"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Eski ramazanlar (2)

Dün 1900’lü yıllarda yaşanan ramazan telaşını anlatmaya başlamıştık. Kaldığımız yerden devam edelim...

O zamanlar konak ziyafetleri olurmuş. Bu ziyafetlerde önce iftariyelik, ardından çorba, sebze ve et yemekleri, börek, sütlü tatlılar, tatlıdan sonra yenen pilav ve en son baklava ikram edilirmiş... Kahve ikramı tüm misafirlere aynı anda yapılırmış.
Mönüsü daha zengin olan konaklarda konuklar, oradan ayrılırken diş kirası alırmış. Artık ev sahibinin gönlünden ne koparsa...
Namazdan sonra erkekler çalgılı kahvelere, kadınlar da çoğunlukla mahya seyretmeye gidermiş.
Tabii ki başka ramazan eğlenceleri de varmış; Karagöz oyunları, orta oyunları, kukla gösterileri...
Sahura kadar sürermiş bu koşturmaca.
Sahur zamanının geldiği, ramazan manileriyle sokakları dolaşan davulculardan haber alınırmış...
Yaşamak denen şey daha sakinmiş o günlerde.
Sahura kadar oturulup öğlene doğru dükkan açılır, iftara yakın da iş bırakılıp eve gidilirmiş.
Şimdi oruç tutanlar ya otobüste açıyorlar oruçlarını ya da işyerindeki masalarının başında...

Pekmezli su muhallebisi

Buğday nişastasını 1 su bardağı suda çatal yardımıyla ezin.
(İsterseniz buğday nişastasını yarım su bardağı su ve yarım su bardağı gül suyunda da ezebilirsiniz.)
Karışımı orta boy bir tencereye aktarıp kalan su ve sütü ilave edin. Toz şekeri katıp iyice karıştırın.
Kısık ateşte, sürekli karıştırarak koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra ocaktan alın.
Orta boy, kenarları en az 3-4 santim yüksekliğindeki cam bir kabı suyla çalkalayın.
(Tek kişilik kâseler de kullanabilirsiniz ama kâseleri mutlaka ıslatıp muhallebinin yapışmasını engellemeniz gerekir.)
Hafifçe ılık hale gelmiş olan muhallebiyi ıslak kaba ya da tek kişilik kalıplara aktarın. Buzdolabında en az 5-6 saat ya da 1 gece soğumasını bekleyin.
Servise sunmadan önce üzerine pekmezi gezdirin ve soğuk olarak servise sunun.
İsterseniz üzerine toz tarçın ve çekilmiş ceviz içi de serpiştirebilirsiniz.

Malzeme listesi

- 4 su bardağı süt
- Yarım su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- 4 yemek kaşığı buğday nişastası
Üzeri için;
- 1 su bardağı pekmez
- Varsa 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI