Eşitlik konusunda problemimiz var

Güncelleme Tarihi:

Eşitlik konusunda problemimiz var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2005 00:00

Varoş isyanı başladığından bu yana etkin bir şekilde ortada görünmemekle suçlanan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, dün yaptığı açıklamada Fransız toplumunda eşitsizlik problemi yaşandığını kabul etti. Chirac, ‘Kökenimiz ne olursa olsun hepimiz Cumhuriyetin çocuklarıyız ve hepimiz aynı haklara sahip olmayı bekleriz. Herkesin saygı ve eşit fırsat hakkı vardır’ dedi.

10 yıldır aynı makamda bulunan 72 yaşındaki Chirac, varoş isyanında mümkün olduğu kadar spot ışıklarından uzak durmakla suçlanıyordu. Eski Sosyalist Sağlık Bakanı Bernard Kouchner, ‘Chirac, tamamen ortadan kaybolmuşa benziyor. Çok tuhaf. Doktor olarak sağlığının iyi olup olmadığını söyleyemem, ancak vatandaş olarak daha zayıf olduğunu görüyorum’ diye eleştiriyordu.

Öte yandan olaylara karışan göçmenlerin sınır dışı edilmelerini isteyen İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’ye insan hakları dernekleri tepki gösterdi. Fransa İnsan Hakları Derneği (LDH) Başkanı Jean-Pierre Dubois, Sarkozy’nin ‘ateşi benzin dökerek söndürmeye çalıştığını’ söyledi.

Yunan gençlerden ‘isyana’ destek

FRANSA’yı son günlerde sarsan ‘isyancı’lara destek vermek isteyen bir grup Yunanlı, dün akşam Selanik’teki Fransız Enstitüsü’nü taşladı. ‘İsyancılar haklı’ yazılı pankart açan 30-40 kişilik anarşist grup, enstitü binasının camlarını kırdı. Atina Haber Ajansı’nın (ANA) verdiği habere göre, Selanik polisi, tamamı maskeli saldırganların yakalanması için soruşturma başlattı. Polis, daha önce özellikle kundaklama olaylarıyla gündeme gelen yerel bir örgütten şüpheleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!