Eskişehir Türk Ocağı Perşembe Sohbetleri

Güncelleme Tarihi:

Eskişehir Türk Ocağı Perşembe Sohbetleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2015 13:38

ESKİŞEHİR TÜRK OCAĞI'NIN PERŞEMBE SOHBETLERİ ETKİNLİĞİNİN BU HAFTAKİ KONUĞU FATİH ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. SAİT BAŞER OLDU.

Eskişehir Türk Ocağı’nın Perşembe Sohbetleri etkinliğinin bu haftaki konuğu Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait Başer oldu.
Sohbette, günümüz Türkiyesi’nin adeta bir kimlikler cennetine dönüştüğünü ifade eden Doç. Dr. Başer, "Kimlik konusunun üzerine oturacağı aidiyet hissi, çok sayıda zemin bağlamında varlık kazanabilmektedir. Hissedilen aidiyetin güçlülüğü ise, tabii veya sentetik yakınlaşmalar, yakınlaştırmalar, tekrar ve telkinler sebebiyle öncelik kazanabiliyor. ?Ne mutlak bir tabiilik, ne de mutlak bir sentetiklik mevzu bahis değil elbette. En tabii mensubiyet alanlarında, o nispetleri iktidar aracı görenler tarafından, nispeti tahkim maksadıyla, bağlılığı güçlendirici sentetik mübalağalar tespit etmek mümkün" dedi.
"?İktidar, kimlik konusunda en kritik belirleyici unsurmuş gibi görünüyor" diyen Doç. Dr. Başer, konuşmalarında şu ifadelere de yer verdi:
"?İktidar-kimlik ilişkisi üzerine yoğunlaşıldığı zaman, konunun karakterinde gerçekten çok önemli bir temel veri olarak ’ontik algı’ konusu öne çıkmakla beraber, bu algıyı teşvik eden, yönlendiren, uyuşturan bazen imha eden bir sosyal hipnoz mekanizması ile de karşı karşıya gelmek mukadder oluyor. Bilinç, bir farkındalık durumunun zihinde kendiliğinden uyanık kalmasıdır. ?Bilinç durumu öznenin kendini inşa imkanını içinde barındırırken, hipnoz hali angaje hayatlara, zımni köleliklere yol açmaktadır. Bilinç durumu öznedeki kişilik teşekkülü için olmazsa olmaz bir şarttır. Giydirilmiş sentetik ve elbette kolektif kimlikleri kurgulayan sosyal hipnozcular ise, kişisel farkları istenen homojen toplumsal yapıların elde edilmesine en ciddi engel olarak görmektedirler. Kişilikte, bireysellik; kimlikte ise toplumsallık ağırlıkla göze çarpmaktadır. Kişiliğin zayıflatıldığı kimliklerde, homojen toplumsal yapıya uyum esastır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!