ERZURUM HABERLERİ

ETİ Doğru Pişirme Yöntemleri

IHA
16 Eylül 2015 - 12:28Son Güncelleme : 16 Eylül 2015 - 12:29

IHA

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, eti doğru pişirme yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Selçuk, “Etin yumuşaklığı; hayvanın türüne, yaşına, kas ve yağ dokusu miktarına, beslenmesine, kesildikten sonraki dinlenme durumuna göre değişir. İyi beslenmemiş hayvan eti ile çok hareket eden hayvanın eti sert olur. Bu nedenle hayvanın çeşitli yerlerinden elde edilen etlerde farklı pişirme yöntemi uygulanır. İyi beslenmiş hayvan eti yağlıdır. Yağlı etler daha yumuşaktır. Hayvan yaşlandıkça yağlılık derecesi azalır. Etin pişirilmesinde çeşidi ve bağ dokusu içerine göre uygulanan yöntem etin lezzetini arttırır.” dedi.
Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, eti doğru pişirme yöntemleri hakkında şöyle konuştu:
“Kuru ısıda pişirmesi uygun etler: Bağ dokusu az etlere uygulanır. Izgara ve fırın rosto bu yöntemle pişirilmelidir. Bağ dokusu fazla etler kıyma haline getirilerek köfte şeklinde kuru ısıda pişirebilir. Izgara yaparken yüksek ısı verilememelidir. Bu etin hızlıca katılaşmasına iç kısmının çiğ kalmasına sebep olur. Ayrıca yüksek ateşte pişirme protein kaybına sebep olur. Tavuk etinin ızgara veya yağsız tavada kendi yağı içinde pişmesi tavuğa uygulanan en uygun yöntemdir. Nemli ısıda pişirme: Bağ dokusu fazla olan etlere uygulanır. Kuşbaşı etler, parça etler bu pişirme yöntemi ile az su kullanılarak kebap, pirzola, biftek gibi yemekler yapılabilinir. Yağda kızartma yöntemi: Sağlık açısında önerilmeyen bu yöntem ise kıymanın köfte haline getirilmesi veya balık çeşitlerinde kullanılır. Yağ çok kızgın olursa etin dış yüzeyi katılaşır ve içe ısı gitmesini önler. Et pişmez ve çiğ kalır. Yine etin yanık kısımları kanserojenik maddelerin oluşturur. Az yağ kullanılması ise etin daha çok yağ çekmesine sebep olur. Kanatlı hayvan etlerinde ve balıkta kızarma yöntemi öncesi etler unlanabilir.”

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Erzurum haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının Erzurum ilinden ETİ Doğru Pişirme Yöntemleri hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 16 Eylül 2015 tarihinde saat 12 28’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça ETİ Doğru Pişirme Yöntemleri haberi güncellenecektir.

    ERZURUM NAMAZ VAKİTLERİ
    20 Ağustos 2017, Pazar
    • İmsak
      03:34
    • Guneş
      05:24
    • Öğle
      12:29
    • İkindi
      16:16
    • Akşam
      19:13
    • Yatsı
      20:49
    Diğer iller için Namaz Vakitleri »
    Sayfa Başı