Eskişehir'de Aşık Mahzuni Şerif'i anma etkinliği

Güncelleme Tarihi:

Eskişehirde Aşık Mahzuni Şerifi anma etkinliği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2017 15:54

Eskişehir'de Aşık Mahzuni Şerif'i anma etkinliği

Haberin Devamı


ESKİŞEHİR,(DHA)- ESKİŞEHİR Odunpazarı Kent Konseyi tarafından düzenlenen Aşık Mahzuni Şerif Anma Gecesi'ne katılan Eskişehirliler, Mahzuni Şerif'i türkülerini hep birlikte söyledi. 
Odunpazarı Kent Konseyi tarafından düzenlenen Aşık Mahzuni Şerif'i Anma Gecesi Devri Mahzuni İmza ve Ali Mahzuni Dinleti Etkinliği'nde, Mahzuni Şerif'in oğlu Ali Mahzuni müzik dinletisi gerçekleştirdi. Gecede ayrıca 'Devri Mahzuni' kitabının yazarı CHP Parti Meclis Üyesi Ali Öztunç'un da kitaplarını imzaladı. Odunpazarı Belediyesi Hasan Polatkan Kültür Merkezi'nde düzenlenen Aşık Mahzuni Şerif'i Anma Gecesi'ne; Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, CHP Eskişehir İl Başkanı Sinan Özkar, CHP Parti Meclis Üyesi Ali Öztunç, Aşık Mahzunu Şerif'in oğlu Ali Mahzuni, Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı Başkanı İsmail, Eskişehir Hacı Bektaş Veli Derneği Başkanı Kamer Ali Durur, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru'nun yanı sıra çok sayıda Mahzuni Şerif hayranı katıldı.  
Aşık Mahzuni Şerif'in anısına gerçekleştirilen gecede konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, "Bizim gençliğimizin devrimci aşığı Aşık Mahzuni Şerif'i dinleyeceğiz. Ancak bunun yanında bizim devrimci arkadaşımız Ali Öztunç'un kitabını da göreceğiz. Hem geldiği hem de bu kitabı yazdığı için kendisine teşekkür ediyorum. Hem de Ali Mahzuni'ye bize babasını hatırlatacağı için teşekkür ediyorum. Mahzuni ile ilgili pek çok şey söylenebilir. Bugün okuyalım ve dinleyelim. Odunpazarı Kent Konseyi'ne de yaptığı bu çalışmalar için teşekkür ederim. Bu işleri, daha da geliştirerek artırmamız gerekiyor" dedi. 
'ANADOLU'NUN AYDINLAMASININ ÇAĞDAŞ İSMİDİR'
Gece'de konuşan isimlerden biri de Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Ali Öztunç oldu. Aşık Mahzuni'nin 20 bin şiiri, 450 plak albümü olduğunu belirten Öztunç, konuşmasına şu sözlerle devam etti: 
"Her konuda yazmış. Yıllarca büyük acılar, ızdıraplar çekmiş, işkenceler görmüş, tırnakları çekilmiş. Ama doğru bildiği ilkeden ödün vermeden yoluna devam etmiş. Denizler idam edildiğinde dönemin Başbakanı Nihat Erim'e 'Erim erim eriyesin, sürüm sürüm sürünesin' diyor. Bu bir cesaret ister. Bu türküsü yüzünden hapse giriyor. Gözaltındayken tırnakları çekiliyor ve Maltepe Cezaevi'nde gözünü açtığında karşısında Yılmaz Güney duruyor. Amerika katil katil türküsünü Yılmaz Güney'le birlikte o cezaevi koğuşunda her gün defalarca söylüyorlar. Mahzuni'nin başka özellikleri de vardır. Anadolu'nun aydınlanmasının çağdaş ismidir. 'Hayatımda iki büyük sevdam vardır. Birisi Hacı Bektaş Veli, diğeri ise ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'tür' der. O nedenle o müthiş eseri yazmış. 'Sarı saçlım, mavi gözlüm' diye.'
'TOPLUMSAL SORUNLARA DEĞİNEN MESAJLARA YER VERMİYORLAR'
Bugünün sanatçılarının toplumsal sorunlara değinen bu tip mesajlar vermediğini kaydeden Öztunç, "Anadolu'nun gariban, yoksul köylüsünün feryadını, derdini türküleri ile sazıyla kentlerde ki beyaz yakalılarla buluşturan isimdir. Vatandaşın sıkıntısını Ankara'ya siyasilere ileten isimdir. Biz bu kitabı niye yazdık? Böylesine bir değerin, önemli bir ismin gelecek nesiller tarafından tanınması için. Unutulmaması için yazdık ve kaleme aldık. 50 -100 yıl sonra, dostlar, gençler tanısınlar ve okusunlar. Bir Mahzuni geçti bu dünyadan o kısacık hayatında neler yazmış desinler diye bu kitabı kaleme aldık. Buraya kadar geldik, belediye başkanımızdan bir ricamız olacak. Âşık Mahzuni Şerif'in adı Odunpazarı'nda bir parka yakışır. Eğer mümkün ve uygunsa büyük ozanımızın adını Eskişehir'deki bir parka verirseniz çok mutlu oluruz. Aşık Mahzuni'nin 30 eserini 30 önemli isim, tanıdık isim, hep birlikte stüdyoya girerek ve Mahzuni'ye Saygı Albümü yaptılar. Önümüzde ki bir iki hafta içinde çıkacak. Selda Bağcan da var, pop sanatçıları da var. Bunların içinde Demet Akalın, Funda Arar gibi isimlerde var. O çıktığında Mahzuni Şerif'in özlediğimiz türkülerini de yaygın bir şekilde dinlemiş oluruz" dedi.
'BU SANTRALE KARŞI DİRENİN VE ASLA BUNA İZİN VERMEYİN'
Eskişehir'e yapılmak istenen termik santral ile ilgili de konuşan Öztunç, "Maraşlı bir Elbistan'lı bir kardeşiniz olarak sizlere şunu söylemek istiyorum; Afşin Elbistan'da termik santral var bilirsiniz. Bugün öğrendik ki Eskişehir'de de termik santral projesi varmış, Tepebaşı'na yapılacakmış. Bizim Elbistan da  halkın yüzde 50'si kanser hastasıdır. Sebebi de termik santraldir. Bunu yaptırmayın, burası sizin doğanız, yaşam alanınız, memleketiniz. Termik santral belki ihtiyaçtır, ama o ihtiyaç başka türlü giderilebilir. Ben bir kardeşiniz olarak, Cumhuriyet Halk Partisinin bir meclis üyesi olarak buna direnin derim, bu termik santrali yaptırmayın derim. Bundan acı çekmiş biri olarak. Benimde ailemin pek çoğunda kanser çıktı. Santralden dolayı. Topraklarımız çoraklaştı, Elbistan Ovası Türkiye'nin en büyük, en verimli ovalarından biriydi. Şuanda yılda bir ürün zar zor alınabiliyor. O nedenle bu santrale karşı direnin ve asla buna izin vermeyin derim" diye konuştu. 
'VEFA BORCUMUZU ÖDEMEMİZ GEREKİYOR'
Mahzuni Şerif'i Anma Gecesi'nde konuşan bir diğer isim de Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru oldu. "Altını çizmek istediğimiz ve sanata gönül verenlere vefa borcumuzu ödememiz gerekiyor" diyen Kumru, Aşık Mahzuni'nin de Cumhuriyet döneminin en önemli isimlerinden birisi olduğunu vurguladı.  Kumru konuşmasına şu sözlerle devam etti: 
"Sadece sazı sözü ile değil, halk müziği içinde ki önemli eserlere imza atması ile de bir çizgi adamı idi, felsefe adamıydı. Ciddi bir düşünürdü. Bunu neden söyleyebiliyoruz? Siyasal anlamda kendi iktidarlarına bile sazı ve sözü ile eserleri ile anlatmaya çalışan büyük bir ustaydı. Yaşadığı dönemlerde en büyük ozanlardan birisi olarak anılıyordu. Hala Cumhuriyet döneminin en büyük ozanlarından birisidir. Hayatı ile ilgili 10 kitap yazılmış. Son kitapla yaşadıkları konusunda ciddi anekdotlar var."
Konuşmaların ardından Ali Mahzuni Şerif'in sahne alarak babasının eserlerini seslendirdi. Dinletinin sonunda Aşık Mahzuni Şerif'in Sarı Saçlı Mavi Gözlüm adlı türküsünü geceye katılanlar hep birlikte söylendi. Gecenin sonunda ise CHP Meclis Üyesi Ali Öztunç, Aşık Mahzuni Şerif'in hayatından kesitlerin olduğu Devri Mahzuni adlı kitabını katılımcılar için imzaladı.
--
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!