Eşimden boşandığımda yetim aylığı alabilir miyim?

SORU: Devlet memuriyetinden emekli oldum. Babam 3 yıl önce vefat etmişti. Babam da memur emeklisiydi. Eşimden boşandığım takdirde babamın maaşından yaralanabilir miyim?

Haberin Devamı

N. TURAN-ADANA
YANIT: Devlet memurluğundan emekli olup, Emekli Sandığı’ndan emekli aylığı aldığınızdan, babanızdan dolayı Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alamazsınız. Ancak aylıklardan yüksek olanı tercih etme olanağına sahipsiniz.

STAJ SİGORTASI BAŞLANGIÇ SAYILMIYOR

SORU: Meslek lisesinden girişim var. 2002’den 112 gün daha sonra 2004’ten bu yana full prim ödemem oldu. 27 gün eksik. Kaç yaşında emekli olurum?          
Nedim YAYLA-ADANA
YANIT: Meslek lisesindeki staj sigortasında, kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına(yaşlılık, malullük ve ölüm sigortaları) prim ödenmediğinden emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. 2001 yılı başlangıcınıza göre, emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 7000 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

BAĞ-KUR PRİM BORCUNU ÖDEMEYENE EMEKLİLİK YOK

SORU: Bağ-Kur’dan emekli olmaya hak kazanan bir esnafım. Bağ-Kur prim borçlarımı ödemediğimi öne sürerek beni emekli etmiyorlar. Bu doğru mu?
Bülent ÖZCAN-Ordu
YANIT: Değerli okurumuz, yürürlükteki mevzuata göre maalesef Bağ-Kur prim borcu olanlar emekli olamıyorlar.

KAYNANAMA İKİ KOCADAN İKİ MAAŞ VAR MI?

SORU: Kayınvalidemin ikinci kocası da öldü. Geçenlerde bana; “Damat bir öğren bakalım. Rahmetli iki kocamdan da
bana aylık bağlanır mı?” diye sordu. Ben de size sorayım, kaynanama rahmetli kocalarından aylık bağlanır mı?
Sedat AKALIN-Konya
YANIT: Sosyal Güvenlik Reformu öncesi, bırakın iki kocadan iki maaşı üç kocadan üç maaş bile bağlanıyordu. Kaldırıldı.. Kayınvalideniz en yüksek aylığı tercih etmek koşuluyla, bir kocasından “dul aylığı” bağlatabilir.

ŞİRKET ORTAĞI SGK SİGORTALISI OLABİLİR Mİ?

SORU: Halen şirket ortağı olarak Bağ-Kur’luyum. SGK’lı işe geçerek SGK’dan emekli olabilir miyim?
Salim KANATLI-Konya
YANIT: Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 53. maddesinde Torba Yasa ile yapılan ve 1 Mart 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren değişikliğe göre, sigortalının 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olacak şekilde Kanun kapsamına girmesi halinde, 4/a kapsamında sigortalı sayılacak.
Buna göre Bağ-Kur kapsamındaki çalışmanız devam ederken başka bir işyerinde 4/a kapsamında çalışmaya başlamanız halinde, 4/a statüsünde sigortalı sayılacaksınız. Dolayısıyla SGK açısından aranan şartları sağlamanız halinde SGK’dan emekli olmanız söz konusu olabilecek.

Haberin Devamı

Eşimden boşandığımda yetim aylığı alabilir miyim

Eşimden boşandığımda yetim aylığı alabilir miyim

Eşimden boşandığımda yetim aylığı alabilir miyim

Eşimden boşandığımda yetim aylığı alabilir miyim

Yazarın Tüm Yazıları