Et deyip geçmeyin

Eski bir inanışa göre, eti yenen hayvanın çektiği acılar o eti yiyen insana geçer. Bu inanıştır aslında vejetaryenliğin çıkış noktası...

Çağımızda insan nüfusu fazlasıyla artıyor ve bu çoğalma sonucunda da birtakım gıda maddeleri insana yetmez hale geliyor. Et de bu tüketim maddelerinden biri ve insan kendi ihtiyaçları için hayvan sayısını artırmak için her türlü yöntemi deniyor.

Beslenen hayvan sayısı gün geçtikçe artarken, hayvanların otlayacağı alan değişmiyor. Hatta öyle bir hal almış durumda ki hayvan üretim merkezleri, bu merkezlerde barınan hayvanlar yalnızca daha çok ürün vermeye mecbur bırakılmış. Hayvanların haftalarca hatta doğumlarından kesim günlerine kadar taze hava almadıkları ya da yürümedikleri oluyor. Daha çabuk ve bol miktarda ürün versinler diye kimyasal maddelerle yüklü yemlerle beslenen hayvanlar çoğunlukta. Hedef daima daha çok üretim yapmak olduğundan, hayvanların hangi koşullarda yaşadıkları önemsenmiyor.

Eti yenen hayvana kesim gününe kadar nasıl muamele edildiği pek de bilinmeyen bir şey. Yani kendinden başka kimseye saygı duymayan insanoğlunun sırf et yeme hevesini tatmin etmek için hayvanlara nasıl davrandığını gösteren bir belgesel izlediğimde anladım ki, et deyip geçmemek lazım. Hangi şartlarda üretildiğine dikkat etmek doğaya duyulan saygının göstergesidir diyorum.

Sac yağlaması

Malzeme listesi

Hamuru için;

á 2 su bardağı un

á 2 çay kaşığı tuz

á 11 gr. toz instant maya

á 1 su bardağı su

Hamuru açmak için;

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ

İç harcı için;

á 250 gr. orta yağlı kıyma

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Üzeri için;

á 2 su bardağı sarmısaklı yoğurt

á 4 yemek kaşığı zeytinyağı

á 4 çay kaşığı kırmızı pul biber

8 kişilik

Hazırlama süresi 60 dakika

Pişirme süresi

55 dakika


Unu derin bir kaba koyun. Tuzu serpiştirip elinizle iyice karıştırın. Büyük marketlerde, kabartma tozu gibi ufak paketlerde satılan toz "instant" mayayı unun üzerine ekleyip, tekrar karıştırın. Suyu azar azar ilave edip yoğurmaya başlayın. Hamuru toplayın ve üzerini hafif nemli bir mutfak peçetesiyle örterek oda sıcaklığında en az 40 dakika bekletin. İyice kabarıp kıvama gelen hamurdan pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Hamur elinize yapışmasın diye çukur bir tabağa sıvıyağ koyun. Elinizi sık sık sıvıyağa batırıp hamuru avuçlarınız arasında pasta tabağı büyüklüğünde açın. Diğer taraftan, orta boy bir teflon tavayı orta ısılı ateşte kızdırın. Hazırladığınız hamurları tavaya hiç yağ koymadan önlü arkalı kızartarak geniş bir tabakta üst üste biriktirin. İç harcını hazırlamak için; kıymayı ve yemeklik incecik doğradığınız soğanları bir tavaya koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 10 dakika kadar kavurun. Tuz ve karabiberi ekleyip 2-3 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın. Hazırladığınız kıymalı içi üst süte duran kızarmış hamurların aralarına eşit bir şekilde paylaştırın. En üste sarmısaklı yoğurdu gezdirin. Zeytinyağında hafifçe pişirdiğiniz kırmızı pul biberle süsleyip servise sunun.

Taze patates dolması

Malzeme

listesi


á 6-8 adet orta boy taze patates (düzgün şekilli olanları seçin)

İç harcı için;

á 250 gr. orta yağlı dana kıyma

á 1 adet kuru soğan

á 2 yemek kaşığı pirinç

á 1 demet maydanoz

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 6 yemek kaşığı zeytinyağı

á 3 su bardağı sıcak su

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Taze patateslerin düzgün şekilli olanlarından seçip ılık suda bir süre bekletin. Sudan çıkarıp yıkadıktan sonra üzerlerini kapak oluşturacak şekilde kesin. Patatesleri bir dolma oyacağı ya da çay kaşığı yardımıyla kenarlarında yarım santim kalınlık kalacak şekilde oyun. Beklerken kararmamaları için bol tuzlu suda bekletin. Kıymayı ve yemeklik incecik doğradığınız soğanı derin bir kaba koyun. Pirinci de yıkayıp ilave edin. İncecik kıydığınız maydanozu, tuz ve karabiberi serpip iyice yoğurun. Patatesleri süzerek tuzlu sudan çıkarın. Hazırladığınız dolma harcıyla patateslerin içlerini doldurup hafifçe bastırın. Patates dolmalarını geniş bir tencereye yan yana yerleştirin. Üzerlerine zeytinyağı gezdirip sıcak suyu da tencerenin kenarından aktarın. Yemeği orta ısılı ateşte suyu kaynayıncaya kadar pişirin. Suyu kaynamaya başlayınca, tencerenin kapağını kapatıp ocağı kısın ve kısık ateşte patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin (dikkat etmeniz gereken nokta patateslerin dağılmamasıdır). Dolmayı sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları