Etraf ajan kaynıyor

ÖNCE çok net ve birinci elden bir bilgi. Aynı zamanda benim gözlemlerime dayanan bir bilgi:

Kuzey Irak’ta her türlü ajan cirit atıyor. Bunlar kimdir, hangi ülkeden geliyor, amaçları ne?..

Bunlar coğrafi açıdan uzak, yakın, dost bilinen ya da Türkiye’nin öyle kabul ettiği ülkelerin ajanları.

Birbiriyle çelişen amaçlar taşıyor. Aynı anda, istikrar arayışı ve istikrarsızlık tohumları ekiliyor. İstikrar, Kuzey Irak’a, istikrarsızlık, Türkiye’ye yönelik. Türkiye’ye yönelik olunca, karşımıza terör örgütü çıkıyor: PKK. Yani, son günlerin gösterileri.

Oysa, aynı anda birbiriyle çelişen tutum sergilemek, Kuzey Irak’a kötülük ediyor. Türkiye’ye zaten çoktan ediyor.

ROTADAN ÇIKTI

Dün Kürt hareketi içinde yer alan ve PKK’ya uzak duran birkaç kişi ile konuşuyorum. Söyledikleri ilk cümle şu:

‘Bu iş rotadan çıktı. Bu hareketleri PKK bile artık kontrol edemiyor.’

Hatta, son birkaç gün içinde meydana gelen gösterilere dağdaki PKK’lıların bile karşı çıktıkları öne sürülüyor. O zaman, bu gösterileri yapanlar kim?..

Burada ilginç bir başka tesbit var:

‘PKK kendi içinde tek bir yönetime bağlı değil artık. PKK içinde azgın guruplar var. Onların tabandaki uzantıları rahat durmuyor.’

Kürt kesiminde bir şaşkınlık var. Gösterileri örgütleyen belli değil. Bir adım ötesi, gösterilerin nasıl engelleneceği üzerinde Kürt kesiminde arka arkaya toplantılar düzenleniyor.

ÇÖZÜMÜ ENGELLER

Bu görüşler tek bir kaygıda toplanıyor.

Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’daki ‘Kürt Sorunu’nu tanıyorum’ sözleri, önümüzdeki günlerde bir açılımı ifade ediyor. O zaman, Kürtler açısından mantıklı olan, bu açılımın ne olduğunu beklemek.

Oysa, gösteriler hükümetin Kürt Sorunu’na çözüm arayışını önlüyor. Aklı başında Kürtler’in kaygısı da bu.

Yoksa, hükümetin açılımını önlemeye, terörü sürdürmeye dönük bir tezgahla mı karşı karşıyayız?.. Nereden ve kimden geldiği henüz belli olmayan bir tezgah.

Çok açık, bu gösteriler en çok Kürt Sorunu’nda çözümü kilitliyor. Bu yönde adım atılmasını engelliyor. Engellemeden en fazla Kürtler’in zarar göreceği ortada. Bunu dile getiren, ben değilim, Kürt aydınları.

Kürt aydınlarından daha da ilginç bir istek var:

‘Bozüyük’e giden o otobüsdekiler kimler, onları o otobüslere kimler bindirmiş, gösteriler sırasında yakalananlar kimler, devlet onların kimliklerini açıklasın!..’

Somut bilgiler, hepimize nerede olduğumuzu gösterir.

Ankara’nın dış baskısı

ALMANYA’da Özgür Gündem’in kapatılması Ankara’nın girişimi. Nihayet sonuç veriyor.

Aynı yönde iki ayrı girişim daha var. PKK’nın yurt dışındaki temsilcisi Zübeyr Aydar’ın teslim edilmesini istiyor Türkiye. Belçika’dan.

Bir başka istek Danimarka’dan. Daha önce Brüksel’den yayın yapanROJ TV, baskı karşısında, yer değiştiriyor. Uydudan yayın yapan şirketlerle bağlantı kuruyor. Bu arada ROJ TV Danimarka’dan yayına geçiyor. Ankara şimdi Kopenhag’dan ROJ TV’nin yayınlarını durdurmasını talep ediyor.

Merkel’in dönercisi

ALMANYA’daki seçimlerden birinci çıkması neredeyse garanti olan Hıristiyan Demokratlar’ın lideri Angela Merkel, geçen pazar günü SPD lideri Schröder’le TV’deki ilk tartışmadan yenik ayrılıyor.

TV yenilgisi, Merkel’in oylarını düşürüyor, ama onun birinciliğini engellemiyor. Yenilginin önemli nedeni, Merkel’in AB’de Türkiye karşıtlığı.

Merkel’in siyasal danışmanları, ‘Türkler’den bize nasılsa hayır yok, bu durumda Almanya’da Türkler’le bir programa da gerek yok’ kararına varıyorlar.

O kadar ki, Almanya’daki Türk seçmene sempatik görünme faslından, zaman zaman Türk dönecileri ziyaret ederek, döner yemek zahmetine katlanan Merkel, galiba şimdi bundan da vazgeçiyor.
Yazarın Tüm Yazıları