‘Esad’a baskıyı artırır diye DEAŞ’ı izledik’

Güncelleme Tarihi:

‘Esad’a baskıyı artırır diye DEAŞ’ı izledik’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2017 22:16

20 Ocak’ta görevden ayrılmaya hazırlanan ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin Suriye Devlet Başkanı Esad’ı müzakere masasına zorlayacağını düşünerek terör örgütü DEAŞ’ın büyümesine müdahale etmediklerini söylediği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin eylül ayında Suriyeli muhaliflerle yaptığı toplantıda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı müzakere masasına çekeceğini düşünerek terör örgütü DEAŞ’ın büyümesine müdahale etmediklerini, ancak bu noktada Rus müdahalesinin geldiğini söylediği ortaya çıktı.

Toplantıda Suriyeli muhaliflere ABD’nin politikasını açıklamaya çalışan Kerry, “DEAŞ’ın büyüdüğünü biliyorduk. İzliyorduk. DEAŞ’ın güç kazandığını gördük ve Esad’ın tehdit altında olduğunu düşündük. Esad’ı müzakerelere getirebileceğimizi düşündük ancak müzakereler yerine o (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in desteğini aldı” ifadelerini kullanıyor. 22 Eylül’de Birleşmiş Milletler’in New York’taki binasında bulunan Hollanda misyonunda Suriyeli muhalifler ve bazı batılı diplomatlarla bir araya gelen Kerry’nin ‘gizli görüşmesi’ daha önce CNN ve New York Times tarafından haberleştirilmişti. Ancak Kerry’nin DEAŞ ile ilgili sözleri haberlerde yer almamıştı. Yaklaşık 40 dakikalık toplantının tam ses kaydı ise gizli belgeleri sızdıran WikiLeaks sitesi tarafından yayınlandı.

Haberin Devamı

‘RUSLAR DEAŞ İÇİN GELDİ’

Ses kaydında dikkat çeken bir diğer nokta ise Kerry’nin Rusya’nın neden Suriye’deki savaşa doğrudan müdahil olduğuna dair yorumu oldu. Kerry görüşmede hazır bulunan muhaliflere şunları söyledi: “Rusya, DEAŞ güçlendiği için geldi. DEAŞ’ın Şam’a yürüme ihtimali tehdit ediciydi. Ve bu yüzden Rusya geldi. Çünkü DEAŞ hükümeti istemiyorlardı ve Esad’ı desteklediler.”

‘SURİYE’YE MÜDAHALEYİ İNGİLİZLER ÖNLEDİ’

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, basına veda toplantısında 2013 yılında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın sarin gazı kullandığı haberlerinin ardından ABD’nin Suriye’yi vurmaya hazırlandığını, ancak İngiltere parlamentosunun müdahaleye katılmama yönünde oy kullanması nedeniyle bunu yapamadıklarını söyledi. Kerry, “(Dönemin İngiltere Başbakanı) David Cameron parlamentoya gitti ve bizim yapacağımız operasyona katılmak için parlamentonun onayını istedi. Parlamento ‘Hayır’ dedi ve Cameron’ı vurup düşürdüler” dedi. Kerry, İngiltere’deki karar sonrası ABD Başkanı Obama’nın da Suriye’ye yönelik müdahale için Kongre’ye gitmek gerektiğine karar verdiğini söyledi. Obama, kimyasal silah kullanılmasının ‘kırmızı çizgi’ olduğunu söylemiş, ancak müdahale etmek yerine Rusların önerisiyle Şam rejimiyle kimyasal silahların ülkeden çıkarılmasına dair anlaşma yapılmasına onay vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!