Eşcinsel evlilikte dinler ittifakı arayışı

Hıristiyan muhafazakârlar, bu hafta Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Müslüman ülkeleri kahve zinciri Starbucks’ı boykot etmeye çağırdı. Neden mi?

Haberin Devamı

Hafta başında Elizabeth Ray’den bir e-posta aldım. Yanlış anlaşılmasın ‘bizim Elizabeth’ filan değil, kendisini tanımam. Elizabeth, NOM’un halkla ilişkilerinden sorumlu. NOM; ABD menşeili bir organizasyon. Evliliğin sadece bir kadınla bir erkek arasında olabileceğini savunan muhafazakâr Hıristiyanlardan oluşuyor. Organizasyonun hedefinde bu aralar hepimizin bildiği, uluslararası kahve zinciri Starbucks var. Firmayı Tanrı’ya sırtını dönmek ve şeytanla işbirliği yapmakla suçluyorlar. Hatta bir boykot kampanyası başlattılar. Sebep?
Yo yo, küreselleşme karşıtı ya da anti-emperyalist bir dertleri yok. Onların sıkıntısı eşcinsellere evlenme hakkı verilmesi. Starbucks da ‘Altı büyük boy kahve alan eşcinsel çiftleri kendi elimizle evlendiriyoruz’ demiş değil lakin, bu konuda taraf olduğunu açık açık beyan etti.
ABD’de eşcinsel evlilikleri onaylayan yedinci eyalet, 13 Şubat’ta Washington oldu. 7 Haziran’dan itibaren nikâhlar kıyılmaya başlanacak. Tabii bu arada muhalifler yeteri kadar imza toplayıp referanduma gidilmesini istemezse.
30 ülkede 6 bine yakın şubesi bulunan Starbucks, tüm bu süreç boyunca eşcinsellerin yanında durdu, evlenmelerine onay verilmesi için yapılan kampanyalara katıldı. Hatta markanın CEO’su Howard Schulz, farklılıkların saygı görmesine taraftar olduklarını, bu nedenle eşcinsel evliliklere onay verilmesinin Starbucks felsefesinin merkezinde bulunduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

BAYRAM DEĞİL SEYRAN DEĞİL ELIZABETH BANA NİYE MAIL ATTI

Boykotu başlatan işte bu oldu. NOM, Mart ayında boykot çağrısı yaptı ve imza kampanyasına başladı. Kampanyanın adı ‘Dump Starbucks’; yani ‘Starbucks’ı Terk Edin’. Ancak şu ana kadar hepi topu 25 bin imza toplayabildiler. Baktılar ABD’den iş çıkmayacak, bari Müslümanları ve koyu Katolikleri galeyana getirelim dediler herhalde ki, Elizabeth bana mail attı.
Şöyle diyor mektubunda:
“NOM’un ‘Starbucks’ı Terk Edin’ kampanyası uluslararası arenaya taşınıyor. DumpStarbucks.com adresli internet sitemiz bundan sonra Arapça, Türkçe, Çince, İspanyolca ve Bahala dilinde (Endonezya’da yaygın konuşulan dil) de yayın yapacak. Sizi destek vermeye ve kampanyanın duyurulmasına katkıda bulunmaya çağırıyoruz.”
Ardından NOM’un Başkanı Brian Brown, Mısır, Çin, Hong Kong, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Umman ve Kuveyt’te online reklam kampanyası başlatacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

TAHAMMÜLSÜZLÜK DÜNYANIN HER YERİNDE AYNI

Kafalarından ne geçiyor acaba? “Bu Müslümanların hepsi zaten köktendinci ve şiddet yanlısı. Biz verelim gazı. Şöyle bir iki Starbucks restoranına dalsınlar da ortalığı birbirine katsınlar, hatta ateşe verdikten sonra karşısına geçip seyretsinler” mi acaba? Ya da eşcinsellere karşı bir dinler ittifakı mı kurmaya çalışıyorlar?
Tahammülsüzlük din ya da milliyet ayırt etmiyor işte. Farklı olana katlanamayanlar dünyanın her yerinde aynı zihniyeti yaşatıyor. Ötekini ‘anormal’ diye damgalıyor. ‘O da olsun’ demiyor; ‘sadece ben varım, ben olmalıyım’ diyor.
Kendi adıma mektuba cevap vermek isterim:
Sevgili Elizabeth,
Mektubunu aldım. Fakat pek müteessir olmadım. Starbucks’a bayılmam ama bir gün boykot edeceksem bu emin ol, asla eşcinsel evliliklere destek verdiği için olmayacak. Hatta sen bu mektubu yazdın ya, gidip en yakın şubesinden bir kahve alasım geldi.
Hadi bye...

Haberin Devamı

BAKIN NEDEN GİTMEYECEKMİŞİZ

Dünyanın her yerinden tüketicileri ‘Starbucks’a Gitmeyin’ kampanyamıza çağırıyoruz, çünkü bu şirket kurumsal anlamda erkek ve kadın arasında yapılan evliliği yok etmeye çalışmakta, eşcinsel evliliğin eşit derecede ‘normal’ kabul edilmesini sağlamaya çabalamaktadır. Starbucks bunu yaparak Amerikalı tüketicilerinin en az yarısını ve uluslararası tüketicilerinin büyük bir çoğunluğunu derinden yaralamıştır.
Starbucks’ın faaliyet gösterdiği pek çok bölgede, ‘eşcinsel evliliği’ kavramı bilinmemektedir ve bu kavram kültürel, ahlaki ve dini değerlere son derece aykırı kabul edilmektedir.
Bu eylemlerde bulunan Starbucks, evlilik kurumunun bir erkekle bir kadın arasında oluşturulmasının muhafaza etmeye değer olduğunu düşünen, dünyadaki inançlı tüm insanlara (ve diğer milyonlarcasına) kültürel bir savaş açmıştır.
Dünyanın herhangi bir yerinde Starbucks’tan alınan her fincan kahve, evliliğe yönelik bu kurumsal saldırıyı desteklemektedir.
Dünyanın her yerinden tüketicileri ‘Starbucks’a Gitmeyin’ kampanyasına çağırıyoruz.

Haberin Devamı

Dünyada eşcinsel evlilik

Eşcinsel evliliklerin tarihçesi Ming Hanedanı’na kadar geri gidiyor. Ancak bugün bildiğimiz anlamda ilk kayıt Roma İmparatorluğu dönemine ait.
Modern tarihe bakarsak, şu anda eşcinsel evlilik 10 ülkede uygulanıyor. Bunlar Hollanda, Belçika, İspanya, Kanada, Güney Afrika, Norveç, İsveç, Portekiz, İzlanda ve Arjantin. Yukarıda bahsettiğim gibi ABD’de de bu ülkeler arasında ancak sadece bazı eyaletlerde izin veriliyor. İsrail’de durum saydıklarımızın hepsinden farklı. Onlar ülke sınırları dışında uygulanan eşcinsel evlilikleri yasal olarak tanıyon ama ülke sınırları içerisinde eşcinsel evliliğe izin vermiyor. İngiltere’deki sivil partnerlik sistemi ise evlilikle aynı yasal statüye sahip.

Yazarın Tüm Yazıları