Esnaftan sicil affı mektubu

Güncelleme Tarihi:

Esnaftan sicil  affı mektubu
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2017 21:47

KREDİ, çek senet ve kredi kartı borcu nedeniyle bankaların kara listesine giren esnaf, vatandaş ve şirketlerin yararlanması için çıkarılan sicil affında hayal kırıklığı yaşanıyor.

Haberin Devamı

Aralarında 1.6 milyon esnafın da olduğu 12.5 milyon kişiyi ilgilendiren sicil affında bankaların, borçlarını kapatan ya da yapılandıranları kara listeden çıkarmadığı iddia edildi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Bankalar Birliğine şikayet başvurusu yaptı. Bankalar Birliğine yapılan başvuruda da bankaların uyarılması istendi.

KREDİ UYGULAMASI

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, hükümetin borçları nedeniyle zor durumdaki esnafa kolaylık sağlamak için 20 ila 50 bin limitli faizsiz KOSGEB kredisi uygulaması başlattığını, ancak bankaların hazır krediyi türlü bahanelerle engellediğini söyledi. “İnsanlar borçlarını ödedikleri ya da yapılandırdıkları halde bankalar kara listeden çıkarmıyorlar. Palandöken bankalar her zamanki gibi yağmurlu havada şemsiyeyi alıyor, güneşli havada iade ediyor” dedi.

Haberin Devamı

Palandöken, faizsiz KOSGEB kredisinden bankaların kara listesinde olmadığı halde bazı esnafın da yararlanamadığını söyledi. Palandöken, “Neymiş efendim, SSK prim borcu, vergi borcu varmış. Esnaf sanatkar kefalet kooperatifinden kredi çekmiş. Oysa hükümet bu krediyi küçük işletmeleri rahatlatmak, şu zor günlerinde nefes almaları için çıkarmıştı. Şimdi bankalar yeni şartlar koyuyor. Hükümet böyle bir şey çıkarıyor, ‘herkese verin’ diyor. Hiç borcu olmayanın zaten paraya da ihtiyacı yok. KOSGEB kredisi kullanacak sayısı 700 bine yaklaşacaktı. Ama yeni şartlar nedeniyle büyük çoğunluk alamıyor. Zaten millet borçlu. Alacak bu parayı borcunu ödeyecekti. Devletin de tahsilatı kolaylaşacaktı” dedi. 

“KOSGEB kredisinden yararlananlardan hiçbir nam altında para alınmayacaktı” diyen Palandöken, bazı bankaların 750 ila 1250 lira arasında masraf karşılığı komisyon almaya kalkıştıklarını iddia etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!