Eski ramazanlar

Aklımda kalan, “yarım oruç”lar, çocukluğumun ramazanlarına dair.

Haberin Devamı

Tüm aileyle sahura kalkardım. Ertesi gün kalktığımda, sabaha karşı yemiş olduğum yemeklerle öğleye kadar idare eder, sonra öğleyin tekrar yemek yer ve iftar için hazırlanmış o muhteşem sofralardan da nasibimi alırdım. Soranlara “oruç tutuyorum” derdim. Farkındaydım işin içinde bir tuhaflık olduğunun ama işin iç yüzünü ancak çok sonraları öğrenebildim.
Aslında, çocukluk yıllarım dediğim zamanlar pek de eski tarihlere rastlamıyor ama düşününce, yaşadığım o ramazanlarla şimdikilerin ne kadar farklı olduğunu anlıyorum. Fakat sanırım ramazanların toplumsal yaşam üzerindeki etkisinin nasıl değiştiğini anlamak için 1900’lü yılların başına gitmek gerekiyor.
Öncelikle, o zamanlar, ramazan ayının iki önemli öğününden biri olan iftarı yemeğinin hazırlıkları sabah saatlerinden itibaren başlarmış. Öğleye doğru kadınlar yemek yapmaya başlarmış. Hummalı bir çalışmadan sonra kurulan ramazan sofrası etrafında toplanan aile üyeleri top sesini beklerlermiş. Top sesiyle masada, önce ağızlardan dökülen sessiz dualarla, sonra hurmayla başlarmış yemek keyfi.
Yemek sonrası telaşı ise bambaşkaymış. Erkekler kahveye giderlermiş. Teravih namazı öncesi uğranan yer kahveymiş o günlerde. Gelsin nargileler gitsin kahveler... Ramazan ayı boyunca kahvenin müdavimi olup, sonraki on bir ay kahveye uğramayanların sayısı da az değilmiş hani.

Haberin Devamı

Kişnişli patatesli mücver

Kabakları soyup yıkadıktan sonra derin bir kabın içine rendeleyin. Patatesi soyup yıkadıktan sonra rendeleyerek kabakla karıştırın. Soğanı da soyduktan sonra aynı kabın içine rendeleyin. Malzemeleri avuçlarınız arasında sıkıp suyunu çıkarın. İncecik kıyılmış dereotu, yeşil soğan, taze nane ve taze fesleğeni ilave edip kaşıkla iyice karıştırın. Üzerine yumurtaları kırıp unu ekledikten sonra tuz ve karabiberi serpiştirin. Kabartma tozu ve kişnişi de ilave edip tekrar karıştırın. Malzemeleri tekrar karıştırıp bir kenarda bekletin.
Sıvıyağı orta boy bir teflon tencerede kızdırın. Mücverleri derin bir kapta ve bol yağda kızartmalısınız. Mücver karışımından bir yemek kaşığı dolusu alıp yakın mesafeden kızgın yağa bırakın. Altları iyice kızaran mücverleri ters çevirip diğer yüzlerini de kızartın. Kızaran mücverleri kağıt havlu serdiğiniz tabağa koyup fazla yağını çektirin ve sıcak servise sunun. Mücveri sarmısaklı yoğurtla da ikram edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 3 adet orta boy yeşil kabak
- 1 adet küçük boy patates
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 demet dereotu
- 12-15 yaprak taze nane
- 2 adet taze yeşil soğan (sadece yeşil kısmı kullanılacak)
- 7-8 yaprak taze fesleğen
- 3 adet yumurta
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 2 yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- varsa 2 çay kaşığı toz kişniş
Kızartmak için;
- Yarım su bardağı sıvıyağ

Yazarın Tüm Yazıları