GeriSeyahat Eski Likya şehrinde, adını Likya dilinden alan yeni bir otel, yeni bir konsept HOYRAN WEDRE KÖY EVLERİ
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Eski Likya şehrinde, adını Likya dilinden alan yeni bir otel, yeni bir konsept HOYRAN WEDRE KÖY EVLERİ

Eski Likya şehrinde, adını Likya dilinden alan yeni bir otel, yeni bir konsept HOYRAN WEDRE KÖY EVLERİ

Toros dağlarının koynunda, Akdeniz’e 500 metre yükseklikten bakıp Kekova’dan Gelidonya burnuna kadar bir ufuk çizgisini gören yepyeni bir otel, yepyeni bir konsept: Hoyran Wedre Köy Evleri. Tamamen bölgenin otantik mimarisi temel alınarak, doğayı tahrip etmeyecek malzemeyle, taş ve topraktan inşa edilen otel, kekik, adaçayı, çalba gibi doğal bitkiler ve buğday tarlalarıyla yan yana.

Badem, harnup (keçiboynuzu), defne, menengiç, zeytin, pıynar ve incir ağaçları arasında. Şehirden ve görüntü ya da ses kirliliğinden uzak, doğayla iç içe ancak konforu da yerinde. Birbirinden bağımsız evlerden oluşan Hoyran Wedre, sadece yazın değil, kış aylarında da çok keyifli vakit geçirmek ve hatta kışın iş toplantılarını yapmak için çok ideal.

Antalya’nın Demre ilçesine bağlı Hoyran köyü, Anadolu’nun en eski halklarından, özgürlüklerine düşkünlükleriyle ünlenen Likyalıların kentlerinden biriymiş tarihte. Kayaları halen geçmişin izleriyle dolu. İlhan Akşit’in, Işık Ülkesi Lykia kitabında uzun uzun anlattığı gibi, antik kentin binlerce yıllık hikáyesini anlatan kalıntılar, köy evleriyle iç içe geçmiş durumda.

Köyün son evlerinin bulunduğu tepecikte, Bey Dağları’nı ve Akdeniz’i seyreden anıtsal mezar ve sunak yeri şehrin zengin geçmişine tanıklık ediyor. Asıl kalıntılarsa, köye sadece beş dakikalık mesafede. Tarlaların arasından geçen yol, semerdam biçimli çok sayıda mezarın yer aldığı nekropolis alanına çıkıyor. Patikanın solunda üçlü lahit grubu var. Ardından çıkılan kaya mezarları ve lahitlerden oluşan açık alan oldukça etkileyici. İlkbaharda papatyaların bir çiçek bahçesine dönüştürdüğü ören yerinin en önemli anıtı, bir savaşçı kabartmasının bulunduğu lahit altı sütunu. Tepedeki akropolise çıkan patika, kayaya işlenmiş ev biçiminde iki anıtsal mezarın yanından geçiyor.

Kalıntıların bulunduğu en yüksek tepeye kurulan akropolis, bir iç kaleyle çevrili. Bir yanda Likya ülkesinin gizemli tarihi, bir yanda Akdeniz’in adalarla süslenmiş mavi güzelliği arasındaki antik kapı, Bey Dağları’nın en yüksek tepesi Kızlarsivrisi’ni de içine alan karlı doruklar gerçekten etkileyici bir görüntü oluşturuyor. Geçit vermeyen sık çalılar nedeniyle kaleyi dolaşmak hayli zor.

ÇEŞMELİ, SARNIÇLIANFİTİYATROLU OTEL

Birçok Likya kenti gibi komşularını gören bir konumda yer alıyor Hoyran. Kyaneai, Trysa, Trebenda, Tyberissos, Simena ve Teimioussa gibi kentler, haberleşme kolaylığı açısından aynı hat üzerindeki tepelere kurulmuşlar. İşte bu bölgede, Hoyran köyünün içinde, yepyeni bir otel var şimdi. Adındaki Wedre, Likya dilinde "vatan, toprak" anlamına geliyormuş.

Makine Mühendisi Süleyman Hacımusaoğlu’nun projesi olan ve bu yaz hizmete giren Hoyran Wedre Köy Evleri, köyün geleneksel mimarisine uygun olarak inşa edildi. İnşaatta yörenin doğal taşlarıyla çam ve sedir ağaçları kullanıldı. Binaların iç sıvası toprak, saman ve kireçten oluştu. Tıpkı etraftaki eski evlerde olduğu gibi... Odaların yazın serin, kışın sıcak olmasını sağlayacak doğal ısı yalıtımı ve nefes alan duvarlar da böyle yaratıldı. Dekorasyonda ise köydeki eski evlerde bulunan ve yok olmaya başlayan kapı, pencere, raf, yüklük ve gömme dolap gibi ahşap işleri kullanıldı.

Hoyran Wedre Köy Evleri, 14 dönümlük bir bahçe içinde yer alıyor. Bahçe, büyümekte olan elma, armut, badem, ceviz, erik, kiraz, kayısı, kiwi, nar, mandalina, limon, dut, incir, zeytin, şeftali, harnup, fıstık çamı ağaçları ve defne, pıynar, menengiç gibi bitkilerle dolu. Kekik, ada çayı, çalba, nane gibi bitkilerin ekolojik olarak yetiştirildiği bahçede, 20’ye yakın taş çeşme, ayrıca yağmur sularının biriktirildiği su sarnıçları ve yine yörede "akkuyu" diye adlandırılan kemerli sarnıç da var.

Yürüme yollarının sadece yöre taşları ve toprak kullanılarak oluşturulduğu bahçenin iki köşesine, zaman zaman şiir, felsefe ve müzik gecelerinin yapılması planlanan iki minyatür anfi-tiyatro ve bir dilek tüneli yerleştirilmiş.

Peki ne yapabilirsiniz Hoyran Wedre’de? Bir kere şahane bir şekilde kafanızı dinleyebilirsiniz. Deniz manzarası ve dolunay zamanları, nefis mehtap görüntüleri eşliğinde yöresel yemekler, zeytinyağlılar ve deniz mahsulleri yiyebilirsiniz. Emin olun, mutfakta kullanılan yağ, süt, peynir, yoğurt, bal, pekmez, el yapımı erişteler, reçeller ve zeytinler Hoyran ve çevre köylerden gelecektir masanıza.

Gündüzleri ise yüzmeden bisikletle doğa gezilerine, masa tenisinden terekkinge, yer satrancına pek çok aktivite yapabilirsiniz. Ancak bunların dışında şeyler de var: Mevsimine göre ağaç sulama, budama, kekik ve ada çayı ekme, dikme, çapalama gibi bahçe işleri... Ayrıca talebiniz olursa, tekne, dalış, yamaç paraşütü, Likya yolu turları da düzenlenebiliyor.

NASIL GİDİLİR

Hoyran Antalya Havaalanı’na 180 km. uzaklıkta. Demre-Kaş yolunun 15. kilometresinde bulunan Davazlar köyünden sola sapıldıktan üç kilometre sonra ulaşılıyor. Hoyran Wedre Köy Evleri, Hoyran Köyü P.K: 2 Demre-Antalya, 0242 875 11 25 www. hoyran.com
False