Putin, PYD’ye silah yardımı mı yapacak?

Güncelleme Tarihi:

Putin, PYD’ye silah yardımı mı yapacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2015 23:26

SURİYE Devlet Başkanı Beşar Esad ve daha sonra PKK bağlantılı PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah’ın Moskova’ya yaptığı ziyaretlerin ardından Rus lider Vladimir Putin, ‘Kürt milisleri Suriye ordusuyla ittifak yapmaya’ çağırdı.

Haberin Devamı

Rusya’nın Soçi kentinde konuşan Putin, “Suriye yönetimine ‘ülkenizdeki yapıcı muhalif güçlere İŞİD ile mücadele etmeleri için silah verebilir miyiz?’ sorusunu sorduk. Esad’da bu konuda olumlu yaklaştığını söyledi. Bunun üzerine iki ülke bu guruplara somut, adresli silah yardımı yapılması konusu üzerinde çalışmaya başladı” dedi. Putin, ‘yapıcı muhalif güçler’ tarifine PYD’nin girip girmediğini belirtmedi. Ancak Putin yine bugünkü konuşmasının başında “Suriye yönetimiyle Kürt milisler aralarında ittifak kurularak geniş işbirliğine gidilmeli” ifadesini kullandı. Daha önce PYD’yi ‘muhalif’ sıfatıyla Cenevre’de yapılan Suriye görüşmelerine davet eden Rusya, ABD’nin silah yardımı yaptığı diğer muhalif grupları ‘terörist’ olarak nitelenderek hedef alıyor. Türkiye, 13 Ekim’de Rusya ve ABD büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak PYD’ye silah yardımı yapılmaması konusunda uyarmıştı. 

Haberin Devamı

DİKKAT ÇEKEN ZİYARET

PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah liderliğindeki bir heyet Moskova’yı ziyaret ederek Putin’in Ortadoğu temsilcisi ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’la görüştü. Rusya Dışişleri tarafından görüşmeyle ilgili yayınlanan bildiride şöyle dendi: “Rus tarafı Suriye’de tüm etnik grupların Kürtler dâhil Suriye’de teröre karşı güç birliği yapması üzerinde durdu. Kalıcı bir çözüme ulaşılması için geniş tabanlı milli diyalog çağrısının önemi vurgulandı. Konuklar bu ilkelerle hemfikir olduklarını söyleyerek Suriye’nin tek ve laik devlet kalması düşüncesini paylaştıklarını dile getirdi” Moskova’da Rus Interfax ajansına konuşan Abdullah, PYD’nin Moskova’da temsilcilik açabileceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!