Estetik ameliyatlara dikkat

Güncelleme Tarihi:

Estetik ameliyatlara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2005 11:27

Başta lazer epilasyon olmak üzere tüm estetik uygulamaların mutlaka bir dermatolog tarafından yapılması gerektiği bildirildi. Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yaşar Turanlı, Uludağ Üniversitesi tarafından düzenlenen bir kongreye katılmak için geldiği Bursa'da, deriyle ilgili pek çok uygulamanın konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Özellikle 2003 yılında çıkarılan estetik ve güzellik uygulamalarıyla ilgili sağlık merkezlerinin yönetilmesine ilişkin yönetmeliğin, konunun uzmanı olmayan, ancak 2-3 aylık çok kısa süreli kurslardan sonra sertifika alan her hekime başta epilasyon, lazer ve çeşitli tıbbi estetik uygulamaları yapma hakkını verdiğini ifade eden Turanlı, bunun sonucunda da 2003 yılından itibaren devamlı olarak bu kişilerin yaptıkları hatalı uygulamalarla karşılaşmaya başladıklarını kaydetti.

Turanlı, yapılan yanlış uygulamaların kötü sonuçlar doğurduğunu belirterek, “Bu kişiler, konunun uzmanı olmadıkları derinin yapısını da çok iyi bilmiyorlar ve uzun süreli bir tecrübeleri yok. Düşünün ki bir pratisyen hekim, 2-3 aylık bir kurs sonucunda deri gibi çok geniş bir alanı kapsayan konuda çeşitli uygulamaları yapma hakkına sahip oluyor. Bu çok yanlış” dedi.

Haberin Devamı

“YÖNETMELİK DEĞİŞMELİ”

Türk Dermatoloji Derneği olarak yönetmeliğin değiştirilmesi ve bu tip uygulamaların konunun uzmanları tarafından yapılmasının sağlanmasını istediklerini dile getiren Turanlı, şunları kaydetti:

“Hekimlerden geçtik, bu işi estetisyen, güzellik uzmanı adı altında ortaokul, lise mezunu kişiler yapmaya başladı. Bunlardan deriyle ilgili akla ne geliyorsa (hastalığı iyileştiririm, müdahale ederim) diye iddia eden kişiler var. Çünkü, bu işin rantı çok büyük. Amerika'da son 3 yılı kapsayan bir araştırmada, bu tarz işlere harcanan paranın 25 milyar dolar civarında olduğu belirlenmiştir. Yani çok büyük bir rant var. İş öyle bir duruma geldi ki daha önce mutlaka dermatologun kontrolü altında yapılması gereken bir sürü tıbbı müdahale, şimdi estetisyen, güzellik uzmanı adını kullanan kişiler tarafından uygulanıyor.”

Dernek olarak bunun savaşını verdiklerini anlatan Turanlı, ”Vatandaşlar hem paralarının boşa gitmemesi hem de sağlıklarından olmamak için bu tarz estetik uygulamaları mutlaka bir dermatologun bulunduğu yerlerde yaptırmalıdır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!