ESDER: AVM'lerin kurbanlık satışı üretici ve tüketiciyi olumsuz etkiliyor

Güncelleme Tarihi:

ESDER: AVMlerin kurbanlık satışı üretici ve tüketiciyi olumsuz etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2017 10:32

ESDER: AVM'lerin kurbanlık satışı üretici ve tüketiciyi olumsuz etkiliyor

Haberin Devamı

Hüseyin ÖZBALI/ANKARA, (DHA)- Hüseyin ÖZBALI/ANKARA, (DHA)- ESNAF ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, AVM ile zincir marketlerin kurbanlık satışının üretici ve tüketiciyi olumsuz etkilediğini söyledi. Çelikuş, AVM'lerin kurban satışı ile kesiminin kültürel ve manevi yönümüze de zarar verdiğini söyledi.
Bir yıl emek verilen ve umut bağlanan kurbanlık hayvan besicilerinin, AVM ile zincir marketlerin kurban piyasasına da girmeleri sonucu  zor durumda kaldıklarını belirten ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikuş yaptığı açıklamada, kurbanlık satışını adeta yaş pastaya benzetip, "Bir dilim almak uğruna yarışmak doğru değildir" dedi. AVM ve zincir marketlerin kurbanlık satışı sonucu üreticinin hak ettiği kazancı sağlayamamakla birlikte bu dev yapılarla da rekabet edemediğini öne süren Çelikuş, "Bu sistem, kasap esnafımızı da mağdur etmektedir. Kasapların kurbanlık kesimlerinden elde ettikleri gelir de berhava olmaktadır" dedi.
TÜKETİCİLER DE BU DURUMDAN ZARAR GÖRÜYOR
Besicilerin ve köylünün AVM ile zincir marketlerle ezici rekabetiyle baş edemedikleri için üretimden vazgeçtiğini dile getiren Çelikus, "Besicilerin kurbanlık hayvanlardan vazgeçmesi, bu hayvanların varlığının azalmasına sebebiyet verir. Böylece ithalatçılara gün doğuyor, insanımız pahalı et yemek zorunda bırakılıyor. Yıllık ortalama et tüketimi ülkemizde 24-25 kilogram iken, dünya ortalaması 70-80 kilolara çıkmaktadır" dedi.
KÜLTÜREL VE MANEVİ DEĞERLERİMİZE DE ZARAR VERİYOR
Çelikus, AVM'lerin kurbanlık satışı ve kesiminin kültürel ve manevi değerlerimize de zarar verdiğini öne sürdü. Çelikuş, "Kültürümüzde özellikle büyükbaş kurban kesimi esnasında 6-7 aile bir araya gelmektedir. Ortak bir ibadeti yerine getirmenin huzuru ile aileler arasında kuvvetli bağlar oluşmasını sağlıyor. Günümüz Türkiye'sinde ise bu çok önemli bir fonksiyondur. AVM'lerin kurban satışı ve kesimi kültürel ve manevi değerlerimize de zarar veriyor" diye konuştu. 
Çelikus, kurban insanlara farz olduğunu hatırlatırken, taksitle kurban kesilebileceğini, ancak faize düşme korkusunu da göz önünde bulundurmak gerektiğini söyledi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!