Esir kampında 2 dil öğrenmişler

Güncelleme Tarihi:

Esir kampında 2 dil öğrenmişler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2007 00:00

İnsanların savaşın içinde esir bile olsalar bulundukları ortamı yaşanabilir yapmayı nasıl başardıklarının en güzel örneklerinden biri 1. Dünya Savaşı’nda Orta Sibirya’daki Krasnoyarsk kampında yaşanmış.

Atatürk Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Cemil Kutlu tarafından hazırlanan ve Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi’nin son sayısında yayınlanan "Krasnoyarsk’ın Ölüm Kampından Yatılı Üniversiteye Dönüşmesi" adlı makalede, 1914’te ilk sevkiyatın yapıldığı kampa Osmanlı, Avusturya-Macar ve Alman esir subay ve erlerin götürüldüğü anlatılıyor.

Türk esirlerin, Alman ve Macar subaylardan dillerini öğrenmeye, onlara da Türkçe ve Arapça öğretmeye başladıkları anlatılan makalede, Türk subayların öğrenmek için en fazla rağbet ettikleri dillerin Almanca ve Fransızca olduğu, çoğu esirin bir dili bazılarının ise iki dil öğrendiği vurgulandı. Esirlerin gerektiğinde üniversite diploması almak için fizik, kimya, matematik gibi fen derslerine de çalıştıkları, mühendislik, boyacılık, ziraat, bağcılık, meyvecilik, hububatçılık, koyunculuk, inekçilik, aracılık, tavukçuluk ve sabunculuk gibi dersleri teorik olarak okudukları, en fazla ilgi çeken derslerin ise dil ve spor olduğu ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!