Eşim kimseye ‘hayır’ diyemiyor

Marifet iltifata tabidir, demiş büyüklerimiz. Geçen haftaki ilk yazımın sizlerin bu kadar yoğun ilgisine mazhar olacağını ne ben ne de Yazı İşleri Müdürümüz tahmin etmiştik doğrusu.

Haberin Devamı

Gönderdiğiniz yüreklendirici, nazik ve bir o kadar ilginç e-postalarınız için teşekkür ediyorum. Hafta boyunca sizlerden gelen soruları seçmeye çalıştık, yer veremediğimiz bazı ilginç ve önemli sorularınızı ilerleyen haftalarda cevaplayacağım. Sorularınızı hayatinsorulari@gmail.com adresine bekliyorum.

* Yasin Bey merhaba, bundan beş ay önce bir işyeri kiralamıştık, ancak işlerimiz iyi gitmedi, şimdi işyerini başka birine kiralamak istiyoruz ama mülk sahibi buna izin vermiyor. Ne yapabiliriz? Halis D.

Önceden işyeri kiracıları kira sözleşmesini yaparlarken, kira sözleşmesine bu konuyu özellikle yazdırırlar, işyerini alt kiracıya verme hakkını almaya çalışırlardı. Kira Kanunu 2011 yılında değişikliğe uğrayınca bu hüküm de değişti. Kiracıların, işyerini, kiraya verenin yazılı izni olmadıkça alt kiraya veremeyeceğine dair bir madde yine getirildi. Ama bu maddeye “kiraya verenin haklı bir sebep olmadıkça” rıza göstermekten kaçınamayacağına dair cümle konularak haksız tutumların önüne geçilmeye çalışıldı.

Haberin Devamı

İNTERNETTE OYUNA GELDİM

* Ben bir internet sitesinden bilgisayar parçaları satıyorum. Bundan 4 ay önce bir müşteriye harddisk satmıştım, aynı kişi iki hafta önce yine harddisk sipariş etmiş, ama 2. ürünü teslim aldıktan sonra arızalı diye kargoyla iade etti. Ürünün numaralarını kontrol ettik, alıcı, yeni aldığı harddisk ile 4 ay önce aldığını değiştirmiş ve arızalı diye öncekini göndermiş, ikinci için yatırdığı parayı bloke ettirip geri aldı. Dolandırıldığımı düşünüyorum. Savcılığa başvurabilir miyim? Sezgin D.

Pratik Türk Zekası mı diyeyim, böylesi ancak bizde mi olur diyeyim, inanın bilemiyorum. Öncelikle müşteriniz hem haklı hem de haksız. Haklı, çünkü ilk aldığı ürün arızalı çıkmışsa bunu Tüketici Kanunu gereğince değiştirmek zorundasınız. Ancak müşteriniz aynı zamanda haksız da: Çünkü bu ürün değişiminin yapılmasının yolu bu değil. Müşteriniz haklı iken haksız duruma düşmüş, dolandırıcılık nedeniyle Savcılık yolu bence açık, başvurup vurmamak size kalmış.

MAL BEYANINDA BULUNMAZSAM NE OLUR?

Haberin Devamı

* Selamlar Yasin Bey, kredi kartı borcum nedeniyle banka hakkımda icra takibi başlattı. Bana gelen kağıtta 7 gün içinde mal beyanında bulunmam gerektiği yazıyordu ama bu süreyi geçirdim. Bulunmazsam ne olur, ne kadar ceza alırım, hapse girer miyim? Ferhat Z.

Öncelikle geçmiş olsun. Dilerim en kısa sürede borcunuzu ödeyip kurtulursunuz. Size bir de iyi haberim var: Anayasa Mahkemesi, 2008 yılında İcra ve İflas Kanunu’nun mal beyanı cezası ile ilgili maddesini iptal etti, yani mal beyanında bulunmamanın cezası kaldırıldı. Size gelen kağıt çok eskiden beri kullanılan matbu bir yazı, size mal beyanında bulunmadığınız için ceza verilmez, hapse bu nedenle girmezsiniz.

Haberin Devamı

* Eşim Ankara’da 32 yıldır esnaflık yapıyor, çevresi çok geniştir, hatırını sayarlar, severler. Ama eşim, kimseyi kıramadığı için sürekli birilerine kefil oluyor. Geçen yıl bir arkadaşına kefil olmuş, o arkadaşı borcunu ödemeyince banka eşime ihtarname yollamış. Ne yapmam lazım, bunlara karşı nasıl bir tedbir alabilirim? Arzu Ö.

Arzu Hanım, bununla ilgili Yeni Borçlar Kanunu’nda bir madde var. Buna göre, sizin yazılı izniniz olmadan eşiniz birine kefil olamaz, böyle bir kefillik geçerli değildir, borç doğurmaz.

ÇOCUĞUMU ELİMDEN ALABİLİR Mİ?

* Üç yıllık evliyim, iki yaşında bir erkek çocuğumuz var. Eşim bana şiddet uygulayıp sürekli hakaret ediyor. Boşanmak istiyorum ama eşim “çocuğu elinden alırım” diye tehdit ediyor. Boşanma davası açsam çocuğu alabilir mi, mahkeme kime bırakır? Fatoş N.

Haberin Devamı

Fatoş Hanım, genel olarak iki yaşındaki bir çocuğun kız olsun erkek olsun cinsiyeti fark etmeksizin, anneye olan ihtiyacı babaya olan ihtiyacından daha fazladır. Bu nedenle eğer başkaca önemli bir durum söz konusu değilse bu yaşlardaki çocuğun velayeti anneye bırakılmaktadır. Boş tehditlere kulak asmayın, haklarınızı kullanmaktan, kişiliğinizi korumaktan imtina etmeyin.

* Bir şirkette 13 yıldır çalışıyorum. İşyerimizde herkesin ücreti gizlidir, kimse kimsenin ne kadar maaş aldığını bilmez. Geçen ay tesadüfen benimle aynı işi yapan erkek personel benden yaklaşık 300,00 TL daha fazla maaş aldığını öğrendim. Ustabaşı ile konuştum, ama bir sonuç elde edemedim, hatta “beğenmiyorsan kendine başka iş bul” dedi. Ne yapabilirim? Ülker S.

Haberin Devamı

Ülker hanım, gerçekten durum bu ise ve bunu mahkeme önünde de ispatlama imkanınız varsa 4 aylık maaşınız tutarında tazminatı ve bugüne kadar eksik aldığınızı düşündüğünüz tüm ücret miktarını alabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları