Gündem Haberleri

    Eskişehir iftar saatleri ve sahur vakitleri - 2017 Ramazan imsakiyesi

    Hürriyet Haber
    31.05.2017 - 16:07 | Son Güncelleme:

    Eskişehir'de yaşayan vatandaşlar iftar saatlerini ve sahur vakitlerini merak ediyorlar. Diyanet tarafından resmi olarak açıklanan imsakiye ile Eskişehir ilinin Ramazan ayı boyunca iftar ve sahur vakitlerini haberimizden takip edebilirsiniz. İşte Eskişehir iftar saatleri ve sahur vakitleri

    Eskişehir iftar ve sahur vakitleri imsakiyesi vatandaşlar tarafından kentte yaşayan vatandaşlar tarafından aranıyor. Diyanet'in resmi sitesinden duyurduğu imsakiye ile Eskişehir'de yaşayan vatandaşlar kentlerindeki Ramazan ayı imsakiyesini araştırıyorlar.. İşte Eskişehir iftar ve sahur saatleri ve Ramazan imsakiyesi

    ESKİŞEHİR İmsakiye

    Miladi TarihİmsakGüneşÖğleİkindiAkşamYatsı
    27 Mayıs 2017 Cumartesi03:3805:2713:0216:5620:2422:04
    28 Mayıs 2017 Pazar03:3705:2713:0216:5620:2422:06
    29 Mayıs 2017 Pazartesi03:3605:2613:0216:5620:2522:07
    30 Mayıs 2017 Salı03:3505:2613:0316:5720:2622:08
    31 Mayıs 2017 Çarşamba03:3405:2513:0316:5720:2722:09
    1 Haziran 2017 Perşembe03:3305:2513:0316:5720:2722:10
    2 Haziran 2017 Cuma03:3205:2513:0316:5720:2822:11
    3 Haziran 2017 Cumartesi03:3205:2413:0316:5820:2922:12
    4 Haziran 2017 Pazar03:3105:2413:0316:5820:3022:13
    5 Haziran 2017 Pazartesi03:3005:2413:0316:5820:3022:14
    6 Haziran 2017 Salı03:3005:2313:0416:5820:3122:15
    7 Haziran 2017 Çarşamba03:2905:2313:0416:5920:3122:16
    8 Haziran 2017 Perşembe03:2905:2313:0416:5920:3222:17
    9 Haziran 2017 Cuma03:2805:2313:0416:5920:3322:18
    10 Haziran 2017 Cumartesi03:2805:2313:0416:5920:3322:18
    11 Haziran 2017 Pazar03:2705:2213:0517:0020:3422:19
    12 Haziran 2017 Pazartesi03:2705:2213:0517:0020:3422:20
    13 Haziran 2017 Salı03:2705:2213:0517:0020:3522:21
    14 Haziran 2017 Çarşamba03:2705:2213:0517:0020:3522:21
    15 Haziran 2017 Perşembe03:2605:2213:0517:0120:3522:22
    16 Haziran 2017 Cuma03:2605:2213:0617:0120:3622:22
    17 Haziran 2017 Cumartesi03:2605:2213:0617:0120:3622:23
    18 Haziran 2017 Pazar03:2605:2313:0617:0120:3622:23
    19 Haziran 2017 Pazartesi03:2605:2313:0617:0220:3722:23
    20 Haziran 2017 Salı03:2705:2313:0717:0220:3722:24
    21 Haziran 2017 Çarşamba03:2705:2313:0717:0220:3722:24
    KADİR GECESİ
    22 Haziran 2017 Perşembe03:2705:2313:0717:0220:3822:24
    23 Haziran 2017 Cuma03:2705:2413:0717:0320:3822:24
    24 Haziran 2017 Cumartesi03:2805:2413:0717:0320:3822:24

    Eskişehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, Ramazan ayının, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir ay olduğunu belirterek, bu yıl da sıcak yaz günlerine rastlaması nedeni ile oruç tutanların sağlıklarına daha fazla önem vermeleri, iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

    Açıklamasında, yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerektiğini aktaran Demirel, "Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır.

    Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 17 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalıdır. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durulması uygun olacaktır" ifadelerini kullandı.

    Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bir diğer hususun, iftar sofraları için hazırlanan yiyecekler ve bunların tüketim miktarları olduğunu vurgulayan Demirel, "İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir" cümleleri ile vatandaşları uyardı.

    Sıvı tüketimine dikkat
    Açıklamasında sıvı tüketimine de dikkat çeken Dr. Kadir Demirel, "Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir" şeklinde görüş bildirdi.
    Yayınladığı mesajda, son olarak oruç tutanlara beslenme önerilerinde bulunan Demirel, şu maddeleri sıraladı:
    "Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklarla ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin. Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin ve sahur öğününüzü atlamayın, mutlaka yapın."

    

    EN ÇOK OKUNAN HABERLER

      Sayfa Başı