Euro / Dolar Yükselmeyi Deneyebilir

Dün FED yetkililerinden Rosengren konuşmasında ABD ekonomisiyle ilgili olumsuz bir tablo çizmeye devam ederken Avrupa’dan açıklanan gayri safi milli hasıla ve perakende satışlar verileri çok olumsuz olmasa da Avrupa ekonomisinin de gerileme içinde olduğunu gösterdi.

Şimdi her zaman dediğim gibi burada kötünün iyisi hangisi onu bulmak lazım. Öncelikle bugün Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri sabit tuttuğunu açıklaması sonrasında Trichet’in neler diyeceği önemli.

Enflasyon baskısının devam ettiği ve bunun zaten şu anda ikincil etki olarak ekonominin de yavaşlamış olduğunda bahsederse o zaman Trichet’in açıklamalarının odak noktası büyüme olur ve bu da Euro faizlerini tez zamanda düşüreceği anlamına gelir. Bu da elbette Euro olumsuz olabilir. Ancak bunun zaten fiyatlara yansımış olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bu noktada eğer Trichet yukarıda söylediğime benzer bir açıklamada bulunmazsa piyasa petrole ve teknik duruma göre hareket eder. Benim tahminim Euro / Dolar paritesinin gün içinde yeni yükselişler yapacağı yönünde. Özellikle petrol fiyatları yükselir ve 1.4610 üzerinde bir hareket oluşursa o zaman 1.4750’lere kadar uzanan bir düzeltme hareketi olabilir. Ancak bütün bu beklentiler içinde Euro yükselişlerinin çok kırılgan yapıda odlunu bildiğimden 1.4410’un altında yeni gerilemeler gelir. İşlemleri  bu durumu göz önünde tutarak doğru miktarlar ve doğru yerlerde piyasaya giriş yaparak gerçekleştirmek lazım.
 
Altın Toparlayabilir
 
ABD’de bir süre faizler taban oluştururken altın çok faza yükselme denemesi yapmaya fırsat bulamıyor. Örneğin dün petrol fiyatlarındaki yükseliş ve Dolar’daki gerileme altın fiyatlarının yukarı yönlü hareketini oldukça sınırlı tutmasının nedeni Dolar faizlerindeki gerilemenin durup bariz bir taban oluşumu yapmasından kaynaklandı.
 
EÄŸer enflasyon verileri ABD’den ve Avrupa’dan düşük açıklanmaya devam edecek olursa altının yükseliÅŸi tamamıyla durulur ve bu da daha fazla düşüşlerin gelebileceÄŸi anlamına gelir. Ancak benim düşüncem enflasyon baskısının emtia fiyatlarındaki gerilemelerle birlikte hemen azalmayacağı ve enflasyon verilerinin yıllık bazda yüksek seyredeceÄŸi yönünde olduÄŸundan altındaki olası gerilemeler birer alım fırsatı olabilir ama tabi bu söylediÄŸim kısa ve orta vade için geçerli.  Â
 
Bugün Dolar’ın bir miktar daha gerilemesini beklediğimden altın yukarı yönlü hareket etmek isteyebilir. Bir de petrol fiyatları açıklanacak stoklara bağlı olarak yükselirse o zaman 820 Dolar’a kadar tırmanan bir yükseliş görebiliriz.
 

Petrol Ancak Düşük Stoklarla Yükselir
 
Geçen hafta açıklanan petrol stokları stokların son iki hafta birbiri ardına düştüğünü göstermesiyle sert bir şekilde yükselmişti. Bugün açıklanacak stoklar öncesinde piyasa bu durumu göz önünde bulundurarak petrol fiyatlarının düşmesinden yana olmayabilir. Petrol talebi düşük ve arzının nispeten yüksek oldu şu ara dönemde herhangi bir kasırga tehlikesi de yakın zamanda yok. Bu nedenle aşağı yönlü baskılar ancak stokların düşük açıklanmasıyla kırılır. Bu nedenler stoklara çok dikkat edin. Olası bir yükseliş petrolü tekrar satış baskısına sokar ancak stoklar gerilerse yüksek ihtimalle kısa vadede petrol 112’ye tırmanır.
Yazarın Tüm Yazıları