Eskiden Ankara

Geçen haftaki Ankara Belediyesi’nin haftalık dergisine göz attığımda dikkatimi çeken bir resim oldu.

Haberin Devamı

Ankara’nın eski haliyle yeni halinin karşılaştırıldığı fotografta Sıhhıye’nin ortasından bir akarsuyun geçtiğini gördüm. Adının İncesu Çayı olabileceğini öğrendiğim bu suyu hayatımda ilk kez görmüş ve duymuştum. Bu akarsu nerden gelirdi, nereye giderdi? Peki şimdi bu suya ne oldu? Şu an sanırım oradan Metro geçiyor. Bu su acaba Ankara Çayı gibi pis kokuyordu da ondan islah mi edildi? Dünyanın bir çok ülkesinde su kaynakları korunurken, etrafı insanlarin dolaşabileceği parka dönüştürülürken bizde neden böyle oluyor? Suç sadece belediyelerimizde devlette değil, suç insanımızda. Çevreye hiç sahip çıkmıyoruz. Bugun nasıl ağaçları kesip ya da yakıp yol, köprü, otel, tarla, vs. yapıyorsak atalarımız da bunu yapmış. Onlar nasıl gelecek nesilleri düşünmeden yaşamışsa biz de şu an öyle yaşıyoruz. Öyle olmasaydı, aynı derginin bir kaç sayfa öncesinde AOÇ arazisindeki ağacları kesip (taşıyıp) yol yaptık diye övünmezdi belediye baskanımız. Şimdi Ankaralı gençler “Ankara’nin tek eksiği denizi” diyorlar ya, belki bu akarsu hala olsaydı ve insanlar etrafinda oturup dinlenseydi bunu demiyeceklerdi. İleride de çocuklarimiz Ankara’nin eksikleri agacı ve denizi demesinler diye bizim Ankara’ya gercekten sahip çıkan vatandaslar olmamız ve ona layik yoneticiler seçmemiz lazım.
A.Emre ÇETİNER

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ
“Yeni eğitim öğretim dönemi yaklaşırken, alınacak ürünler çocuklarımızın sağlığını tehdit etmemelidir. Alınan ürünlerin menşeine mutlaka dikkat edilmelidir. En önemlisi CE ve 71-3 uluslararası standart işaretlerine mutlaka dikkat edilmeli ve bu ürünler güvenilir yerlerden alınmalıdır. Süsüne değil, içeriğine dikkat edin.
(Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken)

EPDK’ya görev

Başkent Doğalgaz 12.08.2013 Tarihinden itibaren yeni uygulamaya koyduğu bir sistem ile vatandaştan ;Her sefer, Doğalgaz alımlarında ve fatura ödemelerinde 1 TL işlem ücreti almaya başladı. Nasıl mı oluyor? Maltepe merkez binadaki bütün gaz satış ve fatura ödeme gişelerini PTT elemanlarına tahsis etmiş.1 lira alınıyor. Yani vatandaş 1 m3 gaz eksik almış oluyor.
EPDK’yi bu konuyu inceleyip uygulamanın sonlandırılması çağrısında bulunuyorum.

Haberin Devamı

Başkent’te böyle bir orman katli hiç olmadı

Orman Genel Müdürlüğü-Gazi Yerleşkesindeki sit alanında, Başbakanlık binası yapımı ile başlatılan betonlaşma süreci, Büyükşehir Belediyesi’nin çevresinde açtığı otoyol niteliğindeki bulvarlarla devam ederek Atatürk Orman Çiftliğini parçaladı, yok etti. Başbakanlık binası yapılırken olduğu gibi, Bulvarlar açılırken de binlerce ağaç kesilerek ve onlarca yılda oluşan orman toprağı sıyrılarak yok edildi. Büyükşehir’in Ankara Otoyolu önceki gün açıldı.
AOÇ’nin tam ortasından geçen bulvarın bağlantı yolu olan, Çiftlik-Beştepe hattında (fotoğraflarda görüldüğü üzere) otoban niteliğinde yol çalışması devam etmektedir. Çevre sakinleri gecenin saat 23.00-24.00’ünde motorlu testere sesleriyle irkilmekte, onlarca yılda emekle yetiştirilmiş binlerce ağaç yok edilmektedir. Maalesef projelere ben yaptım oldu mantığıyla, kural tanımadan hoyratça giriliyor, prosedür arkadan geliyor.
Yarı kurak iklim bölgesinde onlarca yılda ve zor şartlarda yetiştirilmiş, Başkentin merkezinde Başkentlinin nefes aldığı iki büyük orman parçası: Atatürk Orman Çiftliği yok artık, sırada ODTÜ ormanı var.
Gazetele, AOÇ ya da ODTÜ’de ağaç katliamını niye manşetlerine taşıyamıyorlar.
Ankara’da ağaç ve orman katli hiç bu kadar olağan hale gelmemişti. Medeniyeti, kentleşmeyi sadece betonlaşmada, teknoloji ve rant da görenler vicdanlarına ve gelecek kuşaklara bunun hesabını veremeyeceklerdir.
Ali KÜÇÜKAYDIN-Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı

Yazarın Tüm Yazıları