Eski Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun serbest

Güncelleme Tarihi:

Eski Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun serbest
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2015 08:53

"TÜRKİYE Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun, "yurtdışı çıkış yasağı" ve "ayda bir imza atma" adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

22 Temmuz Operasyonu’nun 3. dalgasında gözaltına alındıktan sonra mahkeme tarafından serbest bırakılan eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun, tekrar gözaltına alınarak tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Dün sabah saatlerinde Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’na götürülen Hamza Tosun, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı İsmail Uçar’a ifade verdi. İfadesinin ardından Hamza Tosun, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından sorgusu yapılan Hamza Tosun hakkında yurtdışı çıkış yasağı ve ayın ilk Pazartesi ikametine en yakın kolluk birimine imza atma adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakıldı. Mahkeme, gerekçe olarak ise, "Şüphelinin kaçma eğilimi olmadığı, her ne kadar deliller tam olarak toplanmamış ise de bu aşamada tutukluluğun ağır bir koruma tedbiri olacağı, adli kontrol tedbirlerinin yeterli olacağı"nı sıralayarak Tosun’un "derhal serbest bırakılmasına" hükmetti.

"ÇAPKIN, BİLGİM OLDUĞUNU TAHMİN ETSEYDİ İLK ÖNCE BENİ HESABA ÇEKERDİ"


Savunmasında 17 Aralık operasyonu yapıldığı sırada Mali Şubeden Sorumlu İl Müdür Yardımcısı olarka görev yaptığını belirttiği öğrenilen Hamza Tosun’un ifadesinde şunları söylediği öğrenildi:
"17 Aralık soruşturması olarak bilinen operasyon sırasında ben Küçükçekmece’de evimde uyumaktaydım. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanı olan Mehmet Yeşilkaya beni aradı ancak ben kendisine haberim olmadığını söyledim. KOM Başkanı aynı gün İstanbul’a geldi onu bizzat karşılayıp o tarihte il müdürü olan Hüseyin Çapkın’ın yanına götürdüm. Kendisi Çapkın’la bir saate yakın başbaşa görüştüler. Bu görüşme sonrası da Hüseyin Çapkın operasyona ilişkin bana herhangi bir soru sormadı. Şayet operasyondan benim bilgim olduğunu tahmin etseydi ilk önce beni hesaba çekerdi ancak operasyonla benim herhangi bir alakam yoktur"

"OPERASYONDAN HABERİM OLMADI"


Savunmasında yurtdışı ile yaptığı görüşmelere de değindiği belirtilen Tosun’un ifadesinde, "Yurtdışı görüşmelerine gelince benim birçok yurtdışı ile yapmış olduğum telefon görüşmem vardır. Akrabalarımın bir kısmı Fransa’dadır. Ben bu insanlarla halen görüşmekteyim. Bana sorduğunuz S. D.’yi 1986-1990 yılları arasında Polis Akademisi’nde yatılı olduğum dönemde tanıdım. O daha sonra Amerika’ya giderek meslekten istifa etmiş sayıldı. Ancak kendisiyle yılda 2-3 defa görüşürüz arayan kişi de kendisidir. Ben kendisini aramam. Yapılan idari soruşturmalar sonucunda 17-25 Aralık operasyonları bana defalarca soruldu. Bu soruşturmaların hiçbirisinde ceza almadım. Sorumluluğumun olmadığını biliyorlar zira yönetmelikte yapılan değişiklikler ile bu tür operasyonlardan sadece operasyonu yapan şubenin haberinin olması bunun dışındaki birimlerin haberi olmasının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle benim de bu operasyonlardan haberim olmadı"

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Hamza Tosun serbest kalmasının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde avukatı Osman Ertürk ile birlikte açıklama yaptı. Avukat Ertürk, "Bize sorulan şey, Amerika’dan size telefon gelmiş diyorlar bize. Günün 17 aralığı sabahın 03.30-04.00’da telefon görüşmesi. Kimdir bu 25 yıllık dostu, bir dönem beraber okuduğu bir sınıf arkadaşı kendisin aramış. Türkiye’de 17 Aralıkta zaten olmuşsa bir şeyler müvekkilin bilgisi dışında olan bir soruşturma neticesinde olmuş bitmiş. Saat 03.30’da Amerika’dan talimat alarak bu işi yaptınız diye buraya getirildiğimizi söylediler" dedi.

"DARBE YAPANIN ALLAH BELASINI VERSİN"

Hamza Tosun’da açıklamasında, "Darbe girişimiyle içeri alındım. 1 Eylül’de içeri alındığımda da çıktığımda aynı şeyi söyledim. Darbe yapanın Allah belasını versin. Darbeciler karşısında beni bulur. Benim gibi vatan evlatlarını bulur. Silivri’de yatanlar da vatan evlatları. Sorulan bir sürü sorular var. Bu sorular içerisinde yani sorulan telefon görüşmeleri var. Akrabalarımla, eşlerimle, dostlarımla yaptığım görüşmeler şimdi suç olarak karşımıza geliyor. Akıllı telefonlardan indirilen aktivasyon kodları bunlar suç unsuru olarak önünüze konuluyor ve bununla ilgili tutuklamaya sevk ediliyorsunuz. Buradan 9 ay sonra bula bula bu delili bulmuşlar. İçinin ne kadar boş olduğunu görürsünüz. İşte buradan çıkarım yapın. Silivri’de yatanlar için de söylüyorum ben o dosyaların içinin ne kadar boş olduğunu nasıl tutsak olduklarını görürsünüz arkadaşlar. Sakın akıllı telefonlardan program indirmeyin. yarın öbür gün terör örgütü üyesi olarak bu adliyeye gelebilirsiniz" dedi.

1 EYLÜL’DE DE GÖZALTINA ALINMIŞTI

Hamza Tosun, 1 Eylül 2014’te, 22 Temmuz Operasyonu’nun 3. dalgasında gözaltına alınmış, ifadesinin ardından mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı.

BAKMADAN GEÇME!