekonomisi Dolar olumlu olmaktan hala çok uzak bir görünümde. Avrupa ekonominin de ondan kalır farkı kalmadı. Bu nedenle paritedeki hareketlenmeler hangi para biriminin daha kötü durumda olduğuna bağlı olarak hareket edecek. Bugüne kadar Trichet’ten gelen açıklamalar zaten beklendiği gibiydi. Bu nedene bağlı olarak bundan sonraki düşüşlerin devam edebilmesi için ya Dolar olumlu gelişmelerin belirginleşmesi gerekiyor ya da Avrupa bölgesinden ekstra sayılacak yeni olumsuz haberlerin gelmesi beklenmeli. Bu nedenle hiç durmak bilmese de Euro’nun yukarı yönlü düzeltmesi en az 1.55’e kadar olacaktır.
 
Altın Düşmeye Devam Ediyor Â
 
Dolar ve faizler yükselmeye devam ettikçe altın fiyatları baskı altında kalmaya devam ediyor. Son iki haftadan beri belirgin bir şekilde düşüş eğilimi gösteren altın fiyatları eğer bu gün de yükselmezse düşüş dalgası 845’e kadar uzanabilir. Ancak şunu da unutmamak gerekiyor ki ABD ve Avrupa’da ekonomik durum oldukça zayıf ve kırılganken faizlerin ilk geri hareketinde altın fiyatları yukarı yönlü belirgin bir düzeltme hareketi yapabilir. Bence finansal piyasalar olan güven azalmışken, altın almak için daha uygun bir ortam içine girdik diyebiliriz.
 
Türkiye’de Olan Boru Hattı Petrolü Yükseltti
 
Irak-Türkiye arasındaki petrol boru hattında meydana gelen yangın, arzın olumsuz etkilenebileceği etkisiyle dün petrol almak için iyi bir neden oldu. Ancak enteresan olan şu ki petrol arzı bunca yükselmişken dünya arzında son derece düşük bir yere sahip olan Irak-Türkiye arasındaki boru hattındaki yangının alım getirecek kadar bir etkisi olmaması lazımdı. O zaman demek oluyor ki piyasa bu olayı yükseltip sonradan yeninden satış yapmak için bir bahane olarak kullanmış olabilir. Bu nedenle Dolar’ın yükselmeye devam ettiği bir ortamda petrolün de düşmeye devam edeceğini tahmin ediyorum. Ancak yine de 117'nin altı görülmeden yeni bir satış yapmak tehlikeli olabilir.
Yazarın Tüm Yazıları