Eskinin ‘cupcake’i şimdi son moda-2

Geçen hafta sizlere, kağıt kek kapları içinde fırında pişirilen cupcake (kap-keyk okunur) hakkında yazmış ve ABD’yle İngiltere’de yeniden çok moda olan bu keklerle ilgili tarifler vermiştim.

Haberin Devamı

Bu hafta yine bu harika ve yumuşacık bireysel keklerle ilgili yeni tarifler vereceğim. Geçen haftaki yazımı okuyan okurlarım hatırlayacaktır, bu kekleri sade olarak değil de üzerlerine farklı malzemelerle yapılan kremalar koyarak servis etmek daha güzel oluyor. Zaten son yılların ‘kapkek’ modası, değişik süslemelerle kekleri farklılaştırmak üzerine gelişiyor. Deneyin, gerçekten çok beğeneceksiniz.
Bugünkü tariflerim de Londra’nın çok ünlü fırını Hummingbird Bakery isimli pastaneden geliyor.

VANİLYALI KAPKEK

Hummingbird pastanesinde üzerine renkli vanilya kreması koyup, kremanın üstüne de rengârenk pasta süsü şekeri serpiyorlar. Bu kekleri yaparken çok fazla pişirmeyin. Renkleri koyu sarı olmalı ve elinizle hafifçe bastırdığınızda yaylanmalılar. Keklerin üzerine çikolatalı krema koyunca da çok güzel oluyor.
MALZEMELER:
120 gr un; 140 gr. şeker; 1.5 tatlı kaşığı kabartma tozu; bir tutam tuz; 40 gr. tereyağı (oda sıcaklığında); 120 ml. tam yağlı süt; 1 yumurta; 1 paket toz vanilya. Dekor için:
Vanilya Kreması; renkli pasta süsü.
YAPILIŞI:
1. Fırını önceden 170 dereceye ısıtın.
2. Un, şeker, kabartma tozu, tuz ve tereyağını büyükçe bir kâse içine koyup mikserle yavaş devirde, karışım kum gibi bir görüntü alana dek karıştırın. Sütün yarısını yavaşça kâseye dökün ve tüm karışıma karıştırarak yedirin.
3. Bir başka kâsede geri kalan süt, vanilya ve yumurtayı çatalla birkaç saniye çırpın ve büyük kâsedeki unlu karışıma boşaltıp mikserle karıştırmaya devam edin. Kâsenin kenarında biriken malzemeyi sıyırıp orta yere aktarın ve iki dakika daha tüm karışımı çırpmaya devam edin. Ama çok fazla çırpmayın.
4. Karışımı kağıt kaplara paylaştırın. Kapları üçte iki seviyeye kadar doldurun.
5. Önceden ısınmış fırında 20-25 dakika pişirin. İçlerine bir kürdan batırıldığında temiz çıkıyorsa kekler pişmiş demektir.
6. Kekler tamamen soğuyunca üzerlerine kaşıkla Vanilya Kreması sürün ve renkli pasta süslerinden serperek servis edin.

Haberin Devamı

VANİLYA KREMASI

MALZEMELER:
200 gr. pudra şekeri; 80 gr. tereyağı (oda sıcaklığında); 25 ml. tam yağlı süt; vanilya.
YAPILIŞI:
1. Büyükçe bir
kâse içinde pudra şekeriyle tereyağını mikserle orta devirde karıştırın.
2. Süt ve vanilyayı ayrı bir kâse içinde karıştırın. Mikserin hızını yavaşa getirin ve süt-vanilya karışımında tereyağlı karışıma her defasında
birer kaşık koyarak çırpmaya devam edin.
3. Bütün süt karıştığında mikseri hızlı devire getirin ve 5 dakika kadar çırparak kremayı hafif ve puf puf bir dokuya ulaştırın. Kremayı ne kadar
 uzun süre çırparsanız o kadar hafif ve puf puf olur.

Haberin Devamı

KIRMIZI KADİFE KAPKEK

Geçen hafta sizlere vermiş olduğum bu tarifte un miktarını yazmadığımı fark ettim. O nedenle tarifi baştan aşağı bir daha veriyorum. Özgün adı ‘red velvet cupcake’.
MALZEMELER:
 150 gr. un; 60 gr. tereyağı (oda sıcaklığında); 150 gr. toz şeker; 1 yumurta; 10 gr. kakao; 1 çay kaşığı toz karbonat; 1 paket toz vanilya; 100 gr. yoğurt; 1 çay kaşığı tuz; 1.5 tatlı kaşığı sirke; 20 ml. kırmızı gıda boyası (veya bir çay kaşığının ucu kadar toz kırmızı boya, bir çorba kaşığı suyla karıştırılacak); krem peynirli krema.
YAPILIŞI:
1. Fırını önceden 170 dereceye ısıtın. 2. Tereyağı ve şekeri bir mikser kabına koyun ve orta süratte iyice karışana ve puf puf olana dek karıştırın. Mikserin hızını en yükseğe getirin ve yumurtayı ekleyip tüm karışıma yedirin. 3. Başka bir küçük kâsede kakao, kırmızı boya ve vanilyayı karıştırıp koyu renk bir bulamaç yapın. Tereyağlı karışıma bu bulamacı katın ve mikserle karıştırıp iyice yedirin. Karıştırırken kabın kenarlarını sıyırmayı unutmayın. 4. Mikserin hızını düşürün ve dikkatlice yoğurdun ‘yarısını’ ekleyin. 5. Unun yarısını koyup iyice karıştırın. 6. Yoğurdun kalan yarısını ekleyip karıştırın. Unun kalanını da ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edin. Kabın kenarlarını sıyırmayı ihmal etmeyin. 7. Mikseri en yüksek hıza getirin ve 1 dakika kadar karıştırın. 8. Mikserin hızını en yavaşa düşürün, karbonatı, tuzu ve sirkeyi ekleyin. Malzemeler karışınca tekrar sürati yükseltip yüksek hızda 2 dakika daha karıştırın. 9. Kağıt kek kalıpların içine üçte ikisini dolduracak kadar kaşıkla dağıtın. 10. Fırında 25-30 dakika kadar pişirin. İçlerine uzun bir şiş batırıldığında temiz çıkınca pişmiş demektir. 11. Soğuyunca üzerlerine kaşıkla veya krema sıkıcısıyla krem peynir kreması koyup servis edin.

Haberin Devamı

ÇİKOLATALI KAPKEK

YAPILIŞI:
1. Fırını önceden 170 dereceye ısıtın.
2. Un, kakao, şeker, kabartma tozu, tuz ve tereyağını büyükçe bir kâse içine koyup mikserle yavaş devirde, karışım kum gibi bir görüntü alana dek karıştırın. Sütün yarısını yavaşça kâseye dökün ve tüm karışıma karıştırarak yedirin.
3. Bir başka kâsede süt, vanilya ve yumurtayı çatalla birkaç saniye çırpın ve yarısını büyük kâsedeki unlu karışıma yavaşça boşaltıp mikserle karıştırın. Mikseri yüksek devire getirip topaklanmalar varsa çırparak çözdürün.
4. Mikseri şimdi yavaş devire getirin. Geri kalan sütlü karışımı kâseye dökün ve karışım pürüzsüz olana dek birkaç dakika karıştırın. Bu arada kâsenin kenarlarını bir spatulayla sıyırıp çırpmakta olduğunuz karışıma katın. Gereğinden fazla çırpmayın. 5. Karışımı kağıt kaplara paylaştırın. Kapları üçte iki seviyeye kadar doldurun. 5. Önceden ısınmış fırında 20-25 dakika pişirin. İçlerine bir kürdan batırıldığında temiz çıkıyorsa kekler pişmiş demektir.
6. Kekler tamamen soğuyunca üzerlerine kaşıkla Çikolata Kreması, Vanilya Kreması veya tarifini geçen hafta verdiğim Krem Peynir Kreması sürün ve herhangi bir pasta süsü serperek servis edin.

Haberin Devamı

ÇİKOLATA KREMASI

MALZEMELER:
200 gr. pudra şekeri: 100 gr. tereyağı (oda sıcaklığında); 40 gr. toz kakao; 40 ml. tam yağlı süt.
YAPILIŞI:
1. Büyükçe bir kâse içinde pudra şekeri, kakao ve tereyağını mikserle orta devirde karıştırın.
2. Mikserin hızını yavaşa getirin ve sütten tereyağlı karışıma her defasında iki-üç kaşık koyarak çırpmaya devam edin.
3. Bütün süt karıştığında mikseri hızlı devire getirin ve 5 dakika kadar çırparak kremayı hafif ve puf puf bir dokuya ulaştırın.

Yazarın Tüm Yazıları