Et ithaliyle yerli üretici pazarını kaybedecek

Güncelleme Tarihi:

Et ithaliyle yerli üretici pazarını kaybedecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2017 12:05

Et ithaliyle yerli üretici pazarını kaybedecek

Haberin Devamı

Zafer KUMRU/ERZURUM, (DHA) - GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın et fiyatlarını düşürmek için karkas et ithalinde gümrük vergisi oranını yüzde 40'a düşürmesi, eleştirilere neden oldu. Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, "Türk üreticisi elbette etkilenecektir. Çünkü Türk çiftçisi bu ithalatla pazarını kaybedecektir. Türk çiftçisi olarak yıllardır hayvan yemi gibi girdi fiyatları ile mücadele ediyoruz. Bizim Avrupa çiftçisi ile mücadele edecek gücümüz yok" dedi.
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, büyükbaş hayvan ithalatında gümrük vergisi oranı yüzde 100 seviyesinden yüzde 26’ya indirilirken, karkas et ithalatında da yüzde 40’a düşürülmesiyle ilgili olarak Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, alınan kararı şöyle değerlendirdi:
"Bakanlık uygulamalara izin verse de vermese de Türk üreticisi elbette etkilenecektir. Çünkü Türk çiftçisi bu ithalatla pazarını kaybedecektir. Türk çiftçisi olarak yıllardır hayvan yemi gibi girdi fiyatları ile mücadele ediyoruz. Avrupa çiftçisine verilen destek ve teşvikler bize verilmiyor. Avrupa'da kullanılan mazot fiyatı bizden çok düşük. Dolayısıyla tarım ürünlerinde de maliyet bizden düşüktür. Avrupa çiftçisi ile mücadele edecek gücümüz yoktur. Bakan, küçük çiftçileri koruyacağını belirtiyor ve 'yetiştiricilerimiz rahat olsunlar, üretmeye, ahırlarını doldurmaya devam etsinler' diyor. Sayın Bakan, 23.02.2017 tarihinde kabul edilen 6824 sayılı kanun yürürlüğe girdiği gün de aynı sözleri söylemişti. Bu ithalat rejimine karşı da küçük çiftçiye yeni uygulamalar yapılmalı, desteklenmelidir. Aksi halde çiftçinin durumu kötüye doğru gitmektedir. Bakan, 'ben vatandaşıma ucuz et yedireceğim' diyor. Güzel, yedirir, hakkıdır bakanın. Ya binlerce küçük yetiştirici  ne yapacak? Çiftçinin desteği olmayınca borç yanına kalacak. Bir ahırın maliyeti 1,5 - 2 milyon lira. Yetiştirici, bu 1,5 - 2 milyon borcun altında inleyecektir. Mağdur olan çiftçinin elinden tutulmalı. Çiftçiye destek verilmeli. Yoksa 'ben koruyacağım' demekle çiftçinin korunacağına inanmıyorum ben."
Türkiye Kasaplar Federasyonu Yönetim Kurul Üyesi ve Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder de karkas et yerine canlı hayvan ithalatının yapılmasını önerdiklerini hatırlattı. Canlı hayvan ithalinin Türkiye'nin yararına olacağına işaret eden Kenan Ejder, kilosu 30 liraya aldıkları karkas eti 38 liradan sattıklarını ifade etti. Ejder, "Canlı hayvan ithalatı yapılırsa çok büyük yararı olacağını söyledik ama anlatamadık. Devletin perakende et satacağına bize versin esnaf satsın. Karkas et gelirse et fiyatında çok büyük düşmeler olacak. Ayrıca küçükbaş hayvan da getirilmesi lazım. Küçükbaşa da ihtiyacımız var, sadece büyükbaş hayvan değil" diye konuştu.
Erzurum Hancı Besici ve Sütçüler Odası Başkanı Sebahattin Bingöl, Türkiye genelinde hayvan varlığının yetersiz olduğuna işaret etti. Hayvancılık merkezi olan Erzurum'un yaylalarında eskiden sürüler halinde büyük ve küçükbaş hayvan bulunduğuna dikkati çeken Bingöl, "Şu an bizim dağlarımız yörüklere teslim olmuş. Et ithaline karşı değiliz. Karkas et ithalatının bizim satışlarımıza herhangi bir etkisi olmuyor. Çünkü Türkiye genelinde zaten hayvan sayısı az. Eskilerde hayvan besliyorduk. Yani Erzurum sıkıntı çekmiyordu. Şu anda Erzurum genelinde belki bin tane hayvan bulamazsın. Yem çok pahalı, ayda 3 bin lira çoban istiyor. Yetiştirici ne yapsın?" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!