Etli nohutlu bamya

Kuru soğanları yemeklik çok ince doğrayın.

Haberin Devamı

Yeşil biberlerin saplarını kesip tohumlarını temizledikten sonra çok ince halkalar şeklinde dilimleyin. Domateslerin kabuklarını soyup tavla zarı şeklinde doğrayın. Taze bamyaların saplarının sadece ucunu keserek yıkayın. Eğer kuru bamya kullanacaksanız kaynar suda tıpkı makarna gibi 5 dakika haşlayıp süzdürün. Böylece tozlu ve kirli suyunu atmış olacaksınız.
Konserve bamya kullanacaksanız sadece suyunu süzdürmeniz yeterli olacaktır. Bu arada orta boy bir tencereye kuşbaşı etlerle doğranmış soğanları koyup zeytinyağını da ekledikten sonra tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak soğanlı etleri 8-10 dakika kavurun. Eğer kuzu eti kullanılırsanız çabuk pişer. Ancak dana eti daha uzun sürede pişeceği için 1 bardak sıcak su ilavesiyle eti 10 dakika daha pişirin. Sonra da yeşil biberleri ve salçaları ekleyip 5 dakika daha karıştırarak kavurun.
Taze veya konserve bamyaları ilave edip 5-6 bardak sıcak et ya da tavuk suyunu tencereye aktarın. Tuz ve karabiberleri serpiştirin. Dövülmüş limon tuzu veya limon suyunu katın. En sonunda domatesleri de ekleyip yemeği kaynayıncaya dek pişirin. Kaynayan yemeğin içine haşlanmış nohutları ekleyip ocağın altını hafifçe kısın 30 dakika daha pişirin. Nohut ve bamyaların iyice yumuşaması gerekir. Ocaktan alın ve sıcak olarak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

 1/2 kg taze bamya
 6 çorba kaşığı zeytinyağı
 250-300 gr kuşbaşı et (sotelik yani tavla zarı şeklinde doğranmış) 
2 adet orta boy kuru soğan 
2 adet domates 
2 adet yeşil sivri biber 
1 su bardağı haşlanmış nohut (konserve olabilir) 
2 tatlı kaşığı biber salçası
 4 tatlı kaşığı domates salçası
 2 çay kaşığı tuz, karabiber
 1 adet limon suyu (veya ½Â
çay kaşığı dövülmüş limon tuzu)


Tokat yaprağı destanı

Çocukluğumda annem, dolma yaparken hep Tokat yaprağı arardı. Bugün ben de gittiğim marketlerde ve pazarlarda Tokat yaprağı ararım. Kendine has ekşi tadı ve tül gibi inceliğiyle içine sarılan her malzemeyi derleyip toparlayan bu yaprak, lezzetli bir dolmanın baş aktörüdür. Etli, pirinçli, bulgurlu, kuru baklalı, yarmalı, mısır unlu pek çok iç malzemesini sarabileceğiniz bu salamura yapraklar tek başına bir lezzet ustasıdır.
Tokat yaprağı bahar aylarında gün dönümünde henüz tanelenmeden toplanıyor, sonra da salamura yapılıyor. şiresi bol, kehribar sarısı Narince üzümü doyumsuz bir sofralık meyve olmasının yanı sıra pekmez türlerinin de ana malzemesi.
Bulgurla pekmezin kaynatılarak yapıldığı tatlı tarhanası uzun kış gecelerinin en güzel ikramı, ev halkının atıştırmalık yiyeceğidir.
Üzümden şarap, pekmez, köme ve sirke yapılır. Üzümün cibresi, yani sirke haline dönüşmemiş suyu turşulara koyulur. Üzüm kurutulur ve kışın hoşafı yapılır. Üzümün asıldığı çalısı toplanır ve Tokat kebabının ocağında yakılır. Yüzyıllar boyunca yazılmış bu destan bizim mütevazı köşemize sığma-yacak kadar uzun ve ebedidir.

Yazarın Tüm Yazıları