Eskişehir'de 'Minik Kalpler' sempozyumu

Güncelleme Tarihi:

Eskişehirde Minik Kalpler sempozyumu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2016 16:14

Eskişehir'de 'Minik Kalpler' sempozyumu

Haberin Devamı

 

 
Saadet YÖRÜKÇÜ / ESKİŞEHİR,(DHA)- ESKİŞEHİR Halk Sağlığı Müdürlüğü 2014 yılında başlattığı "Minik Kalpler" Projesi ile ilkokul çağındaki 21 bin 154 çocuğa tarama yaptı. 
 
Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü proje kapsamında Dedepark Otel'de "Minik Kalpler" Projesi Sempozyumu düzenledi. Sempozyuma Eskişehir Halk Sağlığı Müdürü Dr.Kadir Demirel, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu, Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbı Başkanı Dr. Çetin Avcı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhami Ünlü, çok sayıda kişi katıldı.
 
Sempozyum açılış konuşmasını yapan Eskişehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, 200 okulda 21 bir 154 ilkokul çağındaki çocuğun taramasını yaptıklarını belerterek, "Minik Kalpler" Projesi hakkında ve sonuçlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
 
"Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinin 21'inci yüzyılda herkes için sağlık hedeflerinden biri Gençlerin 2020 yılına kadar daha sağlıklı olmalarını ve toplum içindeki rollerini sağlıklı bir biçimde yerine getirebilmelerini sağlamaktır. Bu hedef çocuk ve gençlerin sağlığını koruyan ve geliştiren okul sağlığı hizmetlerinin önemine ve gereğine işaret etmektedir. Okul çağı büyüme ve gelişmenin önceki dönemde yaşanan sorunların yaşam boyu devam eden etkisinin olduğu bilinmektedir. Bu dönemin sağlıklı geçirilmesi ve öğrenme engellerine yol açan sağlık problemlerinin ortadan kaldırılması, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi bakımından önemlidir. 5 yaş üstü çocuklar aktif spor faaliyetleri içinde yer almaya başlayacaklarının da sağlık taramalarının yapılması daha çok önem arz etmektedir. Ayrıca çocukların televizyon ve bilgisayar başında geçirdikleri zaman giderek artmakta ve bu durum vücudun hareketsiz bırakarak vücut yağ oranının artmasına ve dolayısıyla kalp hastalıklarının daha fazla görülmesine sebep olmaktadır. Bu etkenlere sınav stresi, çevresel ve genetik faktörler ile hazır gıdalarla beslenme alışkanlıklarını artması da eklendiğinde çocuk yaşta kalp hastalıklarının görülmesini sıklaştırmaktadır. Misyonu koruyucu sağlık hizmetleri olan Halk Sağlığı müdürlüğü olarak 2014 yılında Minik Kalpler Sağlık taraması adı altında ilkokul 2'inci sınıf öğrencilerine sağlık taraması programı başlattık. Tarama programı içinde yer alan kalp ritm taramasının yürütülen sağlık taramasının ana bileşeni olması sağlanarak öğrencilerin kalp sağlığı yönünden değerlendirilmesi ve ilkokul öğrencilerinde erken yaşta tespit edilememekten kaynaklı kalp hastalıklarının tespit edilerek erken dönemde tedavisinin yapılabilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca okul ortamında yapılabilecek ve genel fiziksel muayene değerlendirmeleri sonucunda erken saptanacak bazı hastalıkların da tedavi imkanları artmıştır. Bunların yanı sıra öğrencilere sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam ve fiziksel aktiviteler konusunda eğitim çalışmaları yapılmıştır. Bu sağlık taramaları sonucunda elde edilen veriler, bilisel olarak ele alınıp akademik çevrelerle de paylaşılarak, gelecekte muhtemel sağlık sorunları ile ilgili koruyucu tedbirlerin alınması açısından da önemlidir. 200 okul da 21 bin 154 ilkokul öğrencisine yapılan tarama ile. 21 bin 154 öğrencinin EKG'si çekilerek taranmıştır. Toplam olarak tarama yapılan öğrencilerimizde hastalık görülerek 6 bin 805 öğrenci sevk edilmiştir. 146'sında şaşılık,  bin 581'inde görme eksikliği, 311'inde saç derisi hastalığı, 51'inde göz hastalığı, 87'sinde deri hastalığı, 341'inde kulak, 97'sinde burun, 264'ünde boğaz, 498'inde boyun, 132'sinde akciğer, 305'inde kalp, 89'unda kas iskelet, 33'ünde göğüs, bin 780'inde obezite, 705'inde tansiyon, 13'ünde karın, 82'sinde de renk körlüğü tespit edilmiştir".
 
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel'in konuşmasının ardından, değişik hastanelerden sempozyuma katılan doktorlar konu hakkında sunum yaptılar. 
 
-

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!