Euro / Dolar Karışık

Avrupa ve ABD’den açıklanan ekonomik verilere ve diğer piyasalardaki gelişmelere bakıldığında normalde Euro’nun yükselmesi gerektiği yerde belirgin bir trend takip edememesi, paritenin karmaşık bir durumda olduğunu gösteriyor.

Avrupa’dan dün açıklanan enflasyon ve sanayi verileri, geçen hafta Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin faiz artırımını savunan konuşmalarını destekler niteliğindeyken, petrol fiyatlarının yüksekliği Dolar üzerinde baskı yapmaya devam ediyor. Bu nedenle paritedeki düşüşlerin sınırlı kalıp yükseliş yönünde hareket edeceğini tahmin ediyorum ancak şunu da unutmamak gerekir ki yükselişler genelde 1.57 sınırında takılabilir.
 
Faizler Altına Baskı Yapıyor
 
Doların yükselmesi ve hem Avrupa, hem de ABD cephesinden faiz artırımıyla ilgili görüş bildirimleri, altının yükselişini sınırlıyor. Dün FED yetkilisi Fisher’in yapmış olduğu ve faiz artırımların olursa yavaş ve ölçül olacağı şeklindeki açıklamalar ABD’de son zamanlarda ilk defa yapıldı. Diğer yandan Kanada Merkez Bankası’nın beklentilerin aksine faiz indirmemesi de faizler genel seviyesinin dünyada yükselmesine neden oluyor ve bu da altın üzerindeki baskıları artırıyor. Ancak yine de petrol fiyatlarının yüksekliği ve Dolar’ın bu yakınlarda yenden baskı altında kalabileceği önümüzdeki günlerde altın yeninden 900 Dolar’ın üzerine çıkmasına neden olabilir. Diğer yandan emtia fiyatlarındaki yükseliş harekelerinin başlamış olması da altının önümüzdeki günlerde yükselmesine neden olacak gibi.
 
Petrole Talep Azalabilir
 
Petrol fiyatları artık yavaş yavaş talebin kırılması beklentisine bağlı olarak düşme arifesinde olabilir. Daha önceden duymadığımız tarzdaki haberler dünyada yayılmaya başladı. Bir taraftan Avrupa’da kamyoncular artan yakıt maiyetlerini protesto ederken, ABD’de tren kullanımında yükseliş var.Bir de bunun yanında yavaşlayan otomobil satışlarını ve ekonomik konjonktürü düşündüğümüzde petrole olan talebin azalması haberleri çıkmaya başlarsa petrolün durmak bilmeye bir düşüş hareketi başlayabilir. Ancak tabi bu olay petrol kartelinin hoşuna gidecek bir durum olmadığı için içinde bulunduğumuz günlerde her petrol olumlu veri piyasaya yansıtılmak istenecektir. Öyle sanıyorum ki petrol fiyatların bundan sonraki yükselişleri sınırlı kalacak ve daha çok aşağı yönlü hareketler izleyeceğiz. Açıklanacak stok verileri, ABD’de stokların düştüğünü gösterirse kısa vadeli yükseliş hareketleri görülebilir ancak bu yakınlarda dünkünden daha belirgin sert gerilemeler yaşanabilir. Bu gerilemeler ilk etapta 118 ardından 112’ye kadar devam edebilir.
Yazarın Tüm Yazıları