Et yeme, sağlıklı ol

Güncelleme Tarihi:

Et yeme, sağlıklı ol
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kimi insan dini inançlarından, kimi insan ise hayvanları çok sevdiği ve hayvan haklarına inandıkları için et yemiyor. Tüm bunların yanı sıra sebze ağırlıklı beslenmenin yaşlanmayı önlediği ve kolesterol oranını yüzde onbeş düşürdüğü içinde bunu tercih ettiklerini söylüyorlar.

Ebru Şallı

Özel hayatıyla gündemden düşmeyen Şallı, yiyeceklerine çok dikkat ettiğini söylüyor. ‘‘Sigara ve alkol kullanmıyorum. Asitli ve kafeinli şeylerden uzak dururum. Üstelik vejetaryenim. Dolayısıyla sağlıklı beslendiğimi ve zinde olduğumu düşünüyorum’’ diyor.

Harun Kolçak

Ülkemizin en ünlü vejetaryeni. Ağzına kesinlikle et sürmüyor. Böylece doğal ve doğru beslendiğine inanıyor. Kolçak: ‘‘Vejetaryenlik sadece et yememekle sınırlı değil. Bu bir yaşam tarzı, bir felsefe’’ diyor. Sanatçı: ‘‘Allah, biz insanlara sınırsız sayıda sebze vermiş’’ derken, mutfağa girse bir bütün gün çıkmayacağını ve çeşit çeşit sebze yemeği yapabileceğini söylüyor. Harun Kolçak'ın en büyük hayali ise bir vejetaryen derneği kurmak.

Leman Sam

‘‘Et yemek, ceset yemek gibi bir şey’’ diyor Leman Sam. Bugüne kadar et olarak sadece balık yediğini söyleyen şarkıcı, artık balıktan da uzaklaşmaya başlamış. Sam: ‘‘Çok uzun işlemlerden geçirilmiş yemekleri sevmiyorum. Çabuk pişen ve taze taze yenen sebze yemekleri tam bana göre’’ diyor.

Vücutta neler yapıyor?

Hayvansal proteinlerin alınmadığı vejetaryen beslenmede, fiziksel ve zihinsel işlemler yaş ilerlese de devam ediyor. Vejetaryenler çoğunlukla sigara ve alkol kullanmadıkları için diğer insanlara göre daha uzun yaşıyorlar.

Et yenilmediği taktirde vücutta B12 vitamini eksikliği doğuyor. Bunu önlemek için bol bol tahıl yenilmeli.

Özellikle genç vejetaryenler et yemedikleri için başka gıdalardan demir takviye etmek zorundalar. Ispanak ve yumurta bunun için birebir.

C vitamini almayı ihmal etmemek gerek. Bu taktirde demirin hücreler tarafından kolay emilmesi sağlanır.

Çay ve kahve tüketimi en aza indirilmeli. Çünkü bu içecekler demirin emilmesini güçleştirir.

t Vejetaryen türleri

Yarı Vejetaryen: Süt ürünleri, yumurta, tavuk ve balık eti yer; diğer hayvan etlerini yemez.

Pesco Vejetaryen: Süt ürünleri, yumurta ve balık yer; kümes hayvanları ve diğer hayvan etlerini yemez.

Lactoovo Vejetaryen: Süt ürünleri ve yumurta yer; et ve balık yemezler.

Lacto Vejetaryen: Süt ürünleri yerken, yumurta ve hayvan eti yemezler.

Ovovejetaryen: Yumurta yer; süt ürünleri ve hayvan eti yemezler.

Vejan: Hiçbir hayvansal gıda yemezler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!