Erzurum'un tiyatrosu kül oldu

Güncelleme Tarihi:

Erzurumun tiyatrosu kül oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2016 11:43

Erzurum'da 1 Nisan günü çatı katında başlayan yangın tiyatroyu kül etti. Devlet Tiyatrosu 19 yıl önce hizmete girmişti.

Haberin Devamı

Erzurum'da geçen 1 Nisan günü çatı katında başlayan, sahnesi ve seyirci koltukları yanarak kül olan Devlet Tiyatrosu’ndaki yangını söndürmek için 16 itfaiye aracı ile 35 personelin toplam 100 ton su kullandığı belirlendi.

Elektrik kontağından çıktığı tahmin edilen ve 19 yıl önce hizmete giren Devlet Titarosu’ndaki yangınla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatarak binayı giriş-çıkışlara kapattı.

Kültür eski Bakanı İstemihan Talay ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Prof. Dr. Bozkurt Kuruç döneminde 12 Aralık 1997’de ’Can Bebek’ adlı oyunla perdesini açan Devlet Tiyatrosu’nda geçen 1 Nisan günü yangın çıktı. Merkez Yakutiye İlçesi’ndeki Aşağı Mumcu Caddesi’ndeki Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Vakfı’na ait binada çıkan yangın sonrası Erzurum’da Devlet Tiyatrosu sahnesi ve seyirci koltukları kullanılmaz hale geldi.

Haberin Devamı

Daha önceleri ortaya çıkan sorunlar üzerine Devlet Tiyatrosu tarafından elektrik tesisatının değiştirilmesi için bina sahibi olan Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Vakfı’na yazılar gönderildiği, bu durumun TEDAŞ ve Büyükşehir Belediyesi’ne de bildirildiği ileri sürüldü.

Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS) İkinci Başkanı Boğaçhan Sözmen, Genel Sekreter Akif Yeşilkaya ile Yönetim Kurulu üyesi Ferahnur Barut, sanatçı arkadaşlarına destek için dün Erzurum’a geldi. Sanatçılarla görüşen DETİS yetkilileri, yangın sonrası çökme riski bulunduğu için savcılık tarafından kapatılan binaya giremedi. DETİS İkinci Başkanı Boğaçhan Sözmen, dernek olarak sanatçıların yanında olduklarını göstermek için geldiklerini vurguladı. Boğaçhan Sözmen, şunları söyledi:

"Sahne bizim için ev, yuva, mabet, her şey. Dolayısı ile bir sahnenin cayır cayır yanmış olması anılarımızla birlikte bir çok şeyin yanması çok acı. Onunla beraber bizim işimizi de yapamaz hale gelmemiz en büyük problemimiz. Zaten ülkemizde son yıllarda giderek artan sahneleri kaybetmemiz gibi bir sorunumuz var. Son 5 yıldır sanat kurumlarının geleceği ve bu ülkedeki varlığı ile ilgili tarışmaların mücadelesi içindeyiz. Bütün arzunun bu yangının, bu sahnenin yok oluşunun böyle bir süreçte bir fırsat gibi algılanmaması. Onun için bir an önce bu sahnenin onarılması Erzurum’da yeni bir yerin yapılması arzumuzdur. Buradaki meslektaşlarımızdan, Sayın Vali’nin tiyatronun her zaman yanında olduğunu bir kültür merkezi yapma arzusunda olduğunu duyduk. Yapmamız gerek şey sanatın, tiyatronun ateşini, bu sahneyi yakan ateşten daha sıcak tutmamız gerekiyor. Yangın her şeyi tahrip etti. Ama bununla beraber yangını söndürmek için yüz tonun üzerinde su kullanıldı. Bunun da sahneye, depolara, yanmayan alandaki sağlam kaldığını zannetiğimiz malzememize ne yaptığını bilmiyoruz. Şu an yasak var içeriye giremiyoruz, Rapor çıktıktan sonra ancak saptayabileceğiz. Yangından sonraki fotoğraflar buz sağının sadece görünen kısmı olabilir. Doğal olarak söndürmek için yapılan müdahalenin bize ne gibi kalıntılar bıraktığını da bilmiyoruz."

Haberin Devamı

Erzurum’a turnelere nedeniyle 2007-2008 sezonunda sıkça geldiğini anlatan Akif Yeşilkaya da Erzurum’un ve seyircisinin tiyatroya destek çıkan bir kent olduğunu aktardı. DETİS Yönetim Kurulu üyesi Ferahnur Barut ise1982- 1987 yılları arasında Ankara’dan Erzurum’a turneye geldiğini anımsattı. Sahneleri ’nefes aldıkları yer’ olarak nitelendiren Barut, oyunculuğun bir meslek değil, yaşam biçimi olduğunu bildirdi. Yangından çok etkilendiğine dikkati çeken Ferahnur Barut, "Söyleyeceğim her şey çok yavan. İçimiz yandı, bu başka yerde çalışmaya benzemez. Çünkü biz burada yaşar, burada nefes alırız, burada biz sizin gözlerinizi içine bakıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

OYUNLAR SAHNELENECEK

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ise kuruma ait internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

"1 Nisan 2016 tarihinde Erzurum Devlet Tiyatrosu Sahnesi’nin bulunduğu binada çıkan yangın sonucu sahnenin şu an için kullanılamaz durumda olduğu, ancak Erzurumlu sanatseverlerin kültürel faaliyetlerden kesintisiz bir biçimde faydalanabilmeleri için gerekli tedbirlerin alındığı ve oyunlarımızın sezon sonuna kadar uygun görülen bir salonda sahneleneceği, yangında zarar gören sahnenin en kısa süre içerisinde Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüzce yeniden eski haline kavuşturularak, Erzurumlu sanatseverlerin hizmetine sunulacağı hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Haberin Devamı

HÜMEYRA PARDELİ/ERZURUM

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!