Eskinin ‘cupcake’i şimdi son moda

Sizlere bu sayfada daha önce tuzlu ve tatlı muffin (mafin) tarifleri vermiştim. Mafin artık herkesin bildiği bir İngiliz lezzeti.

Ancak mafinleri andıran ama bence onlardan kat be kat daha güzel ve lezzetli olan cupcake’ler var ki, bu son yılların en moda kekini yakından tanımalısınız. Cupcake (kap-keyk okunuyor) mafine göre çok daha puf puf, ağızda çok daha fazla dağılan, mafin gibi sert değil tersine yumuşacık olan, çok narin bir kek türü. Türkçede ‘kapkek’ demek bence çok uygun, çünkü nihayetinde kâğıt kaplar içinde pişirilen bir kek.

Cupcake’ler hiç de yeni bir şey olmamakla beraber, son yıllarda ABD’nin yeni çılgınlığı haline geldi. Eskiden çoğunlukla çocukların düşkün olduğu bu kek türü giderek daha fazla yetişkinlerin düşkünlüğünü kazanmaya başladı. Öyle ki, kaliteli restoranlar tatlı mönülerine cupcake koymaya başladı, kat kat düğün pastası yerine farklı dekorasyonlarda cupcake’leri düğün pastası olarak sunma modası bile ortaya çıktı.

Geçmişi 18’inci yüzyıla dayanan bu keklerin ismi, daha önceleri topraktan yapılmış sufle kabı benzeri kaplar içinde fırında pişirilmeleri nedeniyle verilmiş. Bu kaplar kahve fincanı olarak da kullanıldığından, ‘fincan’ (cup) kekleri anlamına gelen cup-cakes ismini almışlar. Yıllarca fazla önemsenmeyen cupcake’ler, 2003 yılından itibaren ve özellikle de New York’ta, bu kekleri harika dekorlarla süsleyip onlara sınıf atlatan fırınlar sayesinde müthiş bir ilgiye mazhar olmuş. Yani bir anlamda, vaktiyle Starbucks gibi gurme kafelerin yarattığı çarpıcı ilgiye çok benzer bir ilgiyle karşılaşmış. Bugün tüm ülkede pek çok fırın açılıp gerek içerikleri, gerekse üzerlerindeki krema dekorlarının çok farklı olduğu kapkekler yapmaya başladı. Bu kekler gerçekten de en süslü yaş pastalardan bile süslü olabiliyor ve doğum günlerinde artık çok sık kullanılıyor. Anlayacağınız tam bir fenomen. 2004 yılında Londra’da açılan ve Amerikan kekleri yapan Hummingbird Bakery de moda kervanına katılanlardan. Orada da öyle bir ilgi uyandırdı ki kapısında kuyruksuz gün geçmiyor. Üstelik krize rağmen.
Bu yaz tatilini Londra’da staj yaparak geçiren üniversitede okuyan oğlum Çağada, gelirken bana Hummingbird Bakery Cookbook isimli bir kek tarifleri kitabı getirdi. Bayram hediyesi olarak verdiği kitaptan hemen iki tarifi yapmamı istedi. Ben de bu bayram, bugün anlattığım kapkekleri birkaç kez pişirdim. Deneyin, bayılacaksınız. Yalnız kâğıt kaplara fazlaca yapışacaklar, baştan bilin.

LİMONLU KAPKEK

MALZEMELER: 120 gram un; 150 gram toz şeker; 1.5 tatlı kaşığı kabartma tozu; 2 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi; 40 gram tereyağı (oda sıcaklığında); 120 mililitre tam yağlı süt; 1 yumurta.

YAPILIŞI: 1. Fırını önceden 170 dereceye ısıtın. 2. Bir mikserin çırpma kabına (veya büyükçe bir kâseye) un, şeker, kabartma tozu, limon rendesi ve tereyağını koyun. Düşük hızda tüm karışım birbirine karışıp kum gibi bir hale gelene dek çırpın. 3. Sütü yavaş yavaş karışıma döküp çırpmaya devam edin. 4. Yumurtayı unlu karışıma ekleyip mikserle çırparak iyice karışmasını sağlayın. Kâsenin kenarlarını spatülayla sıyırmayı unutmayın. Çok fazla karıştırmayın. 5. Karışımı kâğıt kek kalıplarına, her bir kap üçte iki dolacak şekilde, kaşıkla paylaştırın. 10-12 kabı doldurur. 6. Önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin. 7. Soğuyunca üzerlerine limonlu kremadan kaşıkla koyup servis edin.

LİMONLU KREMA

MALZEMELER: 200 gram pudra şekeri (elenmiş); 80 gram tereyağı (oda sıcaklığında); 2 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi; 25 militre süt; varsa çok az sarı gıda boyası (şart değil).

YAPILIŞI: 1. Pudra şekeri, tereyağı, limon rendesi ve kullanacaksanız gıda boyasını bir kapta mikserle iyice karıştırın. 2. Mikserin hızını yavaşa getirip sütü dikkatlice boşaltırken çırpmaya devam edin. Yaklaşık 5 dakika daha çırpmaya devam ederek kremayı puf puf bir hale getirin. Ne kadar fazla çırparsanız o kadar hafif olur. 3. Kapkekler soğuyunca üzerlerine kaşıkla veya krema sıkıcısıyla şekil vererek sıkın. Limon kabuğu rendesi serperek dekore edin.

KREM PEYNİR KREMASI

MALZEMELER: 250 gram pudra şekeri; 50 gram tereyağı (oda sıcaklığında); 125 gram krem peyniri.
YAPILIŞI: 1. Pudra şekeriyle tereyağını bir kâse içinde mikserle çırparak krema haline getirin. 2. Krem peyniri bir defada ekleyip mikserle 5 dakika karıştırarak tüm karışımın puf puf olmasını sağlayın. Daha fazla çırpmayın yoksa kremanız sulanır.

NOT: Bu kremayı labne peyniriyle hiç tereyağı koymadan da yapabilirsiniz. Ancak önce, içinde tülbent serili bir süzgece boşaltıp bekleterek labne peynirin suyunu süzmeniz gerekir.

KIRMIZI KADİFE KAPKEK

Özgün ismi ‘red velvet cupcake’. Adını, aynı isimli çok ünlü bir Amerikan pastasından alıyor. Tarifte kırmızı boya kullanılıyor. Bulamazsanız es geçebilir, diğer malzemelerle keki yapabilirsiniz. Tarifleri bardak-kaşık değil, gramajlı olarak vereceğim, zira pastacılıkta malzemelerin miktarlarını hassas şekilde ölçmek gerek. Mutfağa meraklıysanız bir terazi edinmenizde yarar var.

MALZEMELER: 60 gram tereyağı (oda sıcaklığında); 150 gram toz şeker; 1 yumurta; 10 gram kakao; 1 çay kaşığı toz karbonat; 1 paket toz vanilya; 100 gram yoğurt; 1 çay kaşığı tuz; 1.5 tatlı kaşığı sirke; 20 milimetre kırmızı gıda boyası (veya bir çay kaşığının ucu kadar toz kırmızı boya bir çorba kaşığı suyla karıştırılacak); krem peynirli krema.

YAPILIŞI: 1. Fırını önceden 170 dereceye ısıtın.
2. Tereyağı ve şekeri bir mikser kabına koyun ve orta süratte iyice karışana ve puf puf olana dek karıştırın. Mikserin hızını en yükseğe getirin ve yumurtayı ekleyip tüm karışıma yedirin.
3. Başka bir küçük kâsede kakao, kırmızı boya ve vanilyayı karıştırıp koyu renk bir bulamaç yapın. Tereyağlı karışıma bu bulamacı katın ve mikserle karıştırıp iyice yedirin. Karıştırırken kabın kenarlarını sıyırmayı unutmayın.
4. Mikserin hızını düşürün ve dikkatlice yoğurdun ‘yarısını’ ekleyin.
5. Unun yarısını koyup iyice karıştırın.
6. Yoğurdun kalan yarısını ekleyip karıştırın. Unun kalanını da ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edin. Kabın kenarlarını sıyırmayı ihmal etmeyin.
7. Mikseri en yüksek hıza getirin ve 1 dakika kadar karıştırın.
8. Mikserin hızını en yavaşa düşürün, karbonatı, tuzu ve sirkeyi ekleyin. Malzemeler karışınca tekrar sürati artırıp yüksek hızda 2 dakika daha karıştırın.
9. Kâğıt kek kalıpları içine üçte ikisini dolduracak kadar kaşıkla dağıtın.
10. Fırında 25-30 dakika kadar pişirin. İçlerine uzun bir şiş batırıldığında temiz çıkınca pişmiş demektir.
11. Soğuyunca üzerlerine kaşıkla veya krema sıkıcısıyla krem peynir kreması koyup servis edin.
Yazarın Tüm Yazıları