GeriSeyahat Eskidji'nin eskicileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Eskidji'nin eskicileri

Eskidji'nin eskicileri

Dolapdere'deki Eskidji Çarşısı'nda her türlü eski malın bulunduğu 26 dükkan var

Bir müzayede evi olarak bilinen Eskidji, dükkanları, kafesi ve lokantasıyla bir çarşı.

Dolapdere'den Taksim'e doğru çıkarken sağ koldaki Mobilyacılar Çarşısı'ndan girince tam karşınıza çıkan bina, Dikran Masis’in babası tarafından ilk olarak çelik eşya fabrikası olarak kuruldu. Uzun zamandan beri kullanılmayan fabrika, Dikran Masis'in girişimiyle 7 Mayıs 1998'te içinde müzayede salonları bulunan bir antika çarşısı olarak faaliyete geçti.

Her dükkan ayrı bir konuda uzman. Dükkan sahiplerinin birleştiği ortak nokta, bu işi daha önce hobi olarak yapmaları.

Türkiye'nin aksesuar kalbi sayılan mobilyacılar çarsısının tam ortasına kurulmuş olan Eskidji, çevre esnafı tarafından da sempati ile karşılanıyor.

Eskidji'de her Salı ve Perşembe günleri yapılan genel müzayedelere ek olarak sadece mücevher, halı ve resim üzerine de özel müzayedeler yapılıyor. Bir de ‘‘sessiz müzayede’’ var: Müzayede salonlarının dışında özel odalarda sergilenen mallara yazılı ve gizli pey sürerek talip olunuyor. Bir parça için belirlenen rezerv fiyatının üzerinde bir miktarı verilen forma yazarak pey kutusuna atıyorsunuz. Son pey verme tarihinden sonra noter huzurunda açılan kutudan çıkan formlar değerlendiriliyor. En yüksek fiyatı veren bu ‘‘sessiz müzayede’’yi kazanıyor.

Bir şey satmak isteyenler de ellerindeki parçayı getirip teklif odasına bırakıyor ve istediği fiyatı üzerine yazıyor. Beğenenler kendi tekliflerini eşyanın üzerindeki forma açık olarak yazıyorlar. Mal sahibi isterse verilen en yüksek fiyata satıyor, istemezse bir sonraki haftaya kalıyor. Bir de kelepir denilen bir bölüm var. Burada müzayedelerde satılamamış eserler ve eşyalar bir hafta sergileniyor ve müzayedede belirlenen ilk açılış fiyatından satılıyor. Eskidji haftanın altı günü 11:00-18:30 arası açık. Ancak Mart'tan itibaren pazar günleri de açık olacak.

NE NERDE?

No: 11 Mimoza Kuyumcusu: İmalat, parekende, toptan satış yapılıyor. Antika altın saatler, inci kolye, yüzük, pırlanta ve altın ağırlıklı çalışıyorlar. Mücevher dizaynı yapılıyor. 24 Mart'tan sonra her ay mücevher müzayedesi düzenlenecek.

No: 13 Eski-Püskü: Viyana büfe, İç Anadolu-Tokat sandıkları, bakır sahan, güğümler, gramofon, eski radyo ve telefon, tutya heykel, bronz saat, vb.

No: 14 Nehir Kurtaran Carpet & Kilim House: Karabağ ve Anadolu kilimlerinin toptan ve parekende satışı yapılıyor.

No: 16 İskemle: Geleceğin antikaları, Bolulu Mümtaz Usta'nın el yapımı ahşap ürünleri.

No: 17 Smyrna Antik: Süryani ayna ve sandıklar, İngiliz, Fransız, Alman ev eşyaları, cam objeler.

No: 18 Sessiz Müzayede: Müzayedenin değişik bir türünü tadacağınız bölüm.

No: 19 Teklif: Eskilerinizi teklif yoluyla burada satabilirsiniz.

No: 20 Karacan: Türk-İslam eserleri ağırlıklı sadece kolleksiyona yönelik nadide parçaların resmi antikacı statüsü ile doğrudan satışı yapılıyor. Ünlüler uğruyor.

No: 22 Halı Müzayede Salonu: Halı ve kilim müzayedesi 5 milyondan başlayan fiyatlarla her salı akşamı 18:30'da burada yapılıyor.

No: 23 Eskidji Unique: Dikran Masis'in dükkanında her türden antika var.

No: 24 Aydın Bardakçı: İkona ve gümüş ağırlıklı çalışıyor. Kılıç ve silah uzmanlık alanı. Şam işi sandık, kapı, minber ve küçük objeler.

No: 25 Çizgi Antik: İstek üzerine rustik, eski görünümlü yeni, banyo ve mutfak mobilyaları yapılıyor. Fransız ve Osmanlı ağırlıklı eski eserler de mevcut.

No: 27 Antik Konak: Her türlü eski ev eşyası.

No: 28 Torcedor: Havana puroları, Dupont puro aksesuarları, elişi çevre, peşkir, opalin, kandil, çeşitli cam ve metal antika.

No: 29 L&L Antik: 18-19. yy. Rus ikonaları. Ancak 36 yıllık şamdan imalatçısı.

No: 30 Ece Antik: Antika mobilya ağırlıklı her türlü ev eşyası mevcut.

No: 31: 14.yy'dan 1920'ye kadar Osmanlı kurşun askerleri.

No: 32 Nilgün Ardal: Her nevi eski ev ve ofis eşyaları satılıyor.

No: 34 Resim Müzayede Salonu: Özel olarak düzenlenen resim müzayedeleri bu salonda gerçekleşiyor.

False