Etik ve etek üzerine

YAHU bu Türkiye gerçekten fantastik bir ülke be! Yemin ediyorum, dünyada böyle bir şey yok ya! Makro düzeyde her şey zaten son derece abuk ama mikro düzeyde de bazen öyle şeyler oluyor ki insan şaşırıp kalıyor.

Ben ki fazla normal sayılmam, kafam uçarıdır, sıkı bir bilim kurgu okuyucusuyum ve mizah anlayışımın da olduğuna inanırım ama bizim memlekette olan biteni bütün bu donanımımla bile bazen bir yerlere oturtmakta, anlamakta zorluk çekiyorum.

Biraz sonra anlatacağım olay öylesine bir şey ki bilim adamlarından oluşan bir kurul oluştursalar, onlar bile bu olayı en azından bir 15 yıl filan araştırma ihtiyacını hissedeceklerdir mutlaka olayı tam anlayabilmeleri için.

* * *

İlk önce haberi noktasına virgülüne dokunmadan aktarayım, aslında bunu yorumsuz vermek bile yetecek de, yine de ben sonunda biraz yorumda bulunacağım gayet tabii ki çünkü kendimi böyle bir konuda tutabilmem imkánsız.

İşte Milliyet'in internet haber sayfasından dün sabaha karşı 1.04'te okuduğum haber. Haberi aynen aktarıyorum çünkü bu bence başlı başına büyük bir mizah şaheseri:

‘‘JANDARMADAN ‘KOMBİNEZONLU' TATBİKATA AÇIKLAMA: Jandarma Genel Komutanlığı Sakarya'da yapılan adli tatbikatta iki sanığa kadın iç çamaşırı giydirilmesinin 'jandarma etiği' ile uyuşmadığını açıkladı.

Jandarma Genel Komutanlığı Genel Sekreterliği tarafından kamuoyunda büyük yankı uyandıran Sakarya'nın Geyve İlçesi'nde gerçekleştirilen adli tatbikata ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada değişik tarihlerde meydana gelen ve birçok vatandaşın mağduriyetine neden olan bazı hırsızlık ve mala zarar verme eylemlerinin şüphelilerine yaptırılan tatbikatın kamuoyuna olumsuz görüntülerle yansıdığı kaydedildi.

Açıklamada ‘Kamuoyuna olumsuz görüntülerle yansıyan adli tatbikat, cereyan şekli itibarıyla jandarma etiği kavramı ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın bugüne kadarki emir ve uygulamalarıyla uyuşmamaktadır' denildi.

Açıklamada Jandarma'nın suçların soruşturulması, suç delillerinin belirlenmesi ve adli makamlara sevki aşamalarında görev ve yetki sınırlarını aşan uygulamalar üzerinde özenle durduğuna dikkat çekildi.’’

* * *

Haber bu kadar ve şimdi yorumlar.

Bir kere bu bir açıklama değil. Çünkü yazılı metnin herhangi bir yerinde şüphelilere neden kadın iç çamaşırı giydirilmiş olduğu açıklanmıyor. Bizim tek merak ettiğimiz konu bu aslında ve olayı belki de neşeli kılabilecek boyutlar da var işin içinde ama onlara girilmiyor ne yazık ki.

Açıklama olmayan açıklamada bizim hayatta en son merak edeceğimiz şeye çok ehemmiyet verilmiş gözüküyor. Açıklamada üzerinde çok durulan Jandarma'nın ‘‘etiği’’ kavramı bizi katiyen alakadar etmiyor çünkü hayatta jandarmasına özgü etik düşünebilecek dünyadaki tek ülke Türkiye ve ne yazık ki bu da ‘‘etik’’ kavramını tamamen ayaklar altına alan bir tavır aslında ama kimse de bununla fazla ilgili değil, öyle görünüyor yani.

Yazılı metinde ‘‘kamuoyuna olumsuz görüntülerle yansıyan tatbikat’’ denilerek olayda bir hata varsa bu, onu yansıtanlara plase ediliyor. Babacığım ya olumlu görüntü varsa onu yansıtalım, iddiamız yok ki yani, ortada ne varsa o yansıyabilir ancak. Ayrıca bir erkeğin kadın iç çamaşırı giymesi de her durumda çok olumsuz bir şey de olmayabilir yani, meselenin bir de bu boyutuyla ele alınmasında bir sakınca yok bence.

Ve son olarak jandarmanın görev ve yetki sınırlarını aşan uygulamalar üzerinde özenle durdukları belirtiliyor ki açıklamanın bu boyutu sizi bilmem ama en azından benim içimi hayli rahatlatan bir şey oldu, yani diyeceğim ki açıklamada olayın bu yanı iyi ki yer aldı.

İyi ki bu özen var, bilmem anlatabiliyor muyum?

* * *

Her konuda görüşleri net olan askerler nedense bu görüşleri yazılı hale getirirken o kadar da net olmuyorlar.

Son yıllarda bu adet onlarda da gelişti, açıklamalarında üstü kapalı ifadeler kullanıyorlar.

Benim hatırladığım en net açıklamaları ‘‘teknokratlar hükümeti’’ tartışması sürerken, geçen yıl yaptıkları ve son derece de net olduğundan olağanüstü de etkileyici olan metinleriydi.

Şimdi ben aynı netliği bu ‘‘kadın iç çamaşırlı tatbikat’’ konusunda da beklersem kötü bir vatandaşlık yapmış olur muyum ki acaba?
Yazarın Tüm Yazıları