Euro / Dolar Yarına Kadar Yatay Kalabilir

Bugün FED’in iki gün sürece faiz kararı toplantısı başlayacak. Faizlerde bir değişim olmayacağı beklense de bugün ve yarınki toplantının tutanakları son olmak üzere öncelikle faiz kararı sonrasında gelecek olan açıklamalar FED’in faiz artırmayla ilgili tutumuna ışık tutacak.

Bu da paritenin son zamanlarda sıkıştığı 1.54 – 1.57 aralığından dışarı çıkabileceği anlamına geliyor. Enflasyondaki yükselişin büyümeye tercih edilmesi tabii ki Dolar’ın değerlenmesine neden olabilir. Bu arada Avrupa’da zaten faizler yüksekken bir de enflasyonun yükseliyor olmasın getirdiği olumsuzluğun yanı sıra global ekonomik yavaşlamanın neden olduğu olumsuzluk Euro üzerinde baskıların artmasına neden oluyor. Aslına bakılacak olursa ABD’de de yüksek faizler hariç her şey aynen geçerli ve bu yüzden kısa vadede açıklanacak ekonomik veriler bir miktar önem taşımaya başladı. Bugün açıklanacak ABD’nin Richmond FED endeksi, konut fiyat endeksi paritenin kısa vadeli yönünü belli edebilir. Faiz kararına kadar yatay bir seyir olacağını düşünüyorum ama o zamana kadar açıklanacak ekonomik veriler paritenin nerede olacağını asıl sonra belli edecek. Dolayısıyla bugün yarın yatay hareket bekleyin.
 
Altın Çok Kritik
 
FED’in faiz artırabilecek olmasının yarattığı Dolar olumlu hava bir anda dün ani bir şekilde altın fiyatlarının gerilemesine neden oldu. Altın gün içinde önce yükseldikten sonra Avrupa’dan gelen verilerin olumsuzluğuyla yükselen Dolar karşısında değer kaybetti.
 
Altın fiyatları bir süredir faizlerin güdümünde hareket ederken aynı zamanda petrole bağlı olarak da hareketini sürdürüyor. Bugün ve yarın FED’in yapağı toplantı sonrasında FED’in faz artırmaya taraflı bir açıklama gelirse o zaman altın baskı altında kalabilir. Unutmayalım ki Euro faizlerinin de artan enerji maliyetlerinin getirdiği enflasyon ortamını dengelemek adına faiz artırabilecek olması altının işini daha da zora sokabilir. Diğer yandan petrol fiyatlarının olası sert bir düşüş hareketi de altını baskı altına sokmaya yetebilir. Eğer bugün veya yarın 875’in altında bir kapanış olursa o zaman altın fiyatı gerilemesini bir süre daha devam ettirebilir. 875’in kırılmaması altını her gün güçlenmesi için bir ortam hazırlanmasına neden olur.
 
Petrol Kendi Düşecek
 
Dün Suudi Arabistan’ın petrol üretimini artırdığını açıklamasının ardına pek bir düşüş olmadı. Ancak aşağı yönlü gün içi dalgalanmanın ardından yeninde toparlanan petrol fiyatı yükselerek 137 Dolar civarında kapanış yaptı. Artık şu belli bir şey ki dışarıdan müdahaleler petrol fiyatın düşmesine neden olmak yerine petrol kendi bindiği dalı keserek yani talebin düşmesiyle birlikte düşecek. Bunun da gerçekleştiğini görmek biraz zaman alabilir. Bu durumda da petrol satan ülkeler yüksek petrol fiyatından mutlu bir şekilde faydalanmaya devam eder. Son zamanlarda volatilitenin yatay hareket eden piyasa nedeniyle düşmüş olması uzak olmayan bir zamanda petrolün belirgin bir harekette bulunacağını gösteriyor olabilir. Sürprizle gebe olduğundan her yöne gitmesi de mümkün ama her geçen gün petrol talebinin düşmesine ortam hazırlayan gelişmelere bir yenisi ekleniyor ve bu da petrol fiyatının düşmesine neden olacak.
Yazarın Tüm Yazıları